Alkotmányos trükközés: Rokkant vagy fogyatékos?

Tiltakoznak a fogyatékosok érdekvédői, mert a kormány egy egyszavas alkotmánymódosítással akarja lerázni az államról a rokkantak ellátásának terhét.

Most az alaptörvényben az áll, hogy – idézzük – „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult”.

A parlament előtt lévő módosítócsomaggal az idézett szövegben a rokkantság fogalmát fogyatékosra cserélnék. Ezzel csak a fogyatékosság esetén járna az alaptörvényben is garantált szociális biztonság, a törvényben meghatározott támogatás. Hiszen a megváltozott munkaképességű, rokkant emberek nagy része például nem minősül fogyatékosnak, így ha a rokkantság kicserélődne a fogyatékosság fogalmára, nekik már semmilyen ellátást nem garantálna az alaptörvény.

– Ha a kormánypártok ezt a kifogásolt javaslatot megszavazzák, több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhet veszélybe – mondta lapunknak Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (ME-OSZ) elnöke.

Hozzátette: ugyan látszólag az általa képviselt embereket, a fogyatékosokat hozná kedvező helyzetbe a változás, mégis arra kérik a kormánypártok képviselőit, hogy ne szűkítsék a szociális biztonság alanyainak körét. Inkább bővítsék azt: emeljék be a módosítandó részbe a fogyatékosság fogalmát és tartsák meg a rokkantságét is, a kettő ugyanis sem a jogi szabályozás, sem az ellátások tekintetében nem fedi le egymást. A fogyatékos emberek közé mások mellett az autisták, az értelmi és mozgás-, a látás- és hallássérültek, pszichoszociális és a ritka betegségekkel élők tartoznak. Míg a rokkantak csoportjába bárki bekerülhet, akinek olyan súlyos és krónikus betegsége van, ami munkaképtelenné teszi. Ilyenek lehetnek például a cukor-, a vese-, a szívbetegek is. Tehát a rokkantak egy jóval tágabb kört fednek le, több százezer embert.

Hegedűs Lajos véleménye szerint bár a módosítást a kormánypártok mindezt csupán „kodifikációs pontosításnak” szánják, a két szó kicserélése súlyos jogvesztést okozna, és végképp kiszolgáltatott helyzetbe hozná mindazokat, akik több évtizednyi munka után, egy súlyos betegség következtében részben vagy egészben elveszítik a munkaképességüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.