Vonulásos tüntetés kommunistázással, hazaárulózással

Úgynevezett vonulásos tüntetést tartott a Jobbik szombaton a szocialisták évértékelője közelében. Eredetileg a békemenetesek akartak tüntetni az MSZP vendégeként Budapestre érkező Victor Ponta román kormányfő ellen, majd – arra a titkosszolgálati értesülésre hivatkozva, hogy szervezett csoportok akarják megzavarni a rendezvényt – lefújták a gyűlést. Helyükbe a Jobbik lépett.

A szélsőjobboldali párt az „MSZP hazaárulása” ellen és a „magyarellenes román kormányfő díszvendégeskedése” miatt hirdetett tiltakozó demonstrációt. A szocialista párt szimpatizánsai a Papp László Budapest Sportarénában, a jobbikosok – kezdetben feltűnően gyér létszámban – a Kerepesi útnál, a metró egyik kijárójánál gyülekeztek. Feltehetően Novák Előd, a Jobbik parlamenti képviselője is nagyobb érdeklődésre számított, mert közölte: sokan már elutaztak a székelyföldi autonómiatüntetésre.

Az esemény némi bonyodalommal indult. Többen a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára kísértetiesen emlékeztető öltözéket, egyebek mellett „oroszlános” dzsekit viseltek. A BRFK képviselője egyenként hozzájuk lépett, jelezve, ha nem szabadulnak meg a kifogásolt szimbólumoktól, a rendőrség előállítja őket. A színpadról Novák Előd „rendőri provokációról” beszélt. Aztán nem történt semmi: a gárdisták nem változtattak az öltözékükön, de a rendőrök sem állítottak elő senkit.

Mire a szónoklatok elkezdődtek, a résztvevők száma mintegy négy-ötszáz főre duzzadt. Árpádsávos, magyar, jobbikos és székely zászlók lobogtak. Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke „soviniszta, magyargyűlölő” jelzővel illette a román miniszterelnököt. Az MSZP szerinte „nemzetárulást” követett el, a „kommunisták” nem ismerik a szégyent és az emberi méltóságot. Hasonló szellemben beszélt az utána következő Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke.

A „hazaárulók” kitétel a későbbiekben is rendre visszaköszönt. A bőrfejűekkel vegyített tömegvonuláshoz készülődött, a szervezők pár percig a rendőrökkel egyeztettek a technikai részletekről. Novák Előd reményét fejezte ki, hogy a „rend héber őreinek nem kell Tel-Avivba telefonálniuk”.

A Mogyoródi úton újabb színpad várta a tüntetőket, és újabb szónokok – közöttük Szávay István parlamenti képviselő – következtek. (A Jobbik szeretett volna közelebb menni az MSZP-s rendezvényhez, de a rendőrség ezt nem engedélyezte.) A korábbiakhoz képest sok újdonsággal már nem gazdagodtunk. A „Mindannyian székelyek vagyunk!” címmel megrendezett demonstráció koncerttel ért véget. A rendezvényen nem volt szükség rendőri intézkedésre, ugyanakkor a tüntetést követően, annak helyszínétől távolabb, összesen kilenc emberrel szemben intézkedtek – közölte a BRFK szóvivője a távirati irodával.

Kovács Viktória elmondta: a XIV. kerületi Utász utcában hét embert vontak ellenőrzés alá, akikkel közölték, hogy ellenük, ruházatuk miatt, feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel okán szabálysértési feljelentést tesznek. Ugyancsak a XIV. kerületben, a Hungária körút és a Tábornok utca kereszteződésében két emberrel szemben a közúti közlekedés szabályainak megsértése miatt intézkedtek, amiért a piros jelzés ellenére átmentek az úton.

Árpádsávos, magyar, jobbikos és székely zászlókkal vonultak
Árpádsávos, magyar, jobbikos és székely zászlókkal vonultak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.