A kormány is elhatárolódik Ifjabb Hegedűs akciójától

A kormány élesen elhatárolódik és fellép minden antiszemita, illetve a kisebbségeket vallásában vagy származása miatt sértő szervezkedéssel szemben – szögezte le tegnap a kormányszóvivő.

Giró-Szász András ezt arra a lapunkban megjelent hírre reagálva mondta, amely szerint ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész május 4-re, vagyis a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz – „antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervez.

A kormányszóvivő kiemelte: a kormány eddig minden egyes alkalommal világossá tette, hogy élesen elhatárolódik a kisebbségeket sértő megnyilvánulásoktól. Nem hiszi, hogy ezen álláspontjukat bárki meg tudná kérdőjelezni – tette hozzá Giró-Szász András, megjegyezve, hogy a kormány intézkedéseit számtalan nemzetközi zsidó szervezet pozitívan értékelte.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet Menete április 21-re meghirdetett programjának napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete ugyanis arra a napra Adj gázt! címmel szervezett megmozdulást.

Az Országos Rendőr-főkapitányság megtiltotta a felvonulást. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán viszont azt írta: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást. A Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete azt közölte: bíróságon támadja meg a felvonulásukat megtiltó határozatot. Ennek kapcsán a kormányszóvivő azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalásában világossá tette annak az erkölcsi és morális alapját, amely miatt ezt az intézkedést elrendelte. A kormányszóvivő hozzáfűzte: mindenkinek megvan a joga, hogy jogorvoslati lehetőségével éljen.

Idetartozik, hogy a Magyarországi Református Egyház országos esperes-gondnoki értekezlete tiltakozik ifj. Hegedűs Loránt akciója ellen, és azt kezdeményezi, hogy az erre hivatott szervek ugyanolyan határozottsággal lépjenek föl a tervezett megmozdulás ellen, mint tették azt a motorosok esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.