Abszurd ötletek jegyzéke

Nem volt egyedül később visszavont javaslatával a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete: több szervezet is támogatta elképzelésüket az ideális erkölcstanárra.

A köznevelésben abszurd folyamatok zajlanak, mi erre próbáltuk felhívni a figyelmet – indokolta Keszei Sándor, hogy az általa vezetett Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) miért akart meghökkentő feltételeket szabni az erkölcstant oktató pedagógusok számára. A cél teljesítése, mármint a figyelem felhívása, aligha sikerülhetett volna jobban: az egész ország felkapta a fejét, az egyesület elképzeléseit totális döbbenet fogadta.

Az MSZOE – a honlapján közzétett, a távirati iroda jóvoltából széles körben is megismert, majd visszavont – javaslata szerint az általános iskolákban az erkölcstan oktatására csak „magas hivatástudattal” rendelkező, „feddhetetlen életmódot” folytató, „példás családi életet élő” tanárokat lenne szabad alkalmazni. Ennek megfelelően erkölcstanárok nem lehetnek „elvált személyek”, sem olyanok, akik élettársi kapcsolatban élnek. Ellenben legalább egy – házasságban született vagy örökbe fogadott – gyermeket kell nevelniük. Továbbá: az erkölcstant oktató pedagógusoknak ne legyenek káros szenvedélyeik, ne dohányozzanak és ne alkoholizáljanak, ugyanakkor legyenek mentesek a „szexuális aberrációktól” (ebbe az is beletartozik, hogy „otthonukban sem néznek szexfilmeket”).

Keszei Sándor magyarázatként elmondta, hogy a kormányzat szerint az erkölcstan oktatóinak a saját életükkel kell példát mutatniuk. Márpedig ha sorra vesszük a különböző törvényekből és nyilatkozatokból kirajzolódó képet, akkor a mostani kormány számára valami olyasmi számít „példás életnek”, amit az egyesület javaslata felvázolt. Keszei elismerte, hogy saját maga sem felelne meg az egyesülete által támasztott követelményeknek, de – jegyezte meg – ő nem is szándékozik erkölcstant oktatni.

Környezettanulmányt azért készítenek majd a pedagógusokról?
Környezettanulmányt azért készítenek majd a pedagógusokról?

„Ha a tanárok nem tesznek eleget ezeknek a feltételeknek, akkor könnyen támadhatóvá válnak. Mi pedig szeretnénk megvédeni a pedagógusokat” – csavart még egyet a történeten Keszei Sándor, de a tiltakozások hatására végül az ATV stúdiójában – vállalva, hogy testületi felhatalmazás nélkül, egyedül döntött a kérdésben – visszavonta a javaslatot.

Az MSZOE 1995-ben alakult, jelképe a „fiókáit vérével tápláló pelikán”. Az egyesület tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumával úgynevezett társadalmi egyeztetést folytató Közoktatás-politikai Tanács szülői szervezeteinek. Keszei Sándor – közgazdasági végzettségű volt vállalkozó, jelenleg nyugdíjas – a „szülői oldal” szóvivője is egy személyben. Közlése szerint véleményezési és javaslattételi joguk van. Hatáskörükkel élve dolgozták ki koncepciójukat az ideális erkölcstanárról.

Bár a javaslat az MSZOE nevén futott, Keszei hangsúlyozta, hogy előzetesen egyeztettek a tanácsban részt vevő más szülői szervezetekkel is. Ezek a következők: Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma, Szülők Egyesülete a Gyermekekért, Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület. Simonné Toldi Ágnes, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért vezetője lapunknak azt mondta, hogy ők speciel nem támogatták a szóban forgó indítványt, de ebben a kérdésben kisebbségben maradtak a másik három szervezettel szemben.

A tanárokra vonatkozó kritériumokat az MSZOE visszavonta ugyan, de az eredeti javaslatból annyi azért megmaradt, hogy „az általános iskolákban erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni”. Keszei Sándor abból indul ki, hogy a tanárok is vizsgálhatják a diákok családi körülményeit: akkor miért ne lehetne ugyanezt megtenni a tanároknál? Az egyesület elnöke a környezettanulmány elkészítését az újra kiépülő tanfelügyeleti rendszerre bízná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.