Kampányguruk és keresztapák a Fidesz és az MSZP mögött

Ron Werber izraeli kampányguru szocialista „reaktiválása” óta a kormánypárti kommunikáció eszköztárába ismét visszakerült a „werberizmus”, holott tudhatóan szinte mindegyik politikai erő alkalmaz külföldi szakembereket, így a Fidesz is. Megítélésük és elfogadottságuk azonban láthatóan mindig az aktuális politikai pozíciótól függ.

Font Sándor fideszes képviselő például még MDF-es politikusként 2004-ben azért támadta az akkori Medgyessy-kormányt, mert az felkérte az amerikai Greenberg Carville Shrum politikai tanácsadó céget és a Greenberg Quinlan Rosner kutatóvállalatot, hogy segítsék a kabinet munkáját.

Font szerint nem is az volt a baj, hogy ezek a cégek Bill Clinton, Tony Blair és Gerhard Schröder munkáját is segítették, hanem hogy „közvetlen munkakapcsolatban álltak” olyan üzleti vállalkozásokkal is, mint például a British Airways, a General Motors vagy éppen a Coca-Cola. „Azt egyáltalán nem lehet tudni, hogy ezeknek a cégeknek milyen típusú tanácsokat adtak” – fogalmazott közel tíz éve Font Sándor, akkoriban nyilván még nem sejtvén, hogy a második Fidesz-kormány épp ezen cégekkel köt majd kiemelt, stratégiai megállapodásokat.

„Sokkal nyugodtabbak lennénk, ha hazánk modernizációs stratégiáját például a Magyar Tudományos Akadémia dolgozná ki, és nem a külföldi tanácsadók. Amikor a Miniszterelnöki Hivatal több százmillió forintot költ kutatásokra, miért kell az adófizetők pénzéből Tal Silbersteint, Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök kampányfőnökét finanszírozni? Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a külföldi tanácsadók alkalmazása már többször csődbe vitte az országot” – fogalmazott akkoriban a parlamentben az azóta fideszes Font Sándor, többek között nemzetbiztonsági kockázatokról és közbeszerzési kötelezettségekről beszélve.

Azóta viszont sok minden változott. Legutóbb a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárca szerződtetett le egy bostoni kommunikációs céget Magyarország imázsának javítására; az akkor kötött egyéves keretmegállapodás nagyjából most jár le. A Rasky Baerlein Strategic Communications nevű tanácsadó cég havi közel tízmillió forintot kapott, hogy javítsa a hazánkról megjelenő médiaképet az Egyesült Államokban.

A Fidesz régóta munkakapcsolatban van egy jól ismert republikánus tanácsadócsapattal, a George E. Birnbaum és Arthur Finkelstein nevével fémjelzett team évek óta segíti a Fidesz kampányait és választási szerepléseit. Finkelsteint – akiről nemrég a Magyar Narancs közölt részletes portrét – az úgynevezett „piszkos politika keresztapjaként” ismerik a nemzetközi szakmában, kulcsszerepet játszott például Ronald Reagan kampányában, hozzá köthető az izraeli szélső- és mérsékelt jobboldal kormányszövetségének megalkotása, de neki köszönhető az amerikai Jesse Helms öt cikluson át tartó szenátori pozíciója is.

Utóbbi kapcsán – olvasható a hivatkozott portréban – többen is megjegyzik: sajátos, hogy Finkelstein annak ellenére segítette a homofób Helmst, hogy ő maga régóta, vállaltan egy férfival él együtt. A fideszes tanácsadóduó másik fele, Birnbaum pedig korábban Benjamin Netanjahu tanácsadója és miniszterelnöki kabinetfőnöke volt, aki a 2008-as népszavazás idején is tanácsokkal látta el Orbán Viktort és pártját.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Birnbaum–Finkelstein-csapat egy ideje már nem közvetlenül a Fidesszel vagy Orbán Viktorral tárgyal, hanem a Századvég-csoporttal és a miniszterelnöki főtanácsadó Habony Árpáddal tart közvetlen kapcsolatot, méghozzá havi rendszerességgel.

