A bírósági döntés alátámasztja az EB aggályait

A bírósági ítélet hírére Hadd szóljon! feliratú molinót feszítettek ki a parlamenti ülésteremben a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői kedden. A DK így gratulált a Klubrádiónak, illetve üdvözölte a bíróság „bátor döntését”, amivel megfogalmazásuk szerint a Klubrádió évek óta tartó fideszes meghurcoltatása és kivéreztetése érhet véget. Ugyanakkor emlékeztettek, hogy van még folyamatban a rádiót ellehetetleníteni kívánó médiahatósági eljárás, ráadásul Szalai Annamária elnök sem a bírósági döntések azonnali és feltétel nélküli végrehajtásának a híve. Ezért Molnár Csaba, a DK alelnöke felszólította a Médiatanácsot, hogy azonnal hirdesse ki a Klubrádiót a frekvenciapályázat győztesének, és kössön végleges szerződést a rádióval. Az MSZP is üdvözölte a bíróság döntését, amely alapján a Médiatanácsnak győztest kell hirdetnie a pályázaton. „A győztes ugyanis nem lehet más, mint a Klubrádió, azaz a magyar sajtószabadság és a magyar hallgatók” – írták.

Az új bírósági döntés a Klubrádió ügyében, mely megsemmisíti a Médiatanács döntését, alátámasztja az Európai Bizottság (EB) aggályait –tudatta lapunk brüsszeli tudósítójával Ryan Heath, Neelie Kroes médiaügyekben illetékes EU-biztos szóvivője. Mint arra Heath emlékeztetett, Kroes többször is felszólalt a magyarországi sajtószabadság és médiapluralizmus védelmében. A bizottság szerint mindazonáltal a helyzet továbbra is aggasztó. – A bizottság komolyan aggódik, amikor az ellenzéki hangok egy fontos fórumát, mint a Klubrádiót, az a veszély fenyegeti, hogy elveszti a frekvenciáját, és rendkívül hosszú és bonyolult jogi csatározásba kényszerítik – közölte Heath. A bizottság azzal is tisztában van, a helyzetet bonyolítja és kiszámíthatatlanná teszi, hogy közben a magyar médiatörvényt módosították.

– Rendkívül aggasztó, hogy több mint egy évvel a Médiatanács frekvenciát érintő eredeti döntése után, és több olyan bírósági döntés után, amelyek azt állapították meg, hogy a Médiatanács eljárása sérti a frekvenciakijelöléshez kapcsolódó jogi követelményeket, a frekvencia sorsa még mindig nem tisztázott – áll a brüsszeli testület értékelésében, amely kifejti azt is: a bizottság tisztában van azokkal az érvekkel, melyek szerint mindezzel a Médiatanács megpróbálja elhallgattatni a fennmaradt legbefolyásosabb ellenzéki rádióállomást. A bizottság a Klubrádióval kapcsolatos lehetséges kötelezettségszegési eljárásra utalva is emlékeztet: a vonatkozó uniós jogszabály szerint, amit az engedélyezési irányelv fektet le, a frekvenciákat nyílt, tárgyilagos, átlátható, megkülönböztetéstől mentes és arányos eljárások alapján kell kiosztani. Mint kiderült, a bizottság szolgálatai jelenleg is elemzik a Magyarországtól kapott választ arra az adminisztrációs levélre, amelyben felvilágosítást kértek a közelmúltbeli frekvenciakijelölési eljárásokról, amelyek közül kettő is érinti a Klubrádiót, hogy meggyőződhessenek róla, ezek az eljárások összhangban vannak ezekkel a követelményekkel.

A Klubrádiónak folyamatban van egy másik pere is a 92,9-es közösségi frekvenciáért. Ezt az ingyenes frekvenciát a Klubrádió még a 2010-es választások előtt nyerte el, de sem az akkori médiahatóság, vagyis az ORTT, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta ezt a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni. Másrészt szerintük a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Fővárosi Törvényszék novemberben ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését, de ezt az ítéletet a Médiatanács megint megfellebbezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.