„Ne írd alá, János!”

Az alkotmánymódosító ülés napjára, hétfőre sem veszített lendületéből az alaptörvény újabb, immáron negyedik átírása elleni tiltakozás. Olyannyira nem, hogy hétfőn, nem sokkal dél előtt fiatalok már akkor akcióba lendültek, amikor még csak szállingóztak az országgyűlési képviselők a Parlamentbe: előbb az Országházmelletti parkoló déli, majd az északi bejáratát vették zár alá.

Itt is, ott is 8-10 diák állta el az utat, kisebb-nagyobb fennakadást okozva ezzel a forgalomban.

A tüntetők transzparenseinek feliratai – „Haza csak ott van, hol jog is van”, „Ne áruljátok el a fiatalkori önmagatokat”, „Ne áruljátok el a jogállamot” – világossá tették demonstrációjuk célját: az alkotmány negyedik módosítása ellen tiltakoztak – igaz, nem hagyták őket sokáig. Az elmúlt hetekben feltűnően türelmes és megengedő rendőrség ugyanis a Parlamentnél igen hamar akcióba lépett. A déli bejáratnál már fél egykor feloszlatták a diákok élőláncát. Az északi bejáratnál még fél órát „adtak” a tüntetőknek. Egyikük – egy névtelenséget kérő középiskolás – úgy fogalmazott: „Bárki bármit mondjon is, semmilyen szervezettel, párttal nem állunk kapcsolatban, egyszerű diákok vagyunk, akik aggódnak az országért, a demokráciáért. Abban bízunk, hogy az utolsó pillanatban talán észhez térnek a képviselők, és letesznek az alkotmány újabb módosításáról, így sikerül megvédeni a jogállamot”.

A fiatalnak bőven lett volna még mondandója, ám a rendőrség – meglehetősen szokatlan módon, némi derültséget keltve – felszólította az újságírókat, hogy „határolódjanak el” a demonstrálóktól. Egy órakor – nem sokkal azután, hogy az MSZP a „demokrácia gyásznapján” fekete zászlókat lógatott az Országház több ablakából – már nemcsak az újságírók kérdései, hanem a tüntetők ellen is felléptek a rendőrök: távozásra szólították fel a diákokat, akik azonban nem engedelmeskedtek, leültek az aszfaltra. A demonstrálókat végül karjuknál, lábuknál fogva felemelték és odébb vitték, illetve volt, akit rendőrautóba tettek. „Hősök vagytok!” – skandálták eközben a tüntetők szimpatizánsai, akik közül többen ott voltak a Fidesz székházának múlt heti „blokádjánál”, és egyetemfoglaló akciókban is részt vettek.

Noha a fiatalok demonstrációját kora délutánra felszámolta a rendőrség, csak néhány órán át volt nyugalom a Parlamentnél. Délután öt órakor ugyanis újabb tüntetők jelentek meg az Országház közelében, az Alkotmány utcában: a DK és a Szolidaritás hirdetett közös, „spontán” tüntetést.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, az Együtt 2014 társelnöke rövid beszédében úgy fogalmazott: „Ha megszavazzák a tervezett módosításokat, akkor Magyarországon eltörlik az alkotmányosságot”. Nem sokkal később a tüntetők hosszan tartó füttykoncerttel és „Orbán, takarodj!” kiáltásokkal fogadták a bejelentést: a Parlament megszavazta a módosításokat. Mindezek után a körülbelül 80-100 fősre duzzadt csoportosulás – jókora közlekedési dugót okozva a belvárosban – gyalog indult a Várba, hogy ott csatlakozzon a civilek estére szervezett demonstrációjához. A „Ne írd alá, János – Tiltakozás az Alaptörvény 4. módosítása ellen!” címmel összehívott tüntetést eredetileg a Sándor-palota előtti területre hirdették meg. Hétfőn azonban kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) – egy hetedikén hozott biztonsági intézkedésével – lezáratta a palota előtti Szent György teret. Ezt a TEK azzal indokolta, hogy az épületben és a lezárt területeken „több, védett személyek részvételével megtartott (...) program kerül megrendezésre, beleértve a március 15-ei nemzeti ünnepsorozat előkészítését is”.

A TEK döntését – a demonstrálók mellett – élesen bírálta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely szerint a Sándor-palota előtti terület lezárása jogellenes. A szervezet álláspontja szerint ugyanis a köztársasági elnöki palota önmagában nem szorul többletvédelemre, a március 15-i ünnepség előkészítése nem legitim indok jogszerű gyülekezések akadályozására, és a békés demonstrációk semmiféleképpen sem tekinthetők nemzetbiztonsági kockázatnak. A TASZ emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a közterületek önkényes átminősítése sérti a gyülekezési szabadságot. A jogvédők közleményükben úgy fogalmaztak: a TEK akciója nem tekinthető másnak, mint a jogszerű tüntetések megakadályozásának.

A TEK döntésének megfelelően a rendőrség hermetikusan lezárta a Sándor-palotához vezető utcákat, így este a tüntetők a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz közel eső Dísz térre módosították a demonstráció helyszínét. A meglehetősen nagy rendőri erőkkel biztosított tüntetésre elsőként a Parlamenttől indult menet érkezett, a 80-100 demonstrálóhoz viszont később sok százan csatlakoztak: a nyolcórás kezdésre az egy-kétezresre becsült tömeg megtöltötte a tér felét. A részvevők közül többen magyar zászlóval érkeztek, volt, aki uniós lobogót hozott magával, jó néhányan pedig transzparensekkel készültek, amikre egyebek mellett azt írták: „Méltányos alkotmányt!”; „El a kezekkel a jogainktól!” „Azért vagyunk itt, hogy megkérjük Áder János köztársasági elnök urat, ne írja alá az alkotmány módosítását” – nyitotta meg a rendezvényt a demonstráció szpíkere, mire a tömeg hosszasan azt skandálta: „Ne írd alá, János!” Az első szónok, Bernáth László a demokrácia, a jogállam, az állampolgári jogok fontosságáról, szükségességéről szólt, s arról, hogy „meg kell szerveznünk védelmünket a társadalomellenes hatalom ellen”, majd beszéde végén közölte: a Fidesz ’89-es programjából idézett. Mindezek után megállapította: „Orbán Viktor elárulta a jogállamiságot”. A TASZ is képviseltette magát a lapzártánk után véget ért tüntetésen, és a jogvédő szervezet szónoka úgy fogalmazott: „A ma elfogadott alkotmánymódosítás megágyaz azoknak a törvényeknek, amelyek megfosztanak majd minket állampolgári jogainktól”.

A tömeg ezek után a már megszokott módon újfent kisebb „sétára” indult: a Várból az első célpont az alagút volt.

Viszik a diákot
Viszik a diákot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.