Felszámolás és állami vagyonfelügyelet

Állami vagyonfelügyelő veszi át a Mal Zrt. irányítását – tudatta tegnap közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az intézkedés közvetlen okaként a tárca azt jelölte meg, hogy a bíróság az ajkai társaság egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását.

A Malt ezentúl az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. működteti és irányítja. Ezt az intézkedést egyébként mentőövnek nevezi a kormány, hiszen – így érvelnek – a kiemelt figyelem valójában több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé az ajkai térségben.

Nyilvánvalóan nem ad hoc intézkedésről van szó, hiszen első lépésként – még tavaly szeptemberben – stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítették a Malt. Az akkori indoklás már utalt arra, hogy ez a státusz utóbb egy esetleges felszámolás vagy csődeljárás során előnyökkel jár.

A szakminisztérium lépten-nyomon hangoztatta: a Mal száz százalékig magántulajdonban van, vagyis ezzel azt sejtették a közvéleménnyel, hogy az állam mindaddig nem nyújt segítséget, amíg nem lesz érdemi lehetősége operatív lépéseket tenni. Kizárólag azt a tartozást fizették ki, amelyet a Mal az energiaszolgáltatóknál halmozott fel.

Azt mindenki tudta, hogy a vörösiszap-katasztrófa után a Mal önmaga képtelen lesz talpra állni. Mint ismeretes, a környezetvédelmi hatóság 140 milliárd forintra büntette őket, jelentős adóösszeggel tartoznak az ajkai önkormányzatnak, nem is beszélve a keddi jogerős bírósági döntéssel is megerősített kártérítési kötelezettségükről. A tragédia évében körülbelül egymilliárd forintos nyereséggel zártak volna, amennyiben nem szakad át a tározó, s nem következik be a tíz ember életét követelő súlyos tragédia. Normális működés esetén is tehát a reálisan feltételezhető eredmény több mint százötvenszeresét kellene produkálniuk az életképességhez.

A minisztérium a Mal szemére veti, hogy az elfogadott reorganizációs terv ellenére sem rendezte fennálló tartozásait, vagyis a vállalat önerőből végzett újjászervezése kudarcot vallott. A reorganizációs terv egyébként azzal számolt, hogy a halimbai bauxitbányát bezárják – ez meg is történt –, az úgynevezett „vörösüzemet” megszüntetik, s még további szerkezeti változásokkal a cég egészének mintegy negyven százaléka menthető lesz.

Jó esetben az állami vagyonkezelői irányítással és a felszámolással a munkahelyek jelentős része valóban megőrizhető, hiszen a Mal termékei mindenképpen piacképesnek számítanak, árai jók, s ha a súlyos követelésektől mentesítik, akkor a tevékenységének jelentős része folytathatóvá válik.

A vállalatot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását – sorolja az intézkedés előnyeit a minisztérium. Hozzáteszi: a többmilliárdos forrás megfelelő likviditást biztosíthat egy eredményes reorganizáció lebonyolításáig.

A munkavállalók bizakodóak, de – ahogy azt a szakszervezettől megtudtuk – nem egészen nyugodtak. A bejelentést követően a Mal Zrt. vezérigazgatója ugyan megüzente nekik, hogy a munkavállalók tevékenységében nem lesz semmilyen változás, de az állam által vezérelt folyamat szerintük kísértetiesen hasonlít ahhoz, amelynek a vége a Malév megszüntetése vagy a kapuvári húsgyár felszámolása lett.

Közgazdászok és a szakszervezet vezetői is bíznak azonban abban, hogy egy jelentős különbség mégiscsak van a Malév és a Mal helyzete között: a Mal versenyképes, tehát egy jól átgondolt reorganizáció következtében működése már nem szorul kormányzati mankóra.

 

Állami kézben
Állami kézben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.