Jobbikos nyomulás: ezúttal Krausz Tamást jelentik fel

Ha egy üzlet beindul: a Jobbik a közelmúltban Karsai László történészt citálta bíróság elé, a jobbikos kötődésű Magyar Tavasz Mozgalom most egy másik történészt jelent föl, Krausz Tamást. Méghozzá a „kommunizmus bűneinek tagadása” miatt. Már csak az a kérdés, hogy hasonló megfontolásokból Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét is perbe fogják-e.

Eddig nem publikált szovjet dokumentumokat tartalmaz az a nagy feltűnést keltő könyv, amely a magyar hadsereg által a megszállt területeken elkövetett szörnyűségekről szól. A Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület a műszaki egyetemen fórumot szervezett a témáról Krausz Tamás, a kötet egyik szerkesztője, valamint Tőkéczki László részvételével. Krausz több kijelentése is kiváltotta a Magyar Tavasz Mozgalom nemtetszését, így például az, hogy a történész szerint négyszázezer alatt volt a Szovjetunióba elhurcolt magyarok száma. Ezzel szemben – állítja közleményében Stummer János, a mozgalom vezetője – az 1989 óta folytatott kutatások alapján legalább 700 ezer magyart vittek el embertelen kényszermunkára.

Stummer egyebek mellett azt is kifogásolja, hogy Krausz közölte: Magyarországon a Vörös Hadsereg nem gyújtotta fel falvak tömegeit, nem égetett el parasztembereket, gyerekeket és nőket – egyszerűen nem pusztított tömeges méretekben. Stummer viszont úgy véli, hogy a történettudományban világnézettől teljesen függetlenül konszenzus van abban a tekintetben, hogy a „szovjet Vörös Hadsereg gyilkosságok, rablások és nemi erőszakok százezreit követte el Magyarországon”.

Míg a fórumon Krausz Tamás azt hangsúlyozta, hogy a szovjet katonák bűncselekményeit a szovjet törvényesség mindig is bűncselekménynek tekintette, Stummer szerint a Krauszhoz hasonló „szélsőbaloldali történészeken” kívül senki nem vitatja: ezeket a bűnöket a felettesek az esetek elsöprő többségében elnézték, a katonákat nemegyszer kifejezetten bátorították is.

A Magyar Tavasz Mozgalom a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt tesz feljelentést Krausz Tamás ellen.

A szóban forgó – magát egyébként pártok fölöttinek hirdető – mozgalmat valójában Vona Gábor, a Jobbik elnöke hívta életre, még az év elején. Bernáth Georgina, az egyik alapító a Jobbik külügyi szakértője, maga Stummer János pedig jobbikos önkormányzati képviselő az Erzsébetvárosban. Életrajza szerint szakértőként is dolgozik a parlament ifjúsági bizottsága mellett.

A magunk részéről nem vállalkozunk annak megítélésére, hogy milyen körben milyen mértékű konszenzus uralkodik. Ugyanakkor felhívjuk a Magyar Tavasz Mozgalom figyelmét arra a közleményre, amelyet Novák Előd, a Jobbik alelnöke és parlamenti képviselője adott ki április 4-én. Novák szerint a szovjetek „tízezer számra erőszakolták meg asszonyainkat, leányainkat, több százezer honfitársunkat elhurcolták málenkij robotra”. Mivel Stummer –Novák Elődtől eltérően – nemi erőszakok százezreiről beszél, és több százezer elhurcolt magyar helyett mintegy 700 ezerről, a Magyar Tavasz Mozgalom ilyen alapon Novák Elődöt is nyugodtan feljelenthetné a kommunizmus bűneinek tagadása miatt. (Ígérjük: beszámolunk róla, ha a Jobbik holdudvarához tartozó mozgalom valóban bírósági eljárást kezdeményezne a Jobbik alelnökével szemben.)

Különös vonása az ügynek, hogy Stummer János – jelenleg fizetés nélküli szabadságon lévő – tanársegéd az ELTE-n: épp azon az egyetemen, ahol Krausz Tamás már évtizedek óta tanít. A történész kérdésünkre elmondta, hogy a feljelentés megtétele előtt Stummer nem is próbálta tisztázni a nézetkülönbségeket.

Krausz Tamás nehezen képes értelmezni, hogy tulajdonképpen miért is akarják őt bíróság elé állítani.

– A feljelentő részben a szövegkörnyezetükből kiragadott állításokra hivatkozik, részben olyanokra, amelyekért történészként vállalom a felelősséget – mondta. Szerinte a „tudományos kommunikáció elleni merénylet” lenne, ha ilyesmiért elmarasztalná a bíróság: ennyi erővel akár gondolatrendőrséget is létrehozhatnának. – Ez az egész álpereskedés – tette hozzá Krausz –, a másként gondolkodás kirekesztésére irányul, amelytől éppen mostanában határolódott el az ELTE bölcsészkarának oktatói és hallgatói közössége, a dékán kezdeményezésére.

Bár a körülmények ismeretében tényleg nehéz elképzelni, hogy Krausz Tamás ellenében döntsön a bíróság, a Magyar Tavasz Mozgalom azért bizakodhat. Előzőleg arra is kevesen számítottak ugyanis, hogy a Fővárosi Törvényszék a Jobbiknak adna igazat Karsai Lászlóval szemben. A bíróság szerint a történész egy tévéműsorban „teljesen öncélú és ezért indokolatlan” módon minősítette neonácinak a Jobbikot, ezzel pedig megsértette a párt jó hírnevét.

A pernek azonban még nincs vége: Karsai László ügyvédje 13 oldalas fellebbezést nyújtott be a bíróság első fokon hozott, nem jogerős ítélete ellen.

A vitatott kötet
A vitatott kötet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.