Vádemelés Szita Bence meggyilkolása ügyében

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen, kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a Somogy Megyei Főügyészség a 2012. október 29-én megölt Szita Bence – vélhető – gyilkosait. Horváth Szilárd, a főügyészség vezetője tegnap sajtótájékoztatót tartott, s elmondta: a nagy visszhangot kiváltó ügyben elkészült a vádirat.

Mint arról írtunk, Szita Bencét és a fi ú nővérét (féltestvérét) a lány apja, Gyöngyi Sándor nevelte Felsőmocsoládon. A férfi 2009-től élettársi kapcsolatban volt a szintén két gyermeket nevelő P. Erikával. A kaposvári nő odaköltözött Sándorhoz, ám nem tudott kijönni Bencével, ezért visszament otthonába. Később javulni látszott Erika és Bence viszonya, s úgy tűnt, van rá esély, hogy az asszony és annak Bencével egyidős fia újra Felsőmocsoládra költözzön.

A javuló viszony jelének gondolta Gyöngyi Sándor, hogy október 29-én P. Erika elhívta magához Bencét. Az adóhivatalnál dolgozó 47 éves asszony azonban – a vádirat szerint –akkor már felbérelt két hajléktalan férfit, hogy öljék meg a 11 éves fiút. A délután négykor Kaposvárra érkező Bencét P. Erika elvitte egy bevásárlóközpontba, majd elautózott vele a Desedatóhoz. Aztán visszavitte a fiút Kaposvárra, s ott bemutatta neki az 57 éves, börtönből néhány hete szabadult B. Józsefet és a 41 esztendős K. Józsefet. Az asszony azt mondta, elmennek bulizni. Két autóval elhajtottak a közeli Sántos község melletti erdőbe, s út közben borral itatták a fiút. Amint kiszálltak a kocsiból, az erőszakos bűncselekményekért már többször elítélt B. József leütötte Bencét. Ezt követően K. József gödröt ásott, amihez P. Erika elemlámpával világított. Később a magához térő fiút B. József ütötte, rugdosta és egy késsel negyvenszer megsebezte. Ennek ellenére Bence még élt, amikor beletemették a gödörbe, s halálát fulladás okozta.

A gyilkosok már végeztek, amikor arra autózott két vadász. Utóbbiak arról kérdezték a nőt és társait, hogy mit csinálnak éjjel az erdőn, mire ők azt felelték, szexelnek. A vadászok elhajtottak, s a trió is ezt tette, ám még éjjel visszamentek, kiásták a fiú holttestét, és eltemették a Kaposvár toponári városrészében. Ez után P. Erika bejelentette a rendőrségen, hogy Bence eltűnt. A nyomozók kérdései hatására az asszony pár nap alatt megtört: bevallotta a bűncselekményt, és megmutatta Bence „sírját”.

Horváth Szilárd beszélt arról, hogy a P. Erika a gyilkosság előtt pár nappal megpróbálta megmérgezni Bencét, ezért olyan energiaitallal kínálta a fiút, amibe B. József mérget kevert. Ám Bence nem itta meg a rosszízű italt. A három vádlott ezt követően tervezte meg a kegyetlen kivégzést. Az ügyész hozzátette: B. József tagadja a gyilkosságot, s a másik két vádlott is csak részben vállalja magára a vádiratban terhükre rótt bűntényt.

A bizonyítékok alapján viszont egyértelműen rekonstruálható, hogy az asszony volt a felbujtó, Bencét alapvetően B. József bántalmazta, társának inkább a sírásás adott munkát.

A gyilkossággal vádolt hármas pere a Kaposvári Törvényszéken folyik majd. A bíróság akár életfogytig tartó fegyházat is kimérhet a vádlottakra.

Pécs

Szita Bence temetése tavaly novemberben Kaposváron
Szita Bence temetése tavaly novemberben Kaposváron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.