Nem adják ki Deutsch Tamás szakdolgozatát

Az ELTE elutasította lapunk kérését, mert nem kutatási célból kértük A magyar médiatörvény Európában című dolgozatát. Deutsch Tamás adja.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara (ÁJK) vezetése elutasította lapunk kérését, amely Deutsch Tamás szakdolgozatának megtekintésére vonatkozott. A Varga István dékánhelyettes által aláírt, nagyrészt olvashatatlan papíron indoklás nem szerepel, az ÁJK könyvtári munkatársainak szóbeli tájékoztatása szerint azért nem kaptuk meg a szöveget, mert „nem kutatási célból kértük”.

A jelenleg az Európai Parlamentben politizáló fideszes képviselő 1999-ben szerzett jogi diplomát az ELTE ÁJK-n. A Népszabadság két ok miatt volt kíváncsi a politikus szakdolgozatára: egyrészt, mert a dokumentum annak idején szokatlan körülmények között született meg (Deutschnak bérelt helye volt az 1998-ban felállt első Orbán-kormányban, de a sportminiszteri széket csak akkor foglalhatta el, ha lediplomázik, ezért aztán rohammunkában készítette el a hiányzó szakdolgozatot). Másrészt a fideszes politikus A magyar médiatörvény Európában címmel írta meg dolgozatát. Szerettük volna kideríteni, hogy a Fidesz akkori vezető médiapolitikusának nézetei szinkronban vannak-e azzal a médiaszabályozással, amit a pártja 2010–2011-ben megalkotott.

A könyvtár előzetes tájékoztatása szerint a betekintés engedélyeztetése a gyakorlatban formális eljárás. Az engedélykérő nyomtatványon a szignó mellett csak az előnyomtatott „A szakdolgozat olvasótermi megtekintését engedélyezem” szöveg szerepel, elutasításra ritkán kerül sor.

Mint emlékezetes, 1997-ben az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László Torgyán József kisgazda pártelnök szakdolgozatának megismerhetőségével kapcsolatban úgy foglalt állást: közszereplők esetében a disszertációt őrző könyvtárnak az információszabadság alkotmányos elve alapján betekintést kell engednie az újságírónak. Egyébiránt a szakdolgozatok – éppen a diplomaszerzés átláthatóságának biztosítása érdekében – Magyarországon alapértelmezésben nyilvánosak (ha üzleti titkok vagy személyes adatok miatt mégsem, akkor arra külön záradék és nyilatkozat utal).

Tavaly az ÁJK könyvtára az első körben Orbán Viktor szakdolgozatát is titkosította. Akkor a Népszabadság felvetése nyomán maga a miniszterelnök oldotta fel a korlátozást, kijelentve, hogy nincs titkolnivalója, a közvéleménynek pedig joga van megismerni a politikusok múltjának nyilvános dokumentumait.

Deutsch adja

Deutsch Tamás a magyar médiatörvényről írta a szakdolgozatát
Deutsch Tamás a magyar médiatörvényről írta a szakdolgozatát

Update: az egyetem ugyan nem adja, de Deutsch Tamás igen. A Twitteren közölte deutschtomi: „Hallom,hogy a Népszabadság kereste, de nem olvashatta el a szakdolgozatom. Tőlem sajnos nem kérték, de boldogan adom!” A dolgozat elérhetőségét fel is tette EP-képviselői honlapjára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.