Félmilliárd forintba kerül a mali misszió

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített központi keretből állja az Orbán-kabinet a Maliba küldött magyar katonai misszió költségeit, erről döntöttek a keddi kormányülésen – tudta meg a Népszabadság. A tízfős csoport a tervek szerint több hónapon át lát majd el különböző feladatokat, a misszió valamivel több mint félmilliárd forintba kerül a magyar államnak.

A kormány már januárban közölte, hogy saját lehetőségeinkhez és az igényekhez mérten készek vagyunk részt venni a Franciaország révén az Európai Unió által hivatalosan is támogatott katonai akcióban, amelynek célja az északi radikális terrorista szervezetek okozta fenyegetés elhárítása.

A honvédelmi tárca lapunk kérdésére elmondta, hogy a francia katonai művelethez (Opération Serval) eredetileg egy fertőző betegségek kezelésére specializálódott orvoscsoport kiküldését ajánlottuk fel, erre azonban – hasonló felajánlások miatt – végül nem volt szükség. A magyar honvédség a Mali déli, vagyis az érdemi fegyveres konfliktustól elméletileg távol lévő részén vesz részt egy kiképző műveletben.

A tíztagú csoportban egy törzstiszt, három egészségügyi szakember és hat kiképző kapott helyet. A törzstiszt a művelet bamakói parancsnokságán lesz majd az összekötő, az egészségügyi szakemberek német parancsnokság alatt szolgálnak, pontos feladatukat még egyeztetik. A kiképzők Bamako közelében, Ségou régióban fognak mesterlövészeket tanítani két tréningciklusban; a feladatot várhatóan a tizenöt hónaposra tervezett művelet félidejénél adják majd át a portugáloknak.

A magyar csoport nem vesz részt közvetlenül béketeremtő műveletekben vagy más, direkt katonai tevékenységben, mandátuma kifejezetten a mali haderő kiképzésében történő részvételre, tanácsadásra és mentorálásra szól. A magyar katonai csoport összeállításánál elsősorban az adott beosztás betöltéséhez szükséges szakmai ismeret megléte, valamint a nyelvi követelményeknek való megfelelés volt a mérvadó.

Előnynek számított a missziós tapasztalat, a rendelkezésre álló rövid „telepítési időt” figyelembe véve a nyílt pályázat kiírása nem volt kivitelezhető. A kiválasztási folyamat az adott beosztás betöltésére legalkalmasabb személyek megkeresése után, felkéréssel, az adott személy és parancsnokának beleegyezésével történt – tájékoztatta lapunkat a honvédelmi tárca.

Kivonulás Afganisztánból

Március végéig kivonul Afganisztánból a tartományi újjáépítési csoport. Még december elején nyolc darab könnyű, páncélozott szállító harcjárművet – BTR-t – hoztak haza Magyarországra repülőgéppel, egy An–124-es Ruszlán típusú, orosz gyártmányú, óriás szállítógéppel. Az eszközök közül csak azokat szállítják haza, amelyek nem okoznak túlzott anyagi terhet a honvédségnek, illetve a fegyvereket, harci járműveket is vissza kell hozni Magyarországra, mert ezek átadását második fél számára általában nemzetközi szabályok tiltják. (Munkatársunktól)

Debrecenben és Hajdúhadházon készülnek a mali mesterlövész-kiképzésre a Bocskai lövészdandár katonái
Debrecenben és Hajdúhadházon készülnek a mali mesterlövész-kiképzésre a Bocskai lövészdandár katonái
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.