ELTE-gimnázium: hamvába holt iskolamentés

Kudarcba fulladt az ELTE fővárosi, XII. kerületi gyakorlóiskolájának középiskolai részlegéért indított mentőakció.

Az iskoláért küzdő szülők javaslatait, ötleteit meg sem hallgatta az oktatásért felelős tárca, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) pedig lesöpörte a kéréseket, érveket. Mindezek miatt már nem kérdéses: kétszáz diáknak új iskolában kell folytatnia tanulmányait szeptembertől. A tanulók és szüleik számára csak az jelenthet némi vigaszt, hogy az iskolaváltást a lehető legzökkenőmentesebben vezényli le az ELTE, a KIK és a kerületi önkormányzat.

Az ELTE a múlt év végén döntött úgy, hogy megvizsgálja a XII. kerületi gyakorlóiskolája részleges vagy teljes bezárásának lehetőségét. Az egyetem szerint ez azért vált elkerülhetetlenné, mert az elmúlt négy évben reálértéken közel 50 százalékos elvonással sújtották az egyetemet, így nem tudták tovább finanszírozni az iskolát, melynek fenntartási, működési költségeit nem fedezte az állami normatíva. Az ELTE szenátusa végül úgy döntött, nem zárja be a teljes intézményt, „csak” a középiskolai részleget szüntetik meg, az általános iskola tovább működhet.

Noha az ELTE világossá tette, hogy nem tudja finanszírozni a középiskolai részleget, a szülők többsége nem adta fel a harcot. Miközben élesen bírálták az ELTE döntését, Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől reméltek segítséget: petíciót fogalmaztak, amiben azt kérték, hogy az iskola a jelenlegi épületben, önálló intézményként, jogutódi minőségben működjön tovább a KIK fenntartásában. A szülők „vésztervként” javasolták azt is, hogy ha az iskolát önálló intézményként nem lehet megmenteni, akkor a kerületi Arany János Gimnázium kihelyezett részlegeként működjön tovább. Mára kiderült: hiába vártak segítséget az oktatásért is felelős tárcától.

– Többször próbáltuk felvenni a kapcsolatot a miniszter úrral, illetve titkárságával, hogy átadhassuk neki a petíciót, ám nem jártunk sikerrel. Egyetlen megkeresésünkre sem kaptunk választ, így pedig időpontot sem, vagyis a petíciót nem is tudtuk átadni – mondta érdeklődésünkre Korponai Attila, az iskoláért sokáig küzdő szülők egyik képviselője, majd hozzátette: – A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz végül el tudtuk juttatni javaslatainkat, ám ott egyiket sem tartották kivitelezhetőnek.

Fodor Gábor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hegyvidéki tankerületi vezetője kérdésünkre azt mondta: valóban eljutottak a KIK-hez a szülők javaslatai az iskola esetleges továbbműködtetéséről, ezekkel azonban az egyetemhez kellett volna fordulniuk, mivel a gimnázium fenntartója az ELTE. Hozzátette: abban viszont minden segítséget megadott a KIK, hogy az ELTE döntése nyomán nehéz helyzetbe került diákok tanulmányaiban, életében a lehető legkevesebb nehézséget okozza az iskolaváltás. Mint mondta, az Arany János Gimnázium és Általános Iskola öt, a Kosztolányi Dezső Gimnázium és a Semmelweis Egyetem Diana utcai gyakorlóiskolája pedig egy-egy osztályt vesz át.

A tankerületi vezető kiemelte: sikerült megoldani azt is, hogy a diákok a már megkezdett szakokon folytathatják tanulmányaikat. Mindezek kapcsán Fodor Gábor fontosnak tartotta megemlíteni: eddig még nem volt olyan iskolabezárás Magyarországon, aminek során az osztályközösségek és a szakirányok is megmaradtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.