Súlyosbítva enyhített ítélet

Úgy súlyosbította a West-Balkán szórakozóhelyen három halálos áldozatot követelő tragédia felelőseinek első fokon kiszabott büntetését a Fővárosi Törvényszék, hogy a végén minden vádlott enyhébb büntetést kapott.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly június 27-én mondta ki első fokon bűnösnek „halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében” a West-Balkán-ügy négy vádlottját a hatóságok orra előtt, de lényegében mégiscsak illegálisan működtetett szórakozóhelyen 2011. január 15-én három halálos áldozatot követelő tragédia miatt. Az elsőfokú ítélet kimondta, hogy Szalontai Győző, a helyiséget bérbe adó West-Balkán Kft. egyik ügyvezetője, Kecskés Tamás és Csanádi József, a rendezvény szervezői, valamint Hranek István, a biztonságiak főnöke sorozatosan és súlyosan megszegték foglalkozásuk szabályait, és ezzel olyan veszélyhelyzetet idéztek elő, amely közvetlen ok-okozati összefüggésbe hozható a tragédiával.

A szórakozóhely előtt emlékezők 2011. január 16-án
A szórakozóhely előtt emlékezők 2011. január 16-án

Mivel a bíróság álláspontja szerint közel azonos mértékben szegték meg foglalkozásuk szabályait, azonos nagyságú büntetést kaptak, két év nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést és két év foglalkozástól való eltiltást. Másodfokon a Fővárosi Törvényszék ezt az ítéletet súlyosbította az első- és a harmadrendű vádlott esetében, három év négy hónapra. Azonban a bíróság azt is kimondta, hogy az elítéltek a büntetés felének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsáthatók. Azaz, amíg az eredeti ítélet szerint (a jó magaviseletért adható kedvezményeket nem számolva) 32 hónapra kellett volna fogházba vonulnia a négy elítéltnek, az ítélet értelmében csak legfeljebb 20 hónapot kell az első- és a harmadrendű vádlottnak rács mögött töltenie.

A másod- és negyedrendű vádlottra első fokon kiszabott ítélet nagyságát a törvényszék helybenhagyta ugyan, ám az ő esetükben is úgy rendelkezett, hogy a felének a letöltése után feltételesen szabadlábra bocsáthatók. Ők tehát kedvezmények nélkül is csak 16 hónapot ülnek majd tettükért. A Nyugati téren, az egykori Skála Metró épületében (jogilag építési területen) a hatóságok tudtával, de engedély nélkül üzemeltetett, azóta bezárt West-Balkán nevű szórakozóhelyen a ruhatárnál összetorlódott tömegben pánik tört ki. A szűk lépcsőházban a tömeg három lányt halálra taposott. Utóbb kiderült, a West-Balkánba meghirdetett Noise Night Life nevű rendezvény szervezői és rendezői nyolcszor annyi fiatalt engedtek be az átépítés alatt álló helyiségekbe, mint amennyit a hatályos tűzvédelmi szabályok szerint beengedhettek volna.

A tömeg a lépcsőház egyik fordulójában kialakított ruhatárnál feltorlódott, miután ez volt az egyetlen útvonal, ahol a háromemeletes komplexumon belül közlekedni lehetett. Egy idő után már mozdulni is képtelenség volt, így agyontaposták azokat, akik nem sodródtak a többséggel. Egyes akkori források szerint a tömegben elterjedt a hír, hogy valakit megkéseltek, és emiatt tört ki a pánik. Késelés azonban bizonyítottan nem történt. Azt persze a rendőrség sem tudta kizárni, hogy ennek ellenére valaki ezzel „viccelődött”, s ez a morbid vicc vezetett a három halálos áldozatot követelő tragédiához, igaz, a nyomozás során nem is nagyon keresték az esetleges „hírforrást”.

A Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett ítélete jogerős, ám korántsem biztos, hogy ezzel az ügy lezárult. Papp Gábor, az elsőrendű vádlott védője ugyanis fenntartja már a vádemeléskor, majd az elsőfokú ítélet kihirdetése után is hangoztatott véleményét, amely szerint a vádhatóság és a bíróság is téved. Védence – álláspontja szerint – nem volt rendezvényszervező, így nem is sérthette meg a rendezvényszervezésre vonatkozó szakmai szabályokat. Bár a végső döntést majd csak a jogerős ítélet írásba foglalása és annak alapos tanulmányozása után hozza meg, Papp sejtetni engedte, hogy az ügy nagy valószínűséggel felülvizsgálatra a Kúria elé kerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.