Az MSZP és a szocialista kormányok is alkalmaztak külföldi tanácsadókat. A most szintén visszahívott izraeli kampányguru, Ron Werber már az előző kormányzati ciklusokban is segítette a szocialistákat, Medgyessy Péter győzelmében például a szakembernek érdemi szerepe volt. Később vita alakult ki Werber és a kormányfő környezete között, így végül (átmenetileg) távozott. Menet közben a baloldal a már hivatkozott amerikai Greenberg két képviselőjével, Tal Silbersteinnel és Jeremy Rosnerrel kezdett közös munkába; ők korábban többek között Ehud Barak izraeli miniszterelnök győztes kampányát segítették.

Hozzá kell tenni, hogy Budapesten nem minden javaslatuk volt nyerő, a bennfentesek emlékei szerint Medgyessy Péter – nevetség tárgyává lett – javaslata a közös EP-listán való indulásról épp Silbersteinék ötlete volt. Szijjártó Péter akkori Fidesz-szóvivő (jelenleg külgazdasági államtitkár) az amerikaiak felkérését azzal kritizálta, hogy a költségvetési megszorítások idején nem korrekt tízmilliókat külföldi kampánystratégákra költenie a szocialistáknak.

Gyurcsány Ferenc idejében szintén két amerikai propaganda-szakember, Richard Dresner és Robert Wickers dolgozott be az MSZP-seknek, ők korábban többek között Borisz Jelcin mellett értek el sikereket, de tanácsadóként részt vettek Arnold Schwarzenegger kormányzói kampányában is. Mesterházy Attila már a 2010-es kampányban is kért és kapott támogatást az Obama-stáb egy régi tagjától, az MSZP elnöke azóta vállaltan aktív kapcsolatot ápol az újraválasztott amerikai elnök szakértői csapatának több meghatározó tagjával is. Egyesült államokbeli útján is találkozott kampánystratégákkal, és tárgyalt velük a lehetséges együttműködésről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tanácsadóként kezdte – Braun Róbert és Szigetvári Viktor is politikusi karriert épít

Nem ritka, hogy a tanácsadókból idővel vezető politikusok lesznek, akik végül maguk is tanácsadókkal dolgoztatnak. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is – még a sportminiszteri kinevezése előtt – Medgyessy Péter egyik stratégiai tanácsadójaként működött. Gyurcsány későbbi, meglehetősen széles kormányfői stábjában pedig annak idején még Andor László közgazdász és Braun Róbert kommunikációs és marketingszakember is helyet kapott. Előbbi azóta az Európai Unió foglalkoztatáspolitikáért és szociális ügyekért felelős biztosa, utóbbi pedig az MSZP egyik Pest megyei választókerületi felelőse lett, azaz lehetséges képviselőjelöltje.

Braun egyébként Gyurcsány Ferenc mellett korábban Pető Iván és Medgyessy Péter tanácsadójaként is dolgozott, legutóbb pedig Simor András MNB-elnök munkáját segítette hasonló státuszban. Szintén politikai pályára lépett Szigetvári Viktor, aki korábban az MSZP kampányfőnöke és kommunikációs tanácsadója volt, jelenleg a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, várhatóan pedig a párttá váló Együtt 2014 egyik meghatározó politikusa lesz. Ugyancsak idetartozik, hogy Orbán Viktor egyik korábbi személyes tanácsadója, az MDF-es exképviselő Debreczeni József azóta a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció alelnökeként politizál.

A szakemberek szerint Ron Werbernek érdemi szerepe volt Medgyessy Péter 2002-es győzelmében
A szakemberek szerint Ron Werbernek érdemi szerepe volt Medgyessy Péter 2002-es győzelmében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.