Közmunka tüntetéssel

– Nevetséges! Hatvan tüntető jött a városházához, és a csapat fele közmunkás volt. Tuti, hogy úgy szervezték őket oda!

Egy középkorú komlói férfi ekképp vélekedett a városában pénteken tartott békemenetről. A Fidesz helyi szervezete azt követően hívta a városháza elé a komlóiakat, hogy a múlt szerdai közmeghallgatáson Polics Józsefet, a város kormánypárti polgármesterét megpofozta egy volt bányász. Az 57 éves exvájár azért ütött, mert tavaly elvették tőle a rokkantsága okán járó nyugdíjat, s a rendezvényen felbosszantotta őt a polgármester ez ügyben adott válasza.

A Fidesz a pofon apropóján a gyűlölet ellen hirdetett tüntetést, s a demonstráció szónokai azt hangsúlyozták, hogy az MSZP gyűlöletkampánya heccelte fel a férfit. A beszédeket hallgatók közül ezt sokan kétségbe vonták, hisz a polgármester bántalmazóját sorstársai kőkemény fideszesnek ismerik. Amiatt is sokan kétkedve figyelték a pénteki rendezvényt, mert a kormányt támogató tüntetők derékhadát állástalanok alkották, akiket március 1-jétől, vagyis a demonstráció napjától vett fel az önkormányzat közmunkára. E program révén a 25 ezer lelkes Komló 635 lakója jut 10-12 hónapon át közfoglalkoztatáshoz, és ez által havi 49 ezer forint jövedelemhez.

–A demonstráció délelőttjén a közmunkások munkavédelmi oktatást kaptak, és azt hallottam, hogy mindjárt szóltak nekik: este jöjjenek el tüntetni – állította telefonon egy, a szocialistákkal szimpatizáló, nyugdíjas férfi a demonstráció másnapján. A komlói képviselő-testület Fidesz-frakcióját vezető Borbás Sándor tagadta ezt: – Elsősorban a Facebookon keresztül hívtuk a komlóiakat tüntetni. Részünkről szóba se jött, hogy a közmunkaprogramba felvetteket odaszervezzük.

Amúgy Borbás maga is közmunkás, mivel a környezettechnikus végzettségű, 26 esztendős férfi szintén állástalan. A frakcióvezető nem titkolja, hogy amikor elfogadta a közmunkát, azzal példát akart mutatni. A képviselő amellett, hogy beáll a melósok közé, a munkák irányításában kap majd szerepet, a jövedelme azonban így se haladja meg a hetvenezer forintot. Komló kenderföldi városrészének hatvanas évek elején emelt, „sztálinbarokk” lakótelepén az aktív korúak 70-80 százaléka munkanélküli. A hét végén itt faggattunk olyan, az utcán sétáló komlóiakat, akik maguk is részesei a márciusban elstartolt közmunkaprogramnak. Arról kérdeztük őket: volt-e szó arról, hogy a város „elvárná” őket a demonstrációra.

– A Facebookon olvastam a tüntetésről – mondta egy 44 éves férfi. – A közmunkások pénteki balesetvédelmi oktatásán senki se szólt, hogy jönnünk kell. Arról ugyan volt szó, hogy lesz ez a rendezvény, de nem mondták, hogy kötelező. Azért mentem, mert elítélem a pofozkodást. Én cigány vagyok, és nem akarok félni a gyűlölködőktől. Egyébként meg magyar ember vagyok, a magyar himnusz nekem is a himnuszom. Egy 56 éves, roma férfi is a neten értesült a demonstrációról, de neki fogalma se volt róla, hogy mi ellen hirdettek demonstrációt: – Odamentem, és ott tudtam meg, hogy a polgármester megpofozása miatt hívtak oda, meg hogy a szocialisták ellen tüntetünk. Akkor már szerettem volna elmenni, de nem mertem. Aznap kaptam végre munkát az önkormányzattól, attól féltem, ráfázok, ha okoskodok. Ezért aztán én is ott álltam egy táblával, amit ott kaptam.

A Kazinczy utcában egy 48 éves asszony legyintett kérdésemre: – Hogy miért nem mentem? Mert egy asszony ne politizáljon. Ebből az utcából sokan mentek. Hogy kik? Hát, akiket könnyű toborozni. Hiába kértem, hogy magyarázza meg, mit értsek szavain, ott hagyott. – Nem mentem, de nem is hívtak – mondta két lépcsőházzal arrébb egy 51 éves férfi. – De megértem azokat a közmunkásokat, akik elmentek. Meg kell becsülni, ha végre van munkájuk. De azt a bányászt is megértem, hogy megütötte a polgármestert. Én is a Jóskára szavaztam meg a pártjára, aztán semmi se lett jobb. Egyforma valamennyi párt és politikus. Még soha senkit nem ütöttem meg, de ha rájuk gondolok, szívem szerint mindegyiket megpofoznám. Mindegyiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.