Csak azért is szavaznak

A nemzetközi és a hazai tiltakozások ellenére a kormánypártok ma várhatóan megszavazzák az alaptörvény negyedik módosítását az Országgyűlésben. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a hét végén közölte: elképzelhetetlennek tartja, hogy a szuverén magyar parlamentnek külföldről mondják meg, mit tegyen.

Így nem lát okot arra, hogy a hétfői szavazást elhalasszák. Azaz, hiába a koncentrált európai, sőt amerikai felszólítás, figyelmeztetés, Kövér László házelnök nem veszi le a parlamenti ülés mai napirendjéről a javaslatot, amelyet valamennyi kormánypárti képviselő előterjesztőként jegyez.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke is aggodalmának adott hangot az alkotmánymódosítás miatt. Az EB első embere pénteken telefonon konzultált Orbán Viktor magyar kormányfővel, és levélben is felhívta a figyelmét arra, hogy uniós alapelveket sérthet a tervezett módosítás.

Orbán válaszlevelében biztosította a bizottsági elnököt, hogy a magyar kormány és a parlament teljes mértékben elkötelezett az európai normák és szabályok mellett. „Szeretném biztosítani önt arról is, hogy ez az elkötelezettség mindvégig tükröződött és tükröződni fog az alaptörvénymódosítás elfogadásának eljárásában” – írta Orbán Viktor.

Szintén ezt a választ adta az Európai Parlament elnökének. Schulz azt ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy sürgősen kérje ki az Európa Tanács velencei bizottságának véleményét, mielőtt a magyar parlament szavaz ezekről a módosításokról. „A magyar hatóságok tavaly azt ígérték, hogy nem hajtanak végre semmi olyan jogi változtatást, amely összeegyeztethetetlen az európai joggal, illetve normákkal. Azt várom, hogy ezeket az ígéreteket tartsák be” – szögezte le az EP-elnök. Schulz szerint Orbán a telefonbeszélgetés során azt ígérte, hogy az ügyet megvilágító levelet fog küldeni neki és Barrosónak is.

Kormánypárti forrásaink szerint nem hozott fordulatot sem a Barroso–Orbán-, sem a Schulz–Orbán-telefonbeszélgetés az alkotmánymódosítás ügyében, így ma a parlamentben meglesz a zárószavazás. Kérdéses, hogy az utolsó pillanatban – bizottsági módosító indítványokkal – nem teszi-e „EU-konformabbá” a Fidesz–KDNP kétharmad az alkotmánymódosítás bizonyos passzusait. Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa megerősítette: meglesz a végszavazás hétfőn. A politikus az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta, szerinte már újabb módosító javaslatok sem lesznek.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára szintén azt kérte Orbán Viktortól, hogy az alaptörvény negyedik módosítását ne szavazzák meg, és ne iktassák törvénybe mindaddig, amíg az nincs teljes összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. A hét végi európai sajtó egy része is foglalkozott a magyar alkotmánymódosítással. A Le Monde francia napilap szerint macska-egér üldözést játszik Orbán Viktor az európai intézményekkel.

„Immár három éve, amióta a magyar kormányfő diadalmasan visszatért a hatalomba, ezt játssza Brüsszellel. Csakhogy fordítva. A magyar egér a fürgébb, miközben az európai macska zavarban van, és tétovázik. Magyarország ismét elszánta magát arra, hogy kihívja az Európai Uniót. A Fidesz nagy többségével készen áll módosítani az ország alkotmányát, így nyirbálná meg az Alkotmánybíróság jogait” – írta a Le Monde szerkesztőségi vezércikkében, amely szerint Orbán túlteszi magát az európai óvásokon. Európa zavarban van: nem egyszerű demokratikusan megválasztott kormányt szankcionálni.

A brit The Guardian az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjét, Hannes Swobodát idézte, aki szerint nem felel meg az unió értékeinek, ha egy tagállam kormánya arra használja fel parlamenti többségét, hogy felülbírálja az ország legfőbb bírói fórumának döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.