Végül csaknem 200 dolgozót rúgnak ki

Megkezdték a közmédiában a végleges elbocsátási papírok átadását – értesült a Népszabadság. Az MTVA a tervezett 255 fő helyett végül kevesebb mint 200 dolgozót bocsát el a jelenleg is zajló csoportos létszámleépítés keretében.

Ez a harmadik leépítés a 2010-es kormányváltás után összevont közmédiában. Az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda csaknem 3300 dolgozóját, az intézmények költségvetési forrásait, bevételeit, gyártási kapacitásait és ingatlanvagyonát az MTVA-ba csoportosították át. A nagy múltú intézmények kizárólag megrendelői szerepkört látnak el, ötvennél kevesebb dolgozót foglalkoztató csontvázintézményekké váltak. Az MTVA 2011-ben hozzávetőleg 900 embert bocsátott el, a mostani leépítéssel együtt 2000-re csökken az alap dolgozóinak létszáma.

A csoportos leépítés szabályai szerint az érintettek decemberben csak előzetes értesítést kaptak arról, hogy a munkaadó meg kíván tőlük válni. A hetekben kapják meg a végleges papírt arról, hogy elküldik őket. A legalább egy hónapos felmondási idő után, várhatóan márciusban szüntetik meg a munkaviszonyukat. Az elmúlt hetekben sokan méltányossági kérelmet adtak be az MTVA vezetésének, hogy nehéz családi vagy szociális helyzetük miatt megtarthassák állásukat. Úgy tudjuk, a médiaszolgáltatási alap a méltányossági kérelmek jelentős részét elutasította. A méltányossági kérelmek elbírálásánál előnyben részesültek azok, akik már elmúltak 58 évesek, de még nem tudnak nyugdíjba menni, illetve akik három vagy annál több gyermeket nevelnek. Erről a médiaszolgáltatási alap megállapodott a szakszervezetek által létrehozott sztrájkbizottsággal is.

Az MTVA december végén több mint tíz szakszervezeti vezető és üzemitanács-tag felmentését is kezdeményezte. A munka törvénykönyve alapján az érdekképviseletek vezetőit csak akkor lehet elbocsátani, ha ahhoz az adott szervezet hozzájárul. Ha nem, akkor bíróság mondhatja ki a végső szót. Az MTVA ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy ők éppen olyan szakmai elbírálás és indoklás alapján kerültek fel a létszámleépítettek közé, mint minden más érintett munkavállaló. Információink szerint az összes szakszervezet megvédte a kikért vezetőit, így ha az MTVA fenntartja a szándékát, akkor bírósághoz kell fordulnia. Hónapok óta tartja magát a szóbeszéd, hogy a mostani leépítéssel még nincs vége az elbocsátásoknak, mert az MTVA vezetése 1600 főre akarja csökkenteni a létszámot. A médiaszolgáltatási alap vezetése azt állítja: 2000-es létszámmal terveznek.

Az MTVA épülete
Az MTVA épülete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.