Mennyi jut az idei béremelésre?

Az egészségügyi érdekvédők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy március hetedikén ágazati bértárgyalásba kezdene velük az államtitkárság – tudta meg az érintettektől a Népszabadság.

Az államtitkárság eddig sem a találkozó időpontjáról, sem az érintendő témakörökről nem értesítette őket. Annak pedig, aki a sajtóhírek alapján szeretne felkészülni, nincs könnyű dolga, mert még a keretet sem tudja megállapítani. Mást mondanak a béremelésre rendelkezésre álló összegről a politikusok, a kormányzati közlemények, és mást a költségvetési törvény.

Tavaly novemberben a kormányzat az egészségügynek ígért béremelés fedezetéül az alkohol és az autógáz jövedéki adója, valamint a népegészségügyi termékdíj emelését nevezte meg, az ezekből származó bevételek nagyságát akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium 50-55 milliárd forintra becsülte. Ezt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is megerősítette, de úgy fogalmazott, hogy az extra adók nagy része megy majd a bérekre.

Az októberi kormányközlemény szerint ez az összeg jelentene forrást az új struktúra céljainak megvalósításához és a háziorvosi praxisok finanszírozásának javításához is. Ez utóbbi részben már meg is történt, hiszen a háziorvosok tavaly novemberi ellátmánynövelésére már csak az idei költségvetés terhére jutott pénz. Van azonban most újabb ígéret is, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében újabb pénzügyi csomagot helyezett kilátásba a háziorvosok helyzetének javítására.

Beszélt a várólisták rövidítésének szükségességéről, ám részletek híján azt nem tudni, hogy ennek az elvárásnak a teljesítése mennyi pénzt köt majd le az egészségügy költségvetéséből. A nemzetgazdasági tárca tavalyi 50-55 milliárdos becsléséhez képest az Egészségbiztosítási Alap 2013-as költségvetésében már csak 40 milliárdnyi többlet szerepel, és ebből is odaígértek már 4,5 milliárdot az év végén a gyógyszerészeknek a patikák jövedelmezőségének javítására. Ennek alapján a béremelésre rendelkezésre álló keret nagysága bizonytalan. Szócska Miklós néhány napja azt mondta, az államtitkárságnak konkrét, számszerű béremelési ajánlata nincs, a szakmai szervezetekkel közösen fogják kidolgozni azt, hogy milyen ösztönzők jelenjenek meg a rendszerben.

Ezek között az államtitkár a képzési keretszámokat, az ösztöndíjat és a finanszírozás emelését említette. Azt is ígérte, hogy oda fognak figyelni azokra, akik kimaradtak vagy arányaiban nem megfelelően részesültek a tavalyi bérfejlesztésből. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője is arra számít, hogy 50 milliárd jut idén a béremlésre. Papp Magor fontosnak tartaná, hogy az orvosok a tavalyihoz hasonló nagyságrendű emelést kapjanak idén is, hiszen az elvándorlás még mindig kétszer nagyobb, mint az összes többi szakmában.

Céljuk, hogy a mozgó bérbe épüljön be a tavalyi és az idei béremelés is. (Az egészségügyben dolgozók jövedelmének harmadát teszi ki a mozgó bér, s miután a tavalyi emelést bérkiegészítésként kapták meg, így az nem számít bele a különböző pótlékokba.) A béremelésre azonban nem csak az orvosok számítanak, Bélteczki János, a MOSZ elnöke szerint jutnia kéne az összegből a tavaly kimaradóknak, így a kórházakat működtető gazdasági-műszaki területen dolgozóknak éppúgy, mint a diplomás ápolóknak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.