A pécsi támadó élete: "csak jött-ment"

A pécsiek szubjektív biztonságérzete tartósan sérült, miközben Nyerges Zoltánt továbbra sem találják.

– Nem szerettem, hogy idejár. Füvezett, nyugtatót szedett és ivott rá, verekedős volt.

Így beszél az a komlói asszony, Aranka, akinek otthonában gyakorta megfordult a baranyai rendőrök által öt napja nagy erőkkel keresett Nyerges Zoltán. A 23 éves férfit – mint arról írtunk – azzal gyanúsítják, hogy szexuális indítékkal megtámadta Pécs polgármesterének, Páva Zsoltnak a lányát. A Pécs belvárosában egy rendezvényről hajnalban hazafelé tartó lány a támadást elhárította, ám arc- és orrcsontja eltörött. A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettes elfogására: Pécs és Komló utcáin folyamatosan járőrök cirkálnak, s ellenőrzik a férfi minden lehetséges kapcsolatát és búvóhelyét. Eddig hiába.

Nyergesről tudjuk, hogy anyja a születése után állami gondozásba adta. Bár később egy rokon család kivette az intézetből, nem bírtak vele, ezért újra állami gondozásba került. Gyenge szellemi képességei miatt speciális iskolába járt, ott gyakran agresszívan viselkedett. Alig töltötte be a 17. évét, amikor megerőszakolt egy nálánál fiatalabb komlói lányt, s ezért öt évre becsukták. (Mellesleg nem sokkal korábban már tettek ellene feljelentést nemi erőszakért, de akkor nem volt ellene elegendő bizonyíték, így nem gyanúsították meg.) A börtönből tavaly januárban szabadult.

Akkortól sűrűn megfordult Aranka családjánál. Az 55 éves nő hat gyermeke közül három ugyancsak speciális – ahogy ők mondják, kisegítő – iskolába járt, onnan volt az ismeretség, és amíg Nyerges Zoltán iskolás volt, szinte naponta megfordult Arankáék rossz állapotú, szoba-konyhás lakásában. Aranka gyerekei szerint Nyerges az iskolában mindenkibe belekötött, itt viszont normálisan viselkedett, ezért eltűrték. A börtön után nem beszélt arról, hogy miért csukták be, aztán, hogy a család megtudta az okát, Nyerges nem tagadta, sőt, mintha még büszke is lett volna tettére.

Amúgy Arankáék Komló talán legrosszabb hírű környékén, a Kazinczy utcában laknak. Az ötvenes években épített, áldatlan állapotú lakótelep aktív korú lakóinak túlnyomó többsége munkanélküli, igaz, az itteniek azért a közmunkát örömmel elvállalják. Nyerges még erre sem volt fogható, állítják többen.

– Soha, egy percig nem dolgozott – mondja Aranka. – Pénze sose volt. Hogy miből élt, nem tudom. Nem érdekelte semmi. Csak jött-ment.

Az elmúlt hónapokban egyre több időt Pécsen töltött. Ott húzta meg magát, ahol lehetett. Próbálkozott annál a családnál is, aki kiskorában örökbe fogadta őt, de onnan is mennie kellett, mert nem dolgozott. Márciusban beköltözött a Támasz alapítvány pécsi hajléktalanszállására. Úgy került be, hogy egy kutyaharapás miatt ellátták őt a komlói kórházban, majd az orvos helyet kért neki az alapítványnál. Pár nap elteltével bepiált, és leütötte az egyik itt lakó barátját, majd elvette a telefonját. A sértett feljelentette, s a szálláson fegyelmi tárgyalás várt rá. Valószínűleg kitiltották volna, de elment magától. Néhány nappal később pedig megtámadta a polgármester lányát, s azóta nyoma veszett.

Akik ismerik, elképzelhetőnek tartják, hogy el tudott szökni a megyéből, s talán valamelyik, még a börtönből ismert cimborájánál talált búvóhelyet az ország másik végében. Aranka és családja ezt kizárja, ők úgy vélik, Nyerges csak Komlón és Pécsen meg a környező erdőkben találja fel magát. A Kazinczy utcában volt, aki megemlítette, hogy talán már felkötötte magát az erdőben. Ezt az általam kérdezettek többsége elvetette:

– Ahhoz lelkiismeret kellene – morogta egy rokkant bányász.

Pécsen még kedden is mindenütt állandó beszédtéma volt a Nyerges által elkövetett bűncselekmény. Ebben nyilván szerepe van annak, hogy a polgármester lányát érte atrocitás. Sokan a város utcáin tapasztalt, nem szűnő rendőri kontrollt már túlzásnak vélik, s úgy gondolják, hogy ha más lett volna a sértett, akkor nem lenne „ekkora az igyekezet”.

A pécsiek többsége viszont szívesen látná, ha mindig hasonló lenne a rendőri jelenlét. Véleményüket némiképp az is megalapozza, hogy épp pénteken ítélték el a múlt évben megerőszakolt és megölt rendőrségi pszichológusnő, Bándy Kata gyilkosát. A két ügy egymásra rímel: mindkettőben egy a társadalom perifériáján bűnben élő, a morált elutasító huszonéves férfi támadt rá egy fiatal, intelligens, védtelen nőre. Ráadásul a belváros közelében.

Mivel a pénteki támadás épp az ítélet napján történt, a pécsiek úgy érzik, rossz a város közbiztonsága. Hiába telt el közben kilenc hónap, s ez idő alatt nem rázta meg hasonló bűntény a 150 ezres várost, a szubjektív biztonságérzet – főképp a nőké és a lányokat nevelő szülőké – fájó sebet kapott. Ezzel magyarázható, hogy csütörtökön demonstráció lesz Pécsett a jobb közbiztonságért. Hogy mennyien jönnek el a neten szervezett rendezvényre, ma még megjósolhatatlan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.