Fél pénzből is nagyvonalú főváros

Évente 332 milliót költenek tanácsadókra a Városházán, de a főpolgármester-helyettesek jövedelme is kérdéseket vet fel.

A február közepén még mindig az idei költségvetésének összeállításával küszködő fővárosi önkormányzat összesen 42 tanácsadót foglalkoztat. Havi illetményükre és teljesítménytől független jutalmazásukra évente 332 millió forintot költenek.

Tarlós István főpolgármester kabinetjének munkáját éppen egy tucatnyi tanácsadó segíti. A városvezető hivatásos segítői havonta 716 ezer 667 forintot vihetnek haza – míg az év végén, a teljesítményüktől függetlenül kapott jutalmuk összege fejenként és átlagosan több mint 808 ezer forint. Ennél valamivel kevesebb üti a főpolgármester-helyetteseknek tanácsokat osztogatók markát, az ő havi illetményük „csak” 530 ezer forint. Az évente járó jutalmuk pedig átlagosan 634 ezer forint. Cserébe viszont sokkal többen vannak: összesen harminc fő dolgozik a helyettesek irodáiban – tájékoztatta lapunkat a városháza.

Az önkormányzati tanácsadók személyére vonatkozóan azonban nem adott további információt a kommunikációs igazgatóság. Egy korábbi listán mindenesetre olyan nevek szerepeltek, mint az egykori híradós Liebmann Katalin vagy Mitnyan György volt XII. kerületi polgármester, aki pénzügyi és általános tanácsadóként dolgozik a Városházán. 2012. február elsejétől pedig átvette Atkári János feladatkörét is. Így most tőle várják az idei költségvetés tervét. Az eddig napvilágot látott koncepció alig kilencoldalas volt. De nem ő az egyetlen, aki azóta egyre fontosabb szerephez jut a városházi döntéshozatalban. Belső információink szerint Varga Zsolt és Szegvári Péter egykori főjegyző is közel került a tűzhöz az elmúlt évben.

A tanácsok használhatóságát firtató kérdésünkre azt válaszolta a városháza kommunikációs igazgatósága, hogy a tanácsadói munka hatékonyságáról az elmúlt húsz évben soha nem készült felmérés a városházán. Azt viszont nem felejtették el megemlíteni, hogy az előző főpolgármester, Demszky Gábor főpolgármestersége idején összesen ötven tanácsadót (hármat félállásban) foglalkoztattak. Közülük 17 közvetlenül Demszky Gábornak dolgozott havi 655 ezerért, míg 33 szakember a helyetteseknek osztotta tanácsait, 550 ezerért havonta. A főpolgármesteri segítőknek évente 3,3 millió forint jutalmat osztottak szét, míg a helyettesek embereinek 1,4 millió forint ütötte a markát jutalom címen. Csakhogy akkor csaknem kétszer akkora, 500 milliárdos költségvetésből gazdálkodott Budapest.

Mindezek fényében nem csupán a tanácsadók száma és fizetése, de a főpolgármester-helyettesek létszáma és jelentős jövedelme is sok kérdést vet fel. Az egészségügyi és gyermekvédelmi intézményeitől megfosztott főváros egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese, Szentes Tamás például havi bruttó 1,2 millióért dolgozik, bár nehéz volna megmondani, hogy mit. Bokros teendői mellett mindenesetre orvosi hivatását sem hanyagolja el, hiszen a III. és a XI. kerületben is rendel.

A vidámpark bezárása és az iskolák államosítása után jelentősen megcsappant Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes feladatainak száma is, ettől függetlenül neki is a fenti összegre emelték a fizetését idén januártól. Az sem egészen világos, hogy a Hutiray Gyulát váltó Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes milyen városfejlesztési teendőket lát el induló beruházások hiányában.

S noha Budapest súlyos pénzügyi veszteséget könyvelhet el az idén a központi támogatások terén, a Fővárosi Közgyűlés szemrebbenés nélkül vállalt kötelezettséget a jelentősen megemelt városvezetői fizetésekre. Tarlós István főpolgármester immár miniszteri fizetést kap, így összesen havi bruttó 1,3 millió forintot visz haza. Ezenfelül cirka 200 ezer forint költségtérítés és 246 ezer forint nyugdíj is jár neki.

A fővárosi önkormányzat összesen 1067 főt foglalkoztat a hivatalban és intézményeiben. Havi illetményük összesen 306 millió forint, amelyhez évente fejenként 200 ezer forint cafeteria adódik. Bár a hírek szerint az idei költségvetési szorításban tőlük jelentős összegeket vonna el a városvezetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.