LMP-osztódás: építkezés a szakítás után

Mindössze két olyan helyi zöldpárti szervezet van, amelyet a Lehet Más a Politika (LMP) jelenlegi vezetésének alapjairól kell újjáépítenie, miután a pártszakadás következtében szinte a teljes tagság átigazolt az új formáció a Párbeszéd Magyarországért (PM) soraiba – legalábbis ezt állítja az LMP.

Tény, hogy a Dunakeszi és a fővárosi I–II–XII. kerületi választókörzet szinte a működésképtelenségig kiürült a szakítás után, ráadásul az utóbbi volt az LMP legtestesebb csoportja a maga több mint ötven tagjával. Csiba Katalin pártszóvivő szerint a kenyértörést jelentő kongresszus előtt 860 tagja volt az LMP-nek, a kiválások idején 170-en hagyták el a szervezetet, helyükre viszont több mint harmincan kérték már azóta felvételüket.

Ehhez kapcsolódik, hogy más forrásaink szerint az LMP korábbi tagságából alig háromszáz volt az igazán aktív párttag. Csiba a Népszabadság kérdésére azt is elmondta, hogy 54 önkormányzati képviselőjükből Budapesten 12 hagyta ott a pártot, vidéken pedig öten távoztak. Az LMP és a PM számára is okozott némi nehézséget a szakítás a háttérstábok továbbműködtetésében: például mindkét szervezet kommunikációját újra kellett építeni, előbbi nemrég talált új sajtófőnököt (és keres referenseket, illetve új kommunikációs vezetőt), utóbbi pedig szintén nemrég írta ki pályázatát a médiafelelősi pozícióra.

Párbeszéd-párti forrásaink azt mondják, hogy a szakmai háttércsoportok, szak értői csapatok többsége a PM-mel tartott – például a 2010-es programot írók többsége –, így az LMP számára ezen „szürkeállomány” visszatöltése is valós feladatot jelent. Ugyanakkor tény, hogy a Lehet Más a Politikát – szakmailag sem – rázta meg érdemben a Párbeszéd-pártiak távozása, még akkor sem, ha az ismertebb arcaik többsége (a korábbi frakciótagok vagy az alapító tagok kétharmada) szakított az LMP-vel.

Ami az „átigazolásokat” illeti, egymástól független belső forrásaink azt mondják: a korábbi budapesti LMP-szervezetek tagságának átlagosan több mint fele döntött a távozás mellett, egyedül Újpesten hagyták el kevesebben az „anyaökopártot”. A vidéki régiókban, például Orosházán, Szekszárdon vagy Sárváron volt nagy – szinte teljesnek mondható – az átigazolási arány, de Tatabányán, illetve Komárom-Esztergom megyében majd a teljes LMP átült a PM sorai ba; utóbbi elsősorban a Párbeszéd-pártiak ismert helyi arcának, az országgyűlési képviselő Szilágyi Lászlónak és támogatóinak köszönhető.

Érdekes a helyzet Debrecenben is, ahol szintén hamar magára talált a PM. Igaz, forrásaink szerint a szakítós kongresszus előtt az LMP-ben már felmerült, hogy az inaktív csoportot feloszlatják, vagyis a hajdúsági székhelyen valójában nem is volt érdemben működő LMP-szervezet. Csiba Katalin, az LMP szóvivője kérdésünkre elmondta: a Lehet Más a Politika aktív hálózatépítésbe kezd a következő hetekben, elsősorban a fővárosban töltik fel a fehér foltokat, de nagy hangsúlyt fektetnek majd az olyan vidéki régiókra is, mint a szervezeti szempontból korábban is hiányosságokat mutató Fejér megye.

A budapesti területre tervezett gerillakampányukhoz szövetségesre leltek a 4K!-ban és a formabontó üzeneteiről ismertté vált Kétfarkú Kutya Pártban is; és együtt tervezik pozitív akciókkal megmozgatni Budapest aktív állampolgárait. Az új pártot alapító Párbeszéd Magyarországért tagjai is aktív építkezésbe kezdtek az elmúlt hetekben. Megalakulásuk óta több mint tíz vidéki egyéni választókerületi szervezetet hoztak létre, lefedettségük szinte teljes a fővárosban, és Pest megyében is markáns a jelenlétük. Elsőként Szabó Zsolt helyi képviselő vezetésével alakult meg Dunaújvárosban egyéni választókerületi szervezet, azóta többek között Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Sátoraljaújhelyen és Nyíregyházán is létrehozták a helyi PM-csoportot.

Dorosz Dávid, a Párbeszéd Magyarországért pártigazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy Budapesten és Pest megyében minden országgyűlési egyéni választókerületben erős csapattal vannak jelen, országszerte pedig sorra alakulnak a szervezeteik. Pár héten belül a választókerületek többségében lesznek csoportjaik, amelyek versenyképes jelölteket tudnak majd állítani a jövő évi választásokon. Dorosz kérdésünkre hozzátette: a hamarosan bejegyzés alá kerülő új párt hivatalos tagsági adattal formai okok miatt nem rendelkezhet, de már több mint kétszázan jelezték hivatalosan is belépési szándékukat, és csaknem ezren szeretnének támogatóként kapcsolódni a PM-hez.

A pártigazgató szerint a Párbeszéd olyan lépcsőzetes tagsági struktúrát fog kiépíteni, amelyben lehetőséget adnak arra, hogy a PM-mel szimpatizálók formalizált párttagság nélkül is aktív szerepet tudjanak vállalni a szervezet életében, és intenzíven tudjanak kapcsolódni a helyi csoportokhoz. Szél Bernadett országgyűlési képviselőt és Schiffer András volt frakcióvezetőt választotta társelnöknek az LMP hét végi kongresszusa – ezt a két társelnök jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az is kiderült, hogy a jövőben ők látják el a szóvivői feladatokat is. Schiffer András a Lehet Más a Politika XXIII. kongresszusának helyt adó szállodában bemutatta a párt országos választmányának frissen megválasztott tagjait is. A kongresszus úgy döntött, hogy az országos választmány titkára a jövőben Vida Attila lesz, aki mellett négy általános és hat regionális választmányi tagot is megválasztottak. A 13 tagú országos választmányba a két társelnök automatikusan bekerült.

Szél Bernadett és Schiffer András társelnökök lettek
Szél Bernadett és Schiffer András társelnökök lettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.