Az állam helyett a lakókat citálják a bíróság elé

– Most akkor mi lesz? Tényleg elvehetik a fejem fölül a lakást? Nekem nincs pénzem arra, hogy az állam helyett fizessek – szögezi le Bunya Zsolt, a tatabányai Szent György utca 50–52. számú társasház egyik lakója. Kezében egy idézés, azt lobogtatja. A hivatalos papír szerint május 8-án meg kell jelennie a Tatabányai Járásbíróságon. 34 alperes társával – a két lépcsőházban élő lakástulajdonosokkal – együtt.

A felperes az Europlast Team Kft., amely 2011-ben fővállalkozóként elvégezte a társasház teljes külső hőszigetelését. A munkák végeztével azonban a számla egy részét a ház nem utalta át a cég számára. A kft. a közelmúltban „vállalkozói díj megfizetése” címén keresetet nyújtott be a társasház, illetve az összes lakástulajdonos ellen. A követelés jogosságát senki nem vitatja, a lakók szerint azonban nem őket, hanem a magyar államot kellett volna beperelnie az építőipari cégnek.

Lengyel Péter, a Szent György utcai ház közös képviseletét ellátó Kékes Kft. műszaki vezetője kérdésünkre elmondta, a hőszigetelést és a hozzá kapcsolódó fűtés-korszerűsítést az ökoprogram keretében hajtották végre, azaz a 2009-es sikeres pályázat eredményeként a lakóknak csak a költségek 40 százalékát kellett fedezniük, a további 30-30 százalékot a tatabányai önkormányzat és a magyar állam vállalta magára.

A pénz a társasház elkülönített számlájára került, a vállalkozási szerződés szerint az önkormányzati, valamint az állami támogatást a beérkezése után 8 napon belül kellett továbbutalni a kivitelezőnek. Az önerővel és az önkormányzati támogatással nem is volt gond, ezt az Europlast Team Kft. időben meg is kapta, ám a magyar állam a mai napig nem utalta át a ráeső 5,1 millió forintot, amiből 4,25 millió jutna a hőszigetelő cégnek.

– Nem olyan időket élünk, mint 5-10 évvel ezelőtt, ma már egy építőipari vállalkozásnak a körbetartozások miatt komoly likviditási problémái adódhatnak, ha akár csak néhány millió forintja is bent ragad egy már elvégzett munkában – mondta kérdésünkre Erős Árpád, az Europlast ügyvezetője, aki szerint kényszerhelyzetbe kerültek, miután a tatabányai társasház hőszigetelési munkáiban részt vett egyik alvállalkozójuk pert indított ellenük egy milliós nagyságrendű tartozás kiegyenlítésére.

„Akkor tudunk nekik fizetni, ha végre megkapjuk a Szent György úti társasháztól a pénzünket. A magyar államot nem perelhettük be, hiszen nekünk a társasházzal van szerződésünk” – tette hozzá. Vajon miért nem fordult a bírósághoz a társasház? – Több okból sem tehettük meg – közölte Lengyel Péter. – A kertvárosi lakótelepen élőknek, akik jórészt nyugdíjasok, kiskeresetűek, munkanélküliek, nincs pénzük a pereskedésre. A pályázati önrészt is csak azért tudták előteremteni, mert a ház tetején az egyik mobilszolgáltató antennát helyezett el, amiért bérleti díjat fizet. Ezenkívül a magyar államtól egyetlen olyan hivatalos dokumentumot sem kaptunk, amelyben kilátásba helyezték volna a támogatás visszavonását. Egyszerűen csak nem utalták át a 2011-es támogatási szerződésben szereplő pénzt.

A társasház a pályázat lebonyolításával és az elszámolással az Eucalipso Bt.-t bízta meg. Jónyer Gergely, a cég projektkoordinátora megkeresésünkre közölte: nincs hivatalos indoka annak, hogy az állam miért nem utalta át a megítélt támogatást. Mint mondta, a szerződésben nem szerepel olyan határidő, amely a magyar államra nézve kötelező lenne, így akár a végtelenségig elhúzható a kifizetés. A csúszás egyik oka valószínűleg az, hogy a pályázatok kezelését végző állami szervezetet az elmúlt időszakban többször is átszervezték, az ökoprogram tavaly októberben került a mostani helyére, az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft.-hez. Az ÉMI azóta többször is küldött – sokszor értelmetlennek tűnő – hiánypótlási felhívást a társasháznak, ezek Jónyer Gergely szerint leginkább az időhúzást szolgálják.

– A helyzet abszurd: a lakók a beruházás kezdetén befizették a rájuk eső részt, és most a magyar állam hibájáért rajtuk akarják elverni a port – állítja Lengyel Péter. Az tény, hogy a lakástulajdonosokat megrémítette a bírósági idézés. Bunya Zsolt szerint a lakók többségnek nincs pénze arra, hogy egy esetleges pervesztés után fizetni tudjanak. Az Europlastnak – a kamatoktól függően – akár több millió forintot is megítélhetnek, ami tulajdonosonként több százezer forintot jelenthet. Akin ezt az összeget nem tudják behajtani, annak akár az ingatlanára is terhelhetik a tartozást.

Erős Árpád kérdésünkre leszögezte: nem akarják, hogy a lakók feje fölül elárverezzék a lakásokat, továbbra is abban bíznak, hogy a társasház megkapja az állami támogatást, ám nekik mindenképpen lépniük kellett, mielőtt még az alvállalkozójuk felszámolási eljárást kezdeményezne ellenük. Lengyel Péter emlékeztetett rá, hogy a sikeres pályázatot követően akadt olyan helyi politikus, aki gratuláló levelet küldött a társasháznak. A műszaki vezető nehezményezi, hogy most viszont senki nem jelentkezett segíteni. „Pedig 35 ember bajban van a magyar állam miatt. Érdekel valakit a sorsuk?”

A hőszigetelést megcsinálták, de az állam 2011 óta nem fizet
A hőszigetelést megcsinálták, de az állam 2011 óta nem fizet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.