Gyerekkezek a kőkerítésen

Csorog a hólé a csepregi ház tetejéről. Nem hallani más zajt, csak a csatornán lezúduló vizet. Péntek dél van, a bűnügyi helyszínelők már elmentek a Bartók köz 3.-ból, az utolsó sajtómunkások is szedelőzködnek. Kiürül a környék, egy lélek sincs a ház körül. A kutyaól is üres, Bumi kutya csütörtök este a nagy zűrzavarban elszökött, végül az egyik szomszéd találta meg és vette magához átmenetileg.

Az utcafrontról csak annyit látni, hogy a ház bejárati ajtaját bedeszkázták. A kertkapu faléceit is széttörték – nyilván a tűzoltáskor. Az udvari ablakon is deszkák, kívülről nem látni a tűz nyomát. A kőkerítésen kéznyomok. Gyerekeké. A fehér festékből készült kéznyomatok mellett két név: Kristóf és Olivér. Egy boldog családi pillanat emlékei. A két óvodás gyermek már nem él. Csütörtök este – a gyanú szerint –édesapjuk, B. Szabolcs elvágta mindkettejük torkát. Nem tudni, miért.

– Nem értem ezt az egészet. Hogy csinálhat ilyet egy apa? Lőrinczy Bertalan lehorgasztott fejjel áll. Láthatóan megviselték a történtek. A férfi a B. család szomszédságában él a Vas megyei településen, ahol akarata ellenére végig szemtanúja, sőt aktív részese volt a tragikus eseményeknek. Nem ismerte közelről a fiatalokat, de néha elbeszélgettek egymással. Úgy tűnt neki, hogy Szabolcs és a felesége, Edit jól megvannak egymással, szeretetben nevelik Kristófot és Olivért.

A tragédia egy tősgyökeres csepregi családban történt, a házaspárnak a szülei is a 3200 lelkes kisvárosban élnek. Szabolcs és Edit itt nőttek fel, néhány éve házasodtak össze, akkor vásárolták a Bartók közben a telket, amelyre rövid idő alatt egy igazán igényes családi házat húztak fel. Nem titkolták, hogy az építkezéshez jelentős hitelt kellett felvenniük, ám arról a család környezete nem tudott, hogy anyagi problémáik lettek volna. Mindketten jól kerestek: a férj egy helyi fuvarozó cégnél volt sofőr, a feleség a Savaria Takarékszövetkezetben dolgozik.

Lőrinczy Bertalan szerint a csütörtöki tragédiának nem volt látható előjele. Derült égből villámcsapáskánt érte, amikor tegnapelőtt este fél hét után nem sokkal Edit bezörgetett