Megfélemlített demonstrálók

A rendőrök szerint azért jelent meg az egyetemen az NNI 15 nyomozója, hogy megelőzzék a hídfoglalást.

„Közérdekű üzem megzavarásának előkészülete” vétségének gyanújával rendelt el nyomozást hétfőn ismeretlen tettesekkel szemben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A rendőrség tájékoztatása szerint ennek az eljárásnak a keretében kezdett az ELTE-n adatgyűjtésbe az NNI 15 nyomozója, miután előzetesen arról értesültek, hogy a diákok február 11-i demonstrációján többen felvetették: a felsőoktatási tanulmányi szerződések alaptörvénybe foglalása elleni tiltakozásuknak hidak elfoglalásával adjanak nyomatékot.

Két nyomozó az egyetemen, a HaHa panaszt tesz, mert szerintük a rendőrök megfélemlítően léptek fel
Két nyomozó az egyetemen, a HaHa panaszt tesz, mert szerintük a rendőrök megfélemlítően léptek fel

Hétfőn, a meghirdetett demonstráció előtt – a hallgatók beszámolói szerint – „a rendőrség megszállta az ELTE-t”, és „megpróbálta megfélemlíteni a diákokat”. A rendőrség ezt cáfolja, szerintük csak 15 civil ruhás nyomozó ment ki az egyetemre, ahol a dékán jelenlétében az NNI egyik osztályvezetője előadást tartott az ott gyülekező mintegy 200-250 hallgató előtt a közérdekű üzem megzavarásának törvényi tényállásáról és annak büntetőjogi következményeiről.

Senkit nem akartak megfélemlíteni, csak azt akarták tisztázni, hogy kik készülnek valóban hídfoglalásra. Váradi Nóra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elsőéves hallgatója viszont már el sem jutott az ELTE épületéig. Elmondása szerint még a metróaluljáróban szólította őt meg az NNI civil ruhás munkatársa, majd autóba ültették, és „kezdetét vette egy nagyjából ötórás kihallgatás a VI. kerületi rendőrkapitányságon”.

Ezzel szemben a rendőrség azt állítja, a lánynak a metróaluljáróban csupán egy idézést nyomtak a kezébe, később (délután fél ötkor) az alapján, de önként ment be – nem a VI. kerületi kapitányságra, hanem – az NNI Aradi utcai épületébe, ahol mintegy két órán keresztül hallgatták ki. A nyomozással kapcsolatban az ORFK illetékesei a Népszabadságnak úgy fogalmaztak: a rendőrség a demonstráló diákok által is elismerten, maximális toleranciával kezeli és biztosítja a diákok spontán demonstrációját.

Azonban eddig sem engedte, és ezután sem tűri el, hogy bárki is megkísérelje megbénítani a főváros közlekedését, ennek keretében hidakat foglaljanak el. Az egyetemen történt rendőrségi fellépés ellen panaszt tesz a HaHa. A szervezet aktivistái a Noltv-nek azt mondták: indokolatlannak tartják a rendőrök megfélemlítő fellépését.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.