Túl a mobil gáton

Ingatlanérték-növekedési adó bevezetésén gondolkodik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A cél elsősorban a Római-partra tervezett mobil gát mögötti – a Nánási és a Királyok útja közötti – ingatlanok értékének jelentős növekedéséből származó haszon megadóztatása lenne.

Az ötlet a fővárosi önkormányzattól ered, de azzal a kerület is egyetért, hogy az állami milliárdokból emelt védmű előnyeit élvezők valamennyit „visszafizessenek a köznek”.

Bús Balázs óbudai polgármester határozottan állítja: őt soha nem kereste meg egyetlen, az ártéren üdülőként épült lakóparki lakás tulajdonosa sem. Így szó sincs arról, hogy a gáttal a luxusházak tulajdonosait védenék. Lakossági fórumokon ugyanakkor évek óta visszatérő téma a Római-part rendbetétele. Felelős városvezető azonban nem költhet százmilliókat olyan területre, amelyet rendszeresen elönt a folyó – magyarázza helyzetüket Bús Balázs.

A nagy visszhangot kapott mobil gát mögött több csendes beruházás is húzódik a III. kerületben. A fejlesztések pénzügyi hátterét az önkormányzat stabil gazdálkodása biztosítja. Ennek köszönhetően nem adósodtak el végletesen, a helyi adóbevételeket pedig elsősorban a behajtás hatékonyságának növelésével háromszorozták meg 2007 óta. Mindez lehetőséget nyújt a tervezett beruházások megvalósítására. Így például az MDF-től perben elnyert Pethe Ferenc téri épület átalakítására művelődési házzá, webrádió indítására – elsősorban a fiataloknak. Az Óbudai Múzeum részeként textilmúzeumot nyitnának, valamint két új közösségi kert és további négy fitneszpark létesül a kerületben.

A megvalósult beruházások közül az Óbudai Promenádot említette Puskás Péter alpolgármester. A projekt révén megújultak a Lajos utca, a Szépvölgyi út, a Bécsi út és a Nagyszombat utca által határolt közterek, és megszépült a Kolosy téri piac. Az önkormányzat tervei között szerepel a békásmegyeri piac felújítása is. Az előzetes becslések szerint 2,5 milliárdos beruházás első lépéseként az idén elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, és lezajlanak az engedélyezési eljárások. A kerület öt projekthez kért állami támogatást. A Hunyadi utcai bölcsődéhez már meg is kapta. A Hévízi útra tervezett kosárlabdacsarnok, valamint a Bécsi útra szánt jégcsarnok, illetve mellé egy új uszoda építése egyelőre csak terv. Nem önkormányzati beruházásként épül, de új városi alközpontot hoz létre, így említésre méltó a Szentendrei út és a Bogdáni út sarkán, a volt textilgyár területén épülő bevásárlóközpont, amelynek építői már megkapták a plázastop alóli felmentést is. A nyitást 2016-ra tervezik.

A célok közt nagy hangsúllyal szerepelnek a közlekedési beruházások. A Budapest–Esztergom közötti vasúti pálya fejlesztését üdvözli ugyan az óbudai önkormányzat, de mindenképpen fontosnak tartja a Bécsi úti és a Pusztakúti úti sorompós kereszteződések kiváltását. Erre kaptak is ígéretet. Az utóbbi kereszteződésben például felüljáró épülne. Szintén nem kerületi projekt, de igen sok helybeli lakost érint a fővárosi csatornázási program folytatása. Ezzel megoldódhat a környező „hegyek” – Aranyhegy, Ürömhegy, Péterhegy – szennyvíz-elvezetési gondja.

Az idei tervek közé tartozik a fizetőparkolás bevezetése a belső óbudai részeken. A fő cél nem a parkolási bevételek megszerzése, hanem a városrészt P+R-parkolóként használó agglomerációs forgalom távol tartása. Az érintett utcák lakói egyébként két ingyenes parkolókártyát kapnak, míg a kerületi lakosok előzetes regisztráció után kétszer másfél óráig ingyen várakozhatnak ezeken a területeken.

Bejárás a felújított Kolosy téri piacon
Bejárás a felújított Kolosy téri piacon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.