Hanyagok voltak a hatóságok

Hétfőn helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság 2010 októberében kihirdetett ítéletét, amelyben felmentették az emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, és csak robbanóanyaggal visszaélésben mondták ki bűnösnek egy 15 évvel ezelőtt végrehajtott merényletkísérlet miatt.

Az időközben több életellenes bűncselekménnyel is meggyanúsított szlovák férfit még 2008-as prágai elfogása után gyanúsították meg azzal, hogy 1997 nyarán egy pokolgéppel meg akarta ölni Seres Zoltán vállalkozót, az éjszakai élet egyik akkor befolyásos alakját. A 3,5 kiló Semtexet tartalmazó távirányítású bomba – amelynek a hatósugarát anno a szakértők 500 méterre becsülték, és amely, ha felrobban 200 méteren belül mindenkit megölt volna – leesett Seres Bentleyjéről. Később egy ujjnyomtöredéket találtak a pokolgép belsejében, amiről azonban a szakértők csak két évvel később állapították meg, hogy Roháctól való. Ezt a vizsgálatot azonban – finoman szólva – hanyagul végezték. Nem készült jegyzőkönyv magáról az eljárásról, így utólag nem volt rekonstruálható, hogy ki és milyen eljárással rögzítette a perben bizonyítékként felhasznált nyomokat. Hiányos volt az eljárás fotódokumentációja is, és a perben az ügyész nem tudta bemutatni az ominózus szerkezetet.

Magát a robbanóanyagot közvetlenül a bomba megtalálása után, egy gyors mintavételt követően megsemmisítették, ám a távirányító és a gyújtószerkezetet eredetiben meg kellett volna őrizni a tárgyalás végéig. A szerkezet azonban eltűnt a rendőrség bűnjelraktárából. Hosszú ideig senki nem tudta, hogy hol lehet, mígnem, már a perben egy tanúként kihallgatott tűzszerész át nem adta azt a bíróságnak. Máig tisztázatlan, hogy mikor és ki vitte ki a bűnjelraktárból, és hogyan került a tűzszerészhez, pedig az ügyben fegyelmi eljárás és ügyészségi vizsgálat is indult. Ilyen előzmények után a bírság azt érhetően nem fogadta el bizonyítékként. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a szakértőként kihallgatott tűzszerész kompetenciáját messze túllépve tényként közölte a bíróság előtt, hogy a szerkezet belsejében Jozef Rohác ujjnyomát találták meg, noha ő nem volt nyomszakértő.

Az ügyészség a nyilvánvalóan rossz kilátások ellenére vádat emelt Rohác ellen, ám a bíróság csak a robbanóanyaggal visszaélésben mondta ki bűnösnek, a Seres Zoltán sérelmére elkövetett emberölés kísérletét nem látta bizonyítottnak. Rohác első fokon két évet kapott, pontosan annyit, amennyit előzetesben töltött, így az ítélet kihirdetése után szabadon távozhatott a bíróságról. Hazament Szlovákiában, ám egy évvel később Magyarország újra kérte kiadatását.

Előbb a Fenyő-gyilkosság, majd az 1998 nyarán négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet gyanúsítottjaként hallgatták ki. Rohác valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadja. Azt még nem tudni, milyen bizonyítékai vannak a rendőrségnek arra, hogy ő követtel el a 15 éve megoldatlan bűncselekményeket. Csak remélni lehet, hogy azoknak az ügyeknek a tárgyi bizonyítékait jobban dokumentálták, és nem hordták haza, mint valami ereklyéket az egykori szakértők.

Jozef Rohác a bíróság előtt
Jozef Rohác a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.