Valójában a trójai falóban bízik az Együtt 2014

Legkésőbb két héten belül formálisan is megalakul az Együtt 2014 (E14) választói mozgalomból létrejövő párt, a hivatalos papírokat a következő napokban fogják beadni az illetékes bírósághoz – értesült a Népszabadság. Információink szerint még nem dőlt el, hogy mi lesz az új párt neve, lehetnek ugyanis olyan pártkezdemények, amelyeket – Bajnai Gordonék zászlóbontásának esetleges megzavarása érdekében – már beadtak a bíróságokhoz Együtt 2014 vagy ehhez hasonló néven.

Az E14 szakemberei készülnek olyan megoldással is, amely nem ütközik egyik már létező vagy folyamatban lévő elnevezéssel sem. Lapunk értesülései szerint az E14 vezetői arra a helyzetre is felkészültek, ha valamiért esetleg „megnehezülne” az új párt bejegyzése, illetve menet közben olyan törvényi szabályozás születne, amely lehetetlenné tenné az új formáció választásokon való indulását. Úgy tudjuk, már bejegyeztettek olyan pártokat, amelyek szükség esetén egyfajta trójai falóként jogi alapot biztosíthatnak az E14-nek. Erre a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció esetében már volt példa: akkor egy jóval korábban, magánszemélyek által bejegyzett pártot neveztek és alakították át, mondván, az új pártok bejegyzése kapcsán az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péterben.

Az Együtt 2014 vezetősége lapunk kérdésére megerősítette, hogy március 15-ig megtörténik a párttá alakulás. A Népszabadság értesülései szerint az új pártban az E14-et alapító egyesületek megmaradnak önálló erőknek, a szervezetben formálisan platformként működnek majd. A Milla várhatóan nem tartja meg saját nevét, a társaságot képviselő, „politikusnak álló” személyek más néven alapítanának majd platformot, hogy így őrizzék meg a Milla civil erejét és brandjét. Erre utal a Millában időközben végbement változás is.

Mint azt a Népszabadság Online kiadásában hírül adtuk: a Milla egyesület deklarálta, hogy meg kívánja őrizni civil szerepét, ezért nagyobb távolságot tart az E14-től. A Milla mint szervezet nem kíván a választásokon indulni, jelölteket állítani, pártpolitikai küzdelemben részt venni, a szervezetet ezentúl nem egyetlen személy (az E14 egyik alapítója, Juhász Péter), hanem héttagú elnökség vezeti; ennek Juhász mellett tagja Takács Bori, Rényi András, Torsa Mátyás, Gulyás József korábbi SZDSZ-képviselő, Simándi Szelim és Bakos Gábor. A közgyűlés döntéseit Juhász Péter kérdésünkre nem fordulatként, hanem éppen a korábbi terveik megvalósulásaként jellemezte. „Egy kentaurt akarunk létrehozni, olyan modellt, amelyben azoknak a civileknek is tudunk valós politikai érdekképviseletet teremteni, akik eddig nem vettek részt a döntéshozatalban.” Magyarul: szakítanak azzal, hogy civilként távol tartják magukat a politikától, viszont az önállóságukat is meg akarják őrizni. E modell lényegében azt jelenti, hogy a Milla civil akciókat szervez a továbbiakban is, amelyekre az Együtt 2014-nek – mint leendő pártnak – nem lesz ráhatása.

A Milla döntéseivel azt a repedést igyekszik betapasztani forrásaink szerint, amit Bajnai Gordon tavaly őszi színre lépése okozott, és ami a közelmúltban már több alapító tag kilépéséig fajult. Egyik forrásunk úgy jellemezte a helyzetet: „Azt senki sem képzelte, hogy az E14 nem lesz hatással a Millára, de az egyre inkább elkezdett szocisodni, ami nem tett túl jót az ügynek.” A mostani döntésekkel forrásaink szerint gyakorlatilag „visszaváltanak civilbe”, így próbálva megmenteni a mozgalom civil jellegét, hogy ne válhassanak az E14 szatellitszervezetévé. Ezt a törekvést tükrözi informátoraink szerint az a döntés is, hogy a Milla-tüntetéseken nem engednek fellépni politikusokat, illetve Juhász Péter leváltása is. (Utóbbival kapcsolatban sokatmondó a Milla közleményének az a mondata, miszerint járhatatlan út az, „amikor mégoly tiszta szívű, lelkű és eszű civilek elmennek politikusnak, és seperc alatt elfelejtik, hogy honnan és miért indultak el azon az úton, amin”.)

Ami az E14 terveit illeti, Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke a múlt héten egy zártkörű beszélgetésen közölte, hogy tízezres aktivistahálózatot építenek, a választásokig el kívánják érni az MSZP támogatottságát. A politikus azt is egyértelműsítette, hogy a nyár végéig le kell zárni az egyeztetéseket, az esetleges közös jelöltek megnevezésével nem lehet megvárni a decembert. Az E14 választókerületi felelőseinek kiválasztása már zajlik, első körben a párt elnöksége dönt a személyükről; a választások után viszont alulról induló, teljes tisztújítást tartanak. Szigetvári Viktor azt is közölte, hogy a választók jól fogadják a Bajnai Gordon hangjával rögzített telefonos tájékoztatókampányt, a statisztika szerint a tárcsázottak hetvenöt százaléka végighallgatja a beszédet, tizenöt-húsz százalékuk meg is nyomja a kapcsolatfelvételt lehetővé tevő gombot.

Forrásaink az E14 körül zajló eseményekkel kapcsolatban megjegyezték: az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselőivel már elkezdődtek a tapogatódzó tárgyalások, ezen a héten várhatóan további személyes egyeztetések is lesznek. Ezek eredményét mindkét fél igyekszik bizalmasan kezelni, elkerülve ezzel azt, hogy a külső várakozások befolyásolják a megegyezést.

Azt már korábban megírtuk, hogy a PM képviselői határozott feltételeket támasztanak az együttműködéssel kapcsolatban, az egyik ilyen pont a paksi erőműbővítés leállítása melletti garanciavállalás lehet. Az továbbra is nyitott kérdés, hogy az E14 miként tud majd közös kapcsolódási pontokat találni az MSZP-vel; forrásaink szerint a két pólus vezetősége között – a Bajnai-beszédben megfogalmazott kritikától függetlenül – kiegyensúlyozott a viszony, és a háttérben mindkét fél kész a választási együttműködésre a kormányváltás érdekében.

Bajnai Gordon és Juhász Péter
Bajnai Gordon és Juhász Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.