Már nincs LMP-frakció Budapesten

Hidd meg, a Fidesz-frakciónak teljesen mindegy, hogy Kaltenbach úr és társai milyen frakció nevében szavaznak mindig ellenünk – vetette oda Tarlós István főpolgármester Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjának, aki a fővárosi képviselők lelkiismeretére apellálva kért támogatást az LMP-ből kilépett három képviselő új frakciójának megalakításához.

Karácsony szerint a Fővárosi Közgyűlés a javaslat elutasításával egyébként is „házhoz megy a pofonért”, a bíróság minden bizonnyal érvénytelennek nyilvánítja majd a határozatot.

– Ezek az emberek szembefordultak a pártjukkal, így mandátumuk megtartásához sincs erkölcsi alapjuk, frakciót pedig végképp nem alakíthatnak, mivel egyikőjüket sem a nép szavazta be a Fővárosi Közgyűlésbe, csak a pártjuk révén jutottak be – vetette ellen Tarlós István, aki ugyan „értette a dühöt, és átérezte a sértettséget”, de hangsúlyozta, hogy ez nem változtat a lényegen.

Az önkormányzat jogi osztálya által készített szakértői vélemény értelmében ugyanis frakciót csak az alakíthat, aki a mandátumot szerzett jelölőszervezethez tartozik, és legalább három tagja van. Így az LMP nyilatkozata az irányadó, márpedig a párt írásban értesítette a közgyűlést a fővárosi frakció megszűnéséről. A Főpolgármesteri Hivatal egyébként már csütörtökön bejelentette, hogy a formáció nem alakíthat frakciót.

Ugyanarra a szervezeti és működési szabályzatra hivatkoznak, ami alapján Kaltenbach Jenő, az LMP egykori fővárosi frakcióvezetője – aki két képviselőtársával együtt alapító tagja a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikai alakulatnak – bejelentette a frakció névváltoztatását. Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője kiállt a PM-frakció mellett, és arra kérte a főpolgármestert, hogy tisztelje ellenfeleit és az ellenzéket.

S egyúttal azt is felvetette, hogy a városvezető vajon ugyanilyen szigorúan járna-e el, ha a Jobbik képviselőcsoportjáról lenne szó. Tarlós István főpolgármestert mindez kevéssé rendítette meg. Már jóval korábban megüzente, hogy az LMP-ből kiugrott három képviselő egy egyszerű névváltoztatással nem tudhatja le az ügyet.

– A Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint egy frakció önállóan dönthet a frakció nevéről, és annak megváltoztatásáról – állítja Kaltenbach Jenő –, s mivel Tarlósnak eddig nem volt ezzel gondja, egyértelmű, hogy a helyzetet kihasználva kívánja korlátozni az ellenzéki frakció működését. A szándék érthető, de se nem demokratikus, se nem alkotmányos.

A közgyűlés a sértő felhangoktól sem mentes vita zárásaként a Fidesz–KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával – az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért 12 ellenszavazata mellett tudomásul vette az LMP fővárosi képviselőcsoportjának megszűnését, de nem fogadta el Kaltenbach Jenő bejelentését arról, hogy az LMP-frakció nevét Párbeszéd Magyarországért frakcióra változtatják. Így az LMP-frakciót korábban megillető juttatások a PM képviselőinek már nem járnak. Ezzel tízmillió forintos költségvetési támogatástól esnek el. A függetlenné váló képviselők ugyanis minden frakciótagot egyébként megillető támogatástól elesnek, ami jelentősen nehezíti a szakmai munkát és a választók képviseletét. Az LMP-nek juttatott pénz ugyan töredéke a fővárosi Fidesz-frakció számára biztosított összegnek, de mégis fontos volt a külső szakértői háttér megteremtéséhez.

Lekerült a napirendről az ingatlan eladása

Visszavonatta a napirendről a Veres Pálné Gimnázium belvárosi ingatlanjáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, és vizsgálatot indít az ügyben. A Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén szerepelt az oktatási intézmény Veres Pálné utcai épületének helyzete. Az ingatlan a fővárosi önkormányzat és a Veres Projekt 2007 Kft. osztatlan közös tulajdona. Az előterjesztés szerint az iskolához tartozó csaknem 300 négyzetméteres részt eladták volna a cégnek. Ezzel veszélybe került volna a gimnázium hatosztályos oktatása.

Változó fővárosi parkolás

A Fővárosi Közgyűlés módosította a járművek várakozási rendjéről szóló rendeletét. Így a Gellérthegy I. kerületi oldalában ezentúl maximum 3 órára lehet megállni óránként 350 forintért. A Ferenciek tere átépítésének idejére a Városház utca teljes hossza, valamint a Párizsi utca, Városház utca és Petőfi Sándor utca közötti szakasza fizetős várakozási övezetté válik április közepétől. Az V. kerület védett övezetét határoló útvonalak melletti ingatlanok állandó lakosai pedig a védett övezetben érvényes lakossági behajtási-várakozási hozzájárulást kaphatnak. A Margitsziget északi parkolójában 10 percre csökken a jelenleg félórás díjmentes időszak. Az 56-osok terén lévő buszparkoló egyelőre díjmentessé válik, de a városligeti díjfizetés bevezetése után 8–18 óra között ismét fizetni kell. Személygépkocsiknak óránként 350, autóbuszoknak 1050 forintot.

A fővárosi szakadárok: Hanzély Ákos, Somfai Ágnes és Kaltenbach Jenő
A fővárosi szakadárok: Hanzély Ákos, Somfai Ágnes és Kaltenbach Jenő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.