Ne higgye, hogy jobban lesz, hívni kell a mentőket

A férfiak agya rosszabbul bírja a napi megpróbáltatásokat, a statisztika szerint hét évvel hamarabb kapnak végzetes szélütést, mint a nők. A közkeletűen agyvérzésnek is nevezett stroke csak az esetek egy részében pusztít azzal, hogy a megrepedt érből kiáramló vér működésképtelenné teszi az agy egy területét, az esetek többségében az erek eltömődése okoz hibás működést.

A szélütés, gutaütés, agyérkatasztrófa – más néven stroke – leggyakoribb három tünete az arc félrehúzódása, az azonos oldali végtagok hirtelen elgyengülése, és a beszédértési vagy szótalálási probléma. Ritkábban egyensúly- és koordinációs zavar lép fel, hirtelen kialakuló látótérkiesés (akár megvakulás is), kettős látás, hirtelen szédülés, egyensúlyvesztés, szemmozgászavarok is jelezhetik az agy vérellátási elégtelenségét – derül ki Bereczki Dánielnek, a Semmelweis Egyetem ideggyógyász professzorának szavaiból.

Újraélesztési bemutató
FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

A szakember szerint, ha az ilyen beteg gyorsan eljut egy kezelőcentrumba, a súlyos szövődmények (maradandó bénultság, rokkantság) jó eséllyel megelőzhetőek. Fontos azonnal mentőt hívni, ugyanis a vérrögoldó kezelés csak akkor lehet sikeres, ha azt a tünetek jelentkezése után nagyon gyorsan, legfeljebb négy és fél órán belül elkezdik.

Ha minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű, erős fejfájás jelentkezik ütésszerűen, és ehhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társul, akkor egy ér megrepedése által okozott agyvérzésre kell gondolnunk, ilyenkor gyakran idegsebészeti beavatkozásra van szükség. Minél később jut el valaki stroke-centrumba, annál kisebb az esélye, hogy megmenekül az élethosszig tartó ágyhoz kötöttségtől vagy a haláltól. Magyarországon félóránként hal meg valaki szélütés miatt.

Az évente szélütéssel kórházba kerülő 50 ezer esetből a túlélő betegek 48 százalékának féloldali bénulása, vagy más súlyos tünete marad meg, optimális ellátás mellett a betegek 30 százalékának van esélye a teljes fölépülésre. Bereczki Dániel professzor elmondta: szakmai és civil kampányokkal is próbálják tudatosítani, mennyire fontos faktora a kezelésnek az „időablak” kihasználása, mégis gyakran késlekednek a mentők riasztásával a hozzátartozók, de néha még az esethez elsőként kihívott orvosok is.

Több éven keresztül végzett vizsgálatuk egyértelműen mutatja, hogy például hétvégén és karácsonykor alig kerül intézménybe szélütés miatt beteg. Ennek a jelenségnek a pontos okait a szakma sem ismeri, de félő, hogy csak arról van szó, hogy a hozzátartozók úgy vélik: várhatnak hétfőig a cselekvéssel, majd csak akkor hívnak mentőt, vagy viszik el a kórházba a beszédzavaros, végtagbénult idős rokont. Ez a betegség leginkább a kezeletlen magas vérnyomással élőket, a cukorbetegeket, valamint az egyéb keringési problémákkal küszködőket veszélyezteti. A dohányzás, az elhízás szintén növeli a kockázatot.

A stroke 3 biztos jele

- a száj félrehúzódása

- féloldali végtaggyengülés

- beszédzavar

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.