Egység helyett kétség

Külön-külön méretteti meg magát az MSZP és az Együtt 2014 Dunakeszin az időközi választáson.

„Egy önkormányzati választásnak a helyi ügyekről kell szólnia, de kétségtelen, hogy a dunakeszi voksolásnak sajátos többletet ad az Együtt 2014 külön indulása. Így nem maradt más, mint, hogy egyedül kell legyőznünk a Fideszt” – így jellemezte Miczki Melinda szocialista képviselőjelölt a hétvégi, Dunakeszi alsón kiírt választást.

Vasárnap kiderül, hogy mennyire segíti a Fideszt a demokratikus ellenzék megosztottsága

Az időközi megmérettetésre azért van szükség, mert elhunyt a mandátum korábbi birtokosa, a fideszes Fodor Sándorné. A körzetben a nagyobbik kormánypárt legutóbb 38 százalékot ért el, a szocialista Miczki Melinda – egy független jelölt mögött – a harmadik helyet szerezte meg 19 százalékkal, az akkor még LMP-színekben versenyző Oláh Noémi kapta a legkevesebb, mintegy kilencszázaléknyi voksot. A zöldpárti politikusnő most az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért párt (PM), illetve a Bajnai-féle Együtt 2014 közös (hivatalosan független) jelöltjeként igyekszik elnyerni a helyiek támogatását.

„Egy önkormányzati választáson nem árt olyan jelöltre szavazni, aki tényleg ott lakik helyben. Csak egy ilyen embernek van érdemi helyismerete, és csak ez tudja biztosítani, hogy a helyi politika valóban a helyi ügyekről szóljon” – fogalmazott lapunknak Oláh Noémi. Az Együtt 2014–PM szövetség jelöltje – akinek programjában többek között a helyi vasúti átjáró átépítése és akadálymentesítése, a körzetben sebességkorlátozás bevezetése, közvilágítás-fejlesztés, általános iskolai férőhelybővítés is szerepel – azt mondta: tisztában van azzal, hogy ezt az időközi választást sokan „nagy országos meccsnek tekintik, ahol megmérhetik a különböző ellenzéki formációk erejét”.

Oláh Noémi ugyanakkor úgy fogalmazott: Dunakeszin az MSZP területi szervezete és a fideszes helyi hatalom összefonódott. „Ez megjelenik abban, ahogyan a testületi üléseken szavaznak, vagy abban, hogy a helyi fideszes és jobbikos együttműködési nyilatkozatot ők is aláírták. Nem ők a valódi ellenzék. Nagy botrány övezte, hogy a fent említett iskola-összevonást is megszavazták a helyi szocialisták” – tette hozzá Oláh Noémi. Ehhez kapcsolódik, hogy a szocialista oldal pedig azért támadja a helyi zöldeket, mert az önkormányzati képviselőjük támogatta a helyi Jobbik azon indítványának napirendre vételét, amely a turulmadarat (helyi emlékhelyek megrongálása után) nemzeti jelképpé minősítené, és büntetőjogi védelmet biztosítana a számára.

Lapunk információi szerint a „demokratikus ellenzéki oldal” képviselői között korábban volt egy olyan háttéregyeztetés, amelyen az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Szolidaritás és az akkor még LMP-ként megjelenő zöldpárt egyik szimpatizánsa vett részt. Úgy tudni, az összejövetelen egyedül a szocialisták ajánlottak saját jelöltet (és állítólag deklarálták, hogy mindenképpen indulnak), a DK besorolt az MSZP mögé, az LMP pedig egyes forrásaink szerint azt jelezte: nem indít senkit. Így a szocialisták olvasatában az a „gentleman agreement” született, hogy az egyedüli „demokratikus ellenzéki” jelölt az MSZP-s Miczki Melinda lesz.

A zöldpárt menet közben felrobbant, a dunakeszi szervezet egésze átigazolt a Párbeszéd Magyarországért párthoz, amely végül az Együtt 2014-gyel szövetségre lépve úgy döntött: élesben is megmérettetik magukat. Erről pedig a szocialisták is csak a Népszabadság cikkéből értesültek. Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 párt egyik társelnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: nem egymás ellen, hanem külön indul a két szervezet. „Tudomásom szerint nem volt kezdeményezés egyeztetésre az MSZP részéről a közös indulásról. Nem leértékelve, de a helyén kell kezelni ezt a választást. Ha a kormány sorsa múlik majd rajta, akkor mindenképpen együtt kell működni. Mi eddig is ezt mondtuk” – fogalmazott Szigetvári.

A szocialista jelölt Miczki Melinda – akinek programjában többek között bölcsődei és óvodai férőhelybővítés, járdaépítések, a buszközlekedés bővítése, kerékpárút befejezése, közösségi ház létesítése, bankautomata telepítése szerepel – kérdésünkre azt hangsúlyozta: Dunakeszi és a körzet számára elsődlegesen fontos, hogy az uniós források kellő hatékonysággal lehívásra kerüljenek; ehhez pedig változás kell a városvezetés összetételében is. „Kétségtelen, hogy együtt többre jutnánk az ellenzéki oldalon, de a mi lelkiismeretünk tiszta az ügyben” – tette hozzá Miczki Melinda.

A nagyobbik kormánypárt Benkő Tamást indítja a hét végén, egyik lakossági fórumnak nevezett kampányrendezvényükön pedig – amelyet a választási plakátokkal együtt hirdetnek – többek között a helyi rendőrkapitány és a polgárőrség vezetője is részt vesz. A Jobbik ugyanitt, szintén a Posta utcai általános iskolában tartotta kampányzáró rendezvényét; méghozzá a hirdetmények szerint Vona Gábor pártelnök korteskedésével. A radikális párt egyébként „következetesen képviselhető és számon kérhető” programot kínált a választóknak. „A Dunakeszi alsón élők közül néhányan már tudhatják: mi jobbikosok jelen vagyunk a szemétszedésen akkor is, amikor nincs kampány. Mások csak a kampányban jelennek meg a körzetben” – fogalmaztak, hozzátéve: nem ígérnek azonnali járdaépítéseket, játszótér-felújításokat és a nagyállomás (saját erőből megvalósított) felújítását, mondván: nem tesznek olyan ígéretet, amelynek megvalósítása „nem rajtuk múlik”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.