Kulturális kiegyezés Szegeden

Az ádáz előzmények után simán megegyezett pénteken a 29 tagú szegedi közgyűlésben a jobb- és a baloldal a Szegedi Nemzeti Színház és Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói posztjának betöltéséről.

A szabadtéri igazgatója 28 igen szavazattal és egy tartózkodással Herczegh Tamás lett, a kőszínházé ugyancsak 28 szavazattal az eddigi direktor, Gyüdi Sándor. Az eredményre már a kulturális bizottság szerdai ülését követően számítani lehetett, amikor a korábbi durva viták és jogi bizonytalanság után meglehetősen egyértelmű eredmény született: Herczegh és Gyüdi lett a bizottság által favorizált jelölt.

Mint azt lapunk hétfői cikkében Solymos László MSZP-s alpolgármester jelezte –, a szocialisták is Gyüdit és Herczeghet tartották a legalkalmasabbnak. A szabadtéri és a kőszínház vezetői posztjáról azért dönthettek egy időpontban, mert Bátyai Edinát, a szabadtéri igazgatóját tavaly decemberben a Fidesz–KDNP-frakció a Jobbik képviselőjének támogatásával elmozdította tisztségéből.

A helyi fideszes képviselők azonnal megnevezték az utódját is: Kelemen Csaba, az Agria Játékok igazgatója lett volna a jelölt, aki együtt politizált Kohári Nándor szegedi képviselővel a kisgazdapártban. De mivel nem olvasták el a mostani Fidesz-kormány idején elfogadott előadó-művészeti törvényt, elkerülte a figyelmüket, hogy a gazdasági társasági formában működő művészeti vállalkozások esetében is kötelező a pályáztatás.

Bátyai Edina leváltását széles körű tiltakozás kísérte. Szörényi Levente és Bródy János például attól tartott, ha új igazgatót hoz a szegedi Fidesz, az majd elveszi Alföldi Róberttől az István, a király rockopera jövő nyári megrendezésének lehetőségét. Kelemen Csaba ugyanis az után kezdett érdeklődni, mennyit kap a rendezésért Alföldi Róbert. Kelemenről gyorsan ismertté vált, hogy az általa vezetett Agria Játékok nemhogy anyagilag nem sikeres, de még a jegyeket sem tudja eladni az előadásaira.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztját azért kellett megpályáztatni, mert lejárt Gyüdi Sándor ötéves megbízatása. Még a Szegedi Szimfonikus Zenekar élére is kerestek pályázaton vezetőt – az oda beérkezett pályázatokról azonban a beérkezésük után kijelentették, hogy egyik sem felel meg a kiírásnak. A kőszínházba öten pályáztak: Balikó Tamás, aki a Pécsi Nemzeti Színháznak volt az igazgatója Toller László polgármestersége idején; Gyüdi Sándor szegedi színidirektor, Juronics Tamás, a szegedi Kortárs Balett vezetője és Vasvári Csaba színész, akit már a Fidesz vezette székesfehérvári önkormányzat nevezett ki a Vörösmarty Színház élére, majd gazdasági és nézettségi problémák miatt formailag közös megegyezéssel megvált tőle.

Futott még Szolnoki Tibor énekes is. Mózes Ervin címzetes főjegyző megállapította, hogy Juronics, Szolnoki és Vasvári pályázata nem felel meg a kiírásnak. Szegedi fideszes képviselők akkor még nem is foglaltak állást, elfogadják-e a jegyző kifogásait. Úgy tűnt, a szegedi Fidesz-frakció favoritja Vasvári Csaba lesz, de a döntéssel megvárták a szabadtéri pályázatát. Oda beadta a pályázatát Kelemen Csaba, akit eredetileg pályázat nélkül akartak kinevezni; Herczegh Tamás kulturális menedzser, Koltay Gábor filmrendező és Orbán Zoltán újságíró. Koltay még elbírálás előtt visszavonta a pályázatát. Itt is volt jogi észrevétel, amely szerint a kiírásnak egyedül Kelemen Csaba pályázata felel meg. Orbán Zoltáné egyáltalán nem, Herczegh Tamásé félig.

Őneki felmentést adott az előírt végzettség bemutatása alól L. Simon László azóta leváltott kulturális államtitkár. Bennfentesek azt mondták, lehet, hogy a pályázóknál fontosabbak a mögöttük állók: Kelemen Csaba mögött Sasvári Sándor énekes, akit azért gondoltak esélyesnek, mert egy a YouTube-on látható film szerint lelkesen énekelt Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelmét ünneplő bulin. Harangozó Gyula mellett pedig azt hozták föl, hogy az Operában nem jutott neki tisztség.

A kulturális bizottság ülésének idején – valószínűleg a Jobbik aktivistái – flashmobot tartottak a városháza előtt, Herczegh Tamás pályázata ellen tiltakozva. Egy birkát hoztak a Széchenyi térre, mondván, hogy inkább azt nevezzék ki igazgatónak a szabadtérire. A kulturális bizottságban ülő fideszes képviselők szavazatával mégis Herczegh lett a favorit, és mert az MSZP-nek is megfelelt, senki sem firtatta tovább a végzettségét. A Fidesz elfogadta az MSZP által támogatott Gyüdit színházigazgatónak – ezt szentesítették tegnap a szegedi közgyűlésben. A leváltott Bátyai Edina például ígérete ellenére nem pályázott.

Herczegh Tamást választották a szabadtéri új igazatójává, elődje, Bátyai Edina is visszakerülhet a stábba
Herczegh Tamást választották a szabadtéri új igazatójává, elődje, Bátyai Edina is visszakerülhet a stábba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.