Már a patikus ellenőrzi a gyógyítót

„Szakmai nyomulás.” Így kommentálta kérdésünkre egy orvos azt, hogy április elsejétől a gyógyszerészeknek a receptek kiadásakor vizsgálniuk kell, hogy a fölírt orvosság jelenthet-e valamiféle veszélyt a beteg számára. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik az új rendszer ellen, Éger István elnök lapunknak azt mondta, az új szabályozás orvosi jogokat von el, és tönkreteheti az orvos és beteg közti bizalmi kapcsolatot.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyógyszerész valójában az orvos ellenőre lett. Sőt, az orvosnak a jövőben még vissza is kéne jeleznie a patikának, hogy mit tett a gyógyszerész által hibásnak vélt terápia korrekciója érdekében. A MOK-ban „rossz érzéseket keltő” rendszer része lenne, hogy ha a beteg ezt nem tiltja, akkor a gyógyszerész az egészségbiztosító adatbázisában utánanézhetne, hogy mikor, ki és milyen egyéb orvosságot írt föl, vagyis a patikus azt is mérlegelhetné minden egyes recept beváltásakor, hogy a különféle szerek hatóanyagai nem semlegesítik-e egymást, nem járnak-e esetleges káros mellékhatással.

Ha ez kiderülne, a gyógyszerésznek konzultálnia kell a kezelőorvossal úgy, hogy a beteg ezt ne hallja. Ám ha valamilyen okból – esetleg csak azért, mert nem éri el – nem sikerülne vele azonnal tisztáznia az esetleges szakmai félreértéseket, akkor a gyógyszerész dönthet úgy, hogy nem adja ki a készítményt.

– Az biztosan nem szolgálja a bizalmat, hogy a patikus a hátam mögött konzultálhat az orvosommal –mondta lapunknak egy Pest környéki patikában sorban álló férfi, aki úgy vélte, hogy nagyon is rá tartozik, hogy jól gyógyszerezik-e, vagy sem. Mint ahogy jogosult megérteni az esetleges vitát az orvosa és a gyógyszerész között is. Máskülönben csak azt tudja magának leszűrni, hogy vagy az orvosa, vagy a patikusa hülye.

A lapunk által megkérdezett patikákban döcögve indult a rendszer. Egy gyógyszerész a hatáskör-bővülésük előnyeit nem vitatta, de azt mondta, hogy ők meg a betegektől tartanak. Az orvosok ugyanis, mondta, gyakran rendelnek mondjuk a keringési betegségekben szenvedőknek olyan szereket, amelyek egymással kölcsönhatásra lépve akár szívelégtelenséget is okozhatnak.

Ők viszont nincsenek felkészítve arra, hogy ilyen esetben például mit és hogyan kell mondjanak a betegnek. Maga megpróbálja minél részletesebben megtudni az illetőtől, hogy mióta szedi a gyógyszereket, volt-e olyan panasza, amit esetleg a két készítmény együttes szedésének tulajdoníthat. De értékelhető válaszokat nemigen kap. A legrosszabb az, amikor nem is az váltja ki a receptet, akinek a gyógyszer kell: még a legalapvetőbb kérdéseket sem lehet tisztázni megnyugtatóan. Ilyenkor még erőteljesebb a dilemma: a patikusnak pillanatokon belül kell döntenie arról, hogy kiadja-e a gyógyszert, hiszen megeshet, hogy a betegnek baja lesz, ha beszedi, de az is előfordulhat, hogy épp úgy jó minden, ahogy azt az orvos beállította.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint senkinek nincs oka kétségbeesni, az új rendszernek több az előnye, mint amennyi kellemetlenséggel járhat. Ráadásul van mód korrigálni: az új eljárásrend mindössze egy évre szól, ha a gyakorlatban esetleg nem működne megfelelően, átalakítják. Az orvos sem tévedhetetlen, a gyógyszerészeket pedig számítógépes program is segíti abban, hogy rátaláljanak az egymással nem szedhető készítményekre. (Éger István azt mondja: az orvosok is tudnak tájékozódni ebből, amikor új terápiát írnak föl.) Hankó Zoltán szerint már akkor megérte bevezetni a rendszert, ha csak egyetlen esetben is sikerül megakadályozni valamely nem várt gyógyszerelési hibát. Ami az aggályokat illeti: nem cél, mondta, hogy a beteg ne bízzon az orvosában, mindössze biztonsági kontroll került a rendszerbe. A szakmai továbbképzéseknek pedig szerinte a jövőben ki kell terjedniük a kommunikációs problémák menedzselésére.

A gyógyszerészeknek már vizsgálniuk kell, hogy a fölírt orvosság jelenthet-e veszélyt a betegre
A gyógyszerészeknek már vizsgálniuk kell, hogy a fölírt orvosság jelenthet-e veszélyt a betegre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.