Különadó Simorra

A leköszönő MNB-elnöknek augusztus végéig járna a fizetése, de a 98 százalékos adó miatt nagyjából 40 ezret kap csak kézhez.

Havi 40 ezer forintot kap Simor András fél éven át, miután az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem helyezkedhet el Magyarországon a pénzügyi szakmában. A hatéves mandátumát március 3-án kitöltő jegybankelnöknek elvben a teljes fizetése járna, a gyakorlatban viszont nem.

A jegybanktörvény értelmében a hathavi munkavállalási korlátozás nem csupán a munkaviszonyra vonatkozik, a távozó vezetők nem vállalhatnak megbízást, vezető tisztségviselői megbízatást és felügyelőbizottsági tagságot sem, valamint nem végezhetnek egyéni vállalkozói tevékenységet hitelintézetnél, pénzügyi vállalkozásnál, pénzfeldolgozónál, befektetési vállalkozásnál.

A szigorú korlátozást elvben gálánsan ellentételezi a jogalkotó. Munkaadójuk – jelen esetben a Magyar Nemzeti Bank – a szóban forgó hat hónapra a szokásos bért utalja ki az érintettek számára – pontosabban utalná. Az MNB sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint ugyanis a tilalom ellentételezéseként kapott hathavi bér – Simor András esetében bruttó 12 millió forint – a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján a 2010. évi XC. törvény szerint meghatározandó különadó alapjának minősül.

Ennek megfelelően az MNB mint kifizető kötelessége lesz majd a magánszemélyt terhelő 98 százalékos adó levonása. Ez azt jelenti, hogy Simor András durván havi 40 ezer forintot kap kézhez augusztus végéig. A kapott tájékoztatás értelmében Simor András és a távozó alelnökök számára végkielégítés nem jár, és más juttatást sem kapnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.