Milliárdos követelést venne a főváros

A felénél is kevesebbért venné meg a főváros a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) a Rác fürdő beruházáshoz kapcsolódó követelését. Feltéve, hogy a mai rendkívüli közgyűlésen áldásukat adják erre a tervre a városatyák. Az idő ugyanis sürget.

A hitelező MFB még a nyáron felmondta a hitelszerződést. A beruházó Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme pedig januárban lejárt. A főváros azonban nem egyedül száll ringbe a fürdőért, illetve a hozzá kapcsolódó ötcsillagos szállodáért. Információink szerint befektetői vételi ajánlatra is számíthat a pénzintézet. Ha viszont egyiket sem fogadja el, akkor végelszámolásra kerül a cég, ami azt jelenti, hogy akár árverésen is értékesíthetik a felújított Rác fürdőt és a 67 szobás szállodát. Ezzel elúszna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt telek.

A létesítményeket birtokló Rác Nosztalgia Kft. ellen egy évvel ezelőtt kért végrehajtást három hitelezője. A Fővárosi Közgyűlés tavaly júniusban rohamtempóban tárgyalta meg és fogadta el a cég peren kívüli egyezségét. (Az ügy furcsasága, hogy a beruházó Rác Nosztalgia Kft.-t a céget negyedrészben birtokló Budapest Gyógyfürdői és Hévízei [BGYH] Zrt. perelte be.) Ám ezzel a lépéssel már nem sikerült megállítani a lavinát.

A történet 2003-ban kezdődött, amikor a fővárosi önkormányzat kényszerhelyzetbe kerülve – hiszen az épület felújítása halaszthatatlanná vált, de pénze nem volt rá – külső befektetőt keresett. Végül a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft.-vel közösen alakította meg a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelybe a főváros az építmények alatti földterületet vitte, míg a befektető vállalta a 67 szobás szállodai szárnnyal bővült, 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezését. Az építkezés 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára tervezték.

Csakhogy eközben elszámolási vita támadt a kft. és a BGYH között. Előbbi az üzemeltetés akadályozásával vádolta a fővárosi céget, és kártérítést követelt, utóbbi a korábbi megállapodások érvénytelenségére hivatkozott. A BRFK a Fidesz feljelentése nyomán hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást, amit két évvel később bűncselekmény hiányában lezártak. Ezt követően kissé felgyorsultak a tárgyalások, s 2010-ben már körvonalazódtak a megállapodás keretei, de az erre vonatkozó előterjesztést végül mégsem tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés. Helyette a BGYH pert indított a korábbi megállapodások érvénytelenségét kérve. A két éve használatbavételi engedéllyel bíró fürdő, illetve hotel így mégsem nyílhatott meg. A részben BGYH-tulajdonban lévő Rác Nosztalgia Kft. pedig bevétel híján 2011 júniusa óta nem törleszti a hitelt.

Az önkormányzat ekkor stratégiát váltott. Tavaly júniusban megállapodott a céggel: a kft. borsos ingatlan- és vízhasználati díjat fizet, cserébe a BGYH lemond az ingatlan tulajdonának egy részéről. Az egyezséggel megnyílt volna az út a működési engedély megszerzéséhez, a fürdő és a szálloda megnyitásához. Csakhogy a tervezett egyezség hírére a beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB tavaly nyáron felmondta a céggel kötött hitelszerződését azzal, hogy az adósok a bank megkérdezése nélkül kötöttek egyezséget arról, hogy hitelező érje be a szerződés szerint járó összeg felével-harmadával. Akkor nem érte be.

Azóta letelt a Rác Nosztalgia Kft. által kért csődvédelem határideje. Ha a feleknek sürgősen nem sikerül csődegyezségre jutniuk, akkor a céget felszámolják és a vagyontárgyainak – fürdő, szálloda, telek – értékesítési bevételéből elégítik ki a hitelezőket. A főváros lapunk információi szerint a különféle költségvetési tartalékok terhére venné meg az MFB követeléseit, erősen diszkontáron. Ezzel többségi tulajdonba kerülne a közös cégben.

Tarlós István főpolgármester még az év elején azt mondta: az idén bizonyosan megnyitják a létesítményt. Ám addig – sikeres banki alku esetén is – nehéz lesz lebonyolítani a tervezett üzemeltetési pályázatot, a szerződéskötést, az átadás-átvételt, továbbá elvégeztetni a szükséges zárómunkálatokat. Így a fürdőt kezdetben várhatóan a BGYH működteti majd. S ez újabb pluszkiadással járhat a fővárosnak, hiszen a bevezető időszak többnyire veszteséges.

A felújított Rác Fürdő, amelyet korabeli nevén, Rácz-fürdőként tüntettek fel
A felújított Rác Fürdő, amelyet korabeli nevén, Rácz-fürdőként tüntettek fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.