ÁSZ: nem tudják, mi mennyi

Miközben az általános szakmai tapasztalat az, hogy fokozódik az egészségügyi intézmények pénzügyi válsága, az Állami Számvevőszék talált húsz olyan kórházat, amelyek vizsgálatából akár az is leszűrhető, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése óta inkább csak javult az intézmények pénzügyi egyensúlya.

A vizsgálók egyebek mellett megállapították, hogy 2009-ben az ellenőrzött kórházak egyike sem kapott annyi pénzt az egészségbiztosítótól, amennyire a hiány nélküli gazdálkodáshoz szükségük lett volna. Akkor még tízmilliárd forint hiányzott a gondtalan működtetésükhöz. Ezzel szemben 2010-ben és 2011-ben – vagyis már az Orbán-kormány évei alatt – javult a pénzügyi helyzetük. Az érintettek bevételei és kiadásai közötti negatív szaldó 2010-ben 3,4 milliárd forint lett, egy évvel később már 1,9 milliárd forintos többletük keletkezett. A vizsgálók szerint a javulás az OEP-finanszírozás növekedésének és a kormány konszolidációs támogatásának köszönhető.

Amikor az újságírók felvetették, hogy a konszolidációs támogatás valójában nem költségvetési többlet volt, csupán az év közben elvégzett gyógyítási feladatokra addig ki nem fizetett összegek újraosztása a kórházak között, Domokos László (képünkön), az ÁSZ elnöke azt mondta: „Az adott kórház szintjén nem járt az a pénz, csupán konszolidációs összegként jelentkezett. Tehát a húsz kórház és a húsz kórház vezetője nem menthető fel e tekintetben.” Megjegyezte azt is, hogy a vizsgált húszból tíz intézménynek a konszolidációs összeggel megszűnt az eladósodottsága is.

A vizsgálattal az ÁSZ-nak is sikerült „megint felismerni”, hogy az egészségügyben nincs fedezete a műszerek, az eszközük javításának vagy pótlásának. Erre a problémára időről időre az egészségügyi közgazdászok is felhívják a figyelmet, ám ennél tovább e kérdésben egyik kormány sem jutott. Domokos László szerint viszont ez a feladat tovább nem halogatható, mert az uniós pénzek felhasználásának feltétele, hogy az abból megvalósuló fejlesztések fenntarthatók legyenek, így az eszközök javítására, pótlására szolgáló fedezetnek meg kell lennie a rendszerben. Az ÁSZ pedig erre hívja fel a figyelmet.

Az ÁSZ-jelentés ugyanakkor megállapította azt is, hogy az ellenőrzöttek működtetési költségei növekedtek. Ugyan az egészségbiztosítótól származó bevételekből a korábbi éveknél több jutott, de összességében az ellátásokra költhető teljes összeg így is hat százalékkal csökkent.

Ezért az intézmények úgy próbáltak túlélni, hogy a szükségesnél kevesebb orvost, illetve szakembert foglalkoztattak. Megjegyezték azt is, hogy ez utóbbi kockázatot jelent a betegek ellátásában. Domokos László jelezte, hogy azt kérték Balog Zoltán humánminisztertől: érje el, hogy az egészségügyben is készítsenek a szolgáltatók önköltség-számítási szabályzatot. Tapasztalataik szerint ugyanis nincs költségmérés, így nem tudni, valójában mi mennyibe kerül az egészségügyben. Ennek következtében pedig az is esetleges, hogy a nem OEP-finanszírozott ellátásokért az intézmények mennyit kérnek, s a kiállított számlák valóban fedezik-e a költségeket.

Az öt leginkább eladósodott intézménynek a számvevők előírták, hogy készítsen intézkedési tervet pénzügyi helyzete javítására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.