Tavaszig vár az Őszi szántás

Noha a hatóságok megígérték, végül mégsem perelte be senki a kajászói gazdákat azért, mert tavaly november 11-én lefoglaltak a falu határában egy 70 hektáros területet, s azon önkényesen tíz hektárt be is szántottak.

A területet a kápolnásnyéki Kiss Árpád nádarató vállalkozó nyerte a földhaszonbérleti pályázaton, de a kajászóiak szerint – akik nem jutottak földhöz – a 284 hektáron nyertes Kiss a hatezer koronás összlimitet 2194 aranykoronával túllépte. Az ezt képviselő területet választották le Kajászó határában. A gazdák közbirtokosságot alapítottak.

– Nem perelt be minket senki – felelte érdeklődésünkre Böcsödiné Csányi Zsuzsanna, az Őszi szántás elnevezésű engedetlenségi akciót szervező közösség nevében. – Mi voltunk, akik jeleztük peres szándékunkat, amikor a Nemzeti Földalapot és Kiss Árpádot bepereltük a Fővárosi Törvényszéken. Annyi történt, hogy január elején behívták az ügyvédünket egyeztetésre.

A kajászói vállalkozó azt is elmondta, 70 hektárt foglaltak, de végül csak tízet szántottak be, a munkálatok többi részét a gépekkel nem rendelkező nyertes által megbízott Dörömbözi József agrárvállalkozó fejezte be. Kiss Árpád birtokvédelmet kért a jegyzőtől, a foglalók is megtették bejelentésüket az akcióról. Ezt a jegyző elutasította. A bíróság márciusra ígérte az ítéletet, a gazdák addig várnak a vetéssel. – A kukoricát április végén még el tudjuk vetni – jelentette ki Böcsödiné Csányi Zsuzsanna.

– Az NFA minden időben a magyar gazdák érdekeit tartja szem előtt – fogalmazott kérdésünkre adott válaszában a földalapkezelő. – Nem kezdeményeztünk polgári jogi lépést, az NFA rendőrségi büntetőfeljelentést tett a földfoglalás miatt. A haszonbérleti rendszer úgy épül fel, hogy abban egységes feltételekkel bárki indulhasson. A bírálat is egységes szempontok szerint történik. A földalap célja, hogy minden talpalatnyi földet, amely arra alkalmas, a hazai gazdák művelésébe adja. Így van ez a kérdéses földterületnél is. Itt jelenleg az NFA bejegyzett földhasználó. Mint minden esetben, a jó gazda gondosságával ezen a területen is elvégeztük a szükséges munkálatokat, hogy föld ne maradjon parlagon. A jövőben ennek köszönhetően erre a birtoktestre is haszonbérleti pályázatot tudunk kiírni – így az NFA.

 

A helyiek szerint a kápolnásnyéki vállalkozó, Kiss Árpád a politikai kapcsolatait felhasználva jutott hozzá az állami föld bérletéhez, művelésre alkalmas gépei nincsenek, mással végezteti a mezőgazdasági munkákat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.