Rovott múltú rendőrök Bács megyében

Gergényi Péter 1996-ban azért került a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság élére, hogy rendet tegyen a szervezetben, így aztán leváltotta az egész megye rendőrvezetőit. Intézkedéseit senki nem vitatta, mert a botrány, ami miatt átvezényelték, napjainkig borzolja a kedélyeket.

Ez az úgynevezett izsáki vérügy volt. A helyi csárda tulajdonosának – ahol rendszeresen dőzsöltek rendőri vezetők – a fia egy átmulatott éjszaka után hajnalban a családi Mercedesszel belecsapódott egy piacra induló házaspár Trabantjába. A Trabantban ülő asszony és a férje azonnal életét vesztette, két gyermek maradt utánuk árván.

Az ittasnak tűnő fiatalembertől vért vettek, és hétvége lévén, a fiolákat a rendőr-főkapitányság hűtőjébe tették egy leplombált dobozba, amit hétfő reggel motoros futár vitt fel a fővárosi hatósági laboratóriumba. Csakhogy a fiolák már nem voltak a dobozban. A belső nyomozás nem tudta kideríteni, hogy mikor és ki vette ki a vérmintákat.

Most április 8-án, hétfőn este robbant ki egy újabb izsáki ügy. A Kiskőrösi Rendőrkapitányság két járőrén kívül ez további két rendőr állásába került: az izsáki őrsparancsnokot, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányt azonnali hatállyal leváltották, és vannak olyan hírek, hogy tovább is dőlhet a dominó.

A sors iróniája, hogy amikor hétfő este a kiskőrösiek jelentették Kecskemétre, a megye vezetésének az izsáki halálesetet, Dávid Károly megyei főkapitány betegszabadsága miatt Arató László megyei főkapitány-helyettes kényszerült intézkedésre – ő korábban kiskőrösi rendőrkapitány volt. Másnapra megtette a jelentését a feletteseinek, a nyilvánosságot azonban nem tájékoztatta. Szűkszavú információkat is csak két nappal később sikerült kicsikarni belőle.

Kétségtelen, hogy Arató nem igazán kedveli a nyilvánosságot. Több mint tíz éve ugyanis büntetőeljárás alá vonták, Gergényi Péter pedig kivetette a testületből. Az iratok szerint Arató egy sérült, olasz rendszámú Alfa Romeo személygépkocsit összeépített a sajátjával, amit nem törvényes eszközökkel kísérelt meg legalizálni. Ezért aztán vámbűntett és közokirat-hamisítás bűntettében vádat emeltek ellene. Első fokon felmentették, másodfokon viszont közokirat-hamisításban bűnösnek találták, s pénzbüntetésre ítélték.

Gergényi továbbra sem akart vele dolgozni, ezért Arató Tiszaföldváron lett rendőr, majd – Gergényi Bács-Kiskun megyei távozását követően – visszavették. Ekkor lett Kiskőrösön rendőrkapitány. Az öt éve kinevezett Dávid Károly főkapitány pedig néhány éve Aratót nevezte ki helyettesének. Arató kiskőrösi helyére egy újabb rovott múltú rendőrt, Andriska Tibort nevezték ki, de a testület ellenállása miatt nem véglegesítették, hanem végül fölvezényelték Kecskemétre főkapitányi biztosnak.

Miért nem akart a kiskőrösi testület Andriskával együtt dolgozni? Andriskának 2000-ben volt egy homályos ügye, amikor szeptember 19-én a Kiskőrösi Rendőrkapitányság 112-es szobájában kihallgatott egy kisstílű tolvajt, akit végül a mentők vittek el. Az orvosi látlelet szerint a férfi bal szemgolyója egy ütés miatt szétrepedt, ezért annak eltávolítására volt szükség. A sértett az állította, Andriska visszakézből megütötte, és az ujjának a vége okozta a sérülését. Andriska viszont azt vallotta, hogy a férfi alatt a kihallgatás közben összecsuklott a régi faszék, és ekkor szerezte a sérülését. Mivel a szobában csak ketten voltak, az eljárást megszüntették.

Öt évvel később viszont már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Andriskát társtettesként elkövetett önbíráskodás, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt. Az akták szerint a rendőr és civil társai arra próbáltak 2003-ban rávenni két pultoslányt: a szórakozóhely kasszájában keletkezett hiányt fizessék meg úgy, hogy aláírnak egy szerződést, amely szerint a 480 ezer forintot a tulajdonos adta nekik kölcsön. Az egyik lány végül aláírta a kényszer-kölcsönadási szerződést, mert Andriska azzal presszionálta, hogy az ellene kábítószerrel visszaélés bűntettében indult – időközben már megszüntetett – büntetőügyet továbbviszi, összekapcsolja egy másik üggyel, és akkor nagy bajba fog kerülni.

Andriska Tibor ma a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának a vezetője.

Itt verték agyon a férfit
Itt verték agyon a férfit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.