Elkészült a Laborc–Portik-kapcsolat jelentése

A Népszabadság értesülése szerint Pintér Sándor belügyminiszter napokon belül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának továbbítja azt a jelentést, amelyet a korábban általa felkért, Gálszécsy András volt titokminiszter által vezetett munkacsoport készített arról, hogy a nemzetbiztonsági és egyéb szempontokat is figyelembe véve (például a személyiségi jogok esetleges sérülését) mi hozható nyilvánosságra Laborc Sándornak, az NBH egykori főigazgatójának és Portik Tamásnak, a 90-es évek olajügyeiben kulcsszerepet játszó Energol Rt. egykori marketingigazgatójának 2008 nyarán a titkosszolgálat által rögzített beszélgetéseiből.

Úgy tudjuk, a miniszter a szakbizottságra bízná, mely részek titkosságát oldja fel, illetve mely részeket hoz teljes egészében vagy anonimizálva nyilvánosságra. Portik Tamás múlt nyári letartóztatása óta a sajtóban állandó téma, hogy milyen kapcsolata volt a titkosszolgálatokkal az olajos alvilág egykori befolyásos alakjának, aki egyedüliként úszta meg az Energol Rt. vezetői és tulajdonosai ellen milliárdos adócsalás és más bűncselekmények gyanújával indított büntetőeljárást.

A Népszabadság kérdésére a Belügyminisztérium tavaly ősszel még azt közölte, hogy Portik Tamásnak semmiféle hivatalos kapcsolata nem volt az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjével, a Nemzetbiztonsági Hivatallal. Sejtetni engedték ugyanakkor, hogy nem hivatalos kapcsolat fennállhatott köztük, ennek mibenlétéről azonban a tárca nem nyilatkozott. Később a Magyar Nemzet megírta, hogy 2008 nyarán legalább két alkalommal találkozott Portik Tamás Laborc Sándor NBH-főigazgatóval, s mindkét alkalommal nyilvános helyen tárgyaltak. E találkozókról hangfelvételek is készültek.

Lapunk ezután kiderítette, hogy Laborc Szilvásy György akkori titokminiszter kérésére találkozott Portikkal, aki egy közvetítőn keresztül eredetileg vele szeretett volna beszélni. Szilvásy lapunknak azt mondta, azt kérte Laborctól, az ilyen esetekben szokásos protokoll szerint járjon el az ügyben. Laborc azonban személyesen találkozott Portikkal, állítása szerint régi ügyekről is akarta kérdezni. Végül a közvetítő, Portik, Laborc és az ő egyik helyettese ültek asztalhoz, ahol a Heti Válasz értesülése szerint Laborc arra kérte Portikot, hogy gyűjtsön vagy gyártson terhelő adatokat vezető fideszes politikusokra.

Laborc ezt tagadja, és perrel fenyegette meg a lapot. Azóta találgatja a sajtó és a közélet e téma iránt érdeklődő része, hogy mi hangozhatott el a beszélgetésen, amelyet Portik eredetileg arra hivatkozva kért, hogy korrupt rendőrökről tájékoztassa az akkoriban a rendőrség nemzetbiztonsági védelmét is ellátó NBH első emberét. Laborc szerint ilyen kérés nem volt. Kocsis Máté (Fidesz) ugyanakkor azt mondta: elkerekedne a szemünk, ha meghallanánk, mi hangzott el a találkozókon. A szocialisták is távolságtartással kezelik az ügyet.

Egy általuk szervezett háttérbeszélgetésen az hangzott el, hogy Szilvásy nem követett el semmiféle hibát, ellenben Laborc túlbuzgó volt, amivel akaratlanul is sokat ártott a szocialistáknak, feleslegesen. Mután a találkozó és az ott elhangzottak mára a pártpolitikai adok-kapok részévé vált, Pintér a jelek szerint a politikusokra bízza, mit hoznak nyilvánosságra belőle. Így megtörténhet, hogy a politikusok olyan adatokat is nyílttá tesznek, amelyeket a titokgazda, az Alkotmányvédelmi Hivatal inkább titokban tartana.

Laborc Sándor túlbuzgó volt?
Laborc Sándor túlbuzgó volt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.