'Ha Orbán marad, Balkán lesz'

Dorosz Dávid, a Párbeszéd Magyarországért pártigazgatója szerint korszakváltás kell 2014-ben.

– Nem tartja komikusnak, hogy pártigazgató, miközben még pártja sincs?

– Egyáltalán nem. Bár jogilag valóban a napokban indul a Párbeszéd Magyarországért bejegyzése, de már az egész országban vannak tagjaink, csoportjaink, több százan kapcsolódnak hozzánk, azaz a szervezet létezik, bővül. Azon dolgozunk, hogy sikeresen részt tudjunk venni az Orbán-kormány leváltásában.

– A pártigazgatók alapvetően a szervezet működtetéséért, finanszírozásáért felelnek. Önök üres zsebbel indultak el. Azért választották e feladatra, mert sok amerikai barátja van, s ők majd pénzelik a PM-et?

Doroszék célja az Orbán-kormány leváltása
Doroszék célja az Orbán-kormány leváltása

– Biztosan sok jobboldali összeesküvés-gurunak okozok csalódást, de ez nem játszott szerepet a döntésben. A párt munkaszervezetének, stábjának irányítása, a választásokra való felkészülés koordinálása és – egy, az elnökséggel közösen kialakított stratégia mentén – a forrásmegteremtés a feladatom. Bár közösen értük el a sikereket az LMP-vel, a távozásunk után nem kértünk semmit, s valóban üres zsebbel vágunk neki ennek. Viszont korábban dolgoztunk már sikeresen ilyen körülmények közt, így ez nem újdonság. Másrészről könnyebb lesz a helyzetünk: az LMP politikai irányvonala tisztázatlan volt, és a működése teszetosza. Ezt most magunk mögött hagytuk. A PM másképp működik. A mikrodonor kampányunkkal sokkal több támogatót tudunk majd elérni, és több támogatást behozni. Átlátható módon kezeljük majd a pénzügyeinket. Azon emberek adományaira számítunk, akik le akarják váltani ezt a rezsimet, és nem akarják visszahozni a korábbi hibákkal teli korszakot. Azokéra, akik szeretnék, ha a gyerekeik egyetemre mehetnének, és elegük van abból, hogy csak fideszes haverként lehet közbeszerzést nyerni.

– Ezek az Együtt 2014 beszédpaneljei. A Bajnai-féle szervezettel megkezdték a szakpolitikai egyeztetéseket. Mit tudnak hozzátenni az együttműködéshez, és mihez nem adják a nevüket?

– Az is lehet, hogy az Együtt 2014 használja a mi korábbi beszédpaneljeinket, de nem ez a fontos. A PM nyilvánosságra hozta az alapító dokumentumait és programpontjait, amelyekből demokratikus, zöld, baloldali társadalom- és gazdaságpolitika rajzolódik ki. Mi ezeket az elveket és célokat akarjuk érvényesíteni Orbán Viktor leváltása után. Sarokpontjaink közt a fenntarthatóság, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése szerepel. Tragikus, ha egy szülő nem tudja azt mondani a gyerekének, hogy munkával, szorgalommal többre viheted, mint én. Ma a családok többségnél ez a helyzet. Mi olyan országot akarunk, ahol mindenki számíthat arra, hogy esélyt kap a felemelkedésre. Olyat, ahol az állam a gyengéket nem elnyomja, hanem segíti. Az Együtt 2014 eddigi megnyilatkozásaiból azt látom, hogy az általunk képviselt célokkal egyetértenek.

– Mennyire vehető komolyan a PM pártként? Nehezen hihető, hogy szűk egy év alatt egyedül képesek lesznek parlamenti erővé válni. Azaz, a PM mennyit ér Bajnai Gordon nélkül?

– Önállóan kezdtük meg az építkezést, és komoly alapokon. Van nyolc parlamenti képviselőnk, akik nagyon komoly munkát végeznek a területükön. Emellett három politikusunk ül a Fővárosi Közgyűlésben, nem beszélve a számos helyi képviselőnkről. Szerte az országban alakulnak egyéni választókerületi csoportjaink, legutóbb Dunaújvárosban, a napokban következik Szombathely, Nyíregyháza, Sopron. A választási körzetek nagy részében erős, versenyképes jelöltet tudunk majd állítani. A PM önálló párt, önálló politikával, egyre erősödő szervezettel: nem függünk másoktól. Egyenrangú félként veszünk részt a kormányváltásban.

– Az Együtt 2014 valószínűleg szövetségre lép az MSZP-vel. Viszont Karácsony Gergely azt mondta, jobban utálja a szocikat, mint a Fideszt. Így nehéz lesz egyezkedni a visszalépésekről.

– Tudtommal a Karácsony Gergelynek tulajdonított, zárt körben tett kijelentés nem pontosan így hangzott el. A lényeg azonban az, hogy az elmúlt huszonkét év legaljasabb kormányzását a Fidesz viszi véghez. Nemcsak rosszul kormányoznak, hanem egy a saját hatalmát és a társadalmi egyenlőtlenségeket évtizedekre bebetonozó rezsimet építenek. Ha Orbán marad, akkor belőlünk Balkán lesz: nem csoda, hogy korombeliek tömegei menekülnek innen, inkább güriznek Londonban. Éppen ezért morális kötelezettsége minden ellenzéki pártnak, hogy tegyen Orbán leváltásáért. A Fidesz önmagára szabott választási törvénye szövetséget és együttműködést kényszerít rá az ellenzéki oldalra. Mi azon leszünk, hogy a kormányváltás egyben korszakváltás is legyen, azaz minőségileg új és jobb időszak következzen, mint a rendszerváltás óta eltelt két évtized. Az MSZP-re szükség van ebben az összefogásban, de hogy milyen összetételben, arányban és befolyással, azt a következő időszak fejleményei rendezik majd. Mi korszakváltást is akarunk, nem pedig a 2010 előtti világ újbóli eljövetelét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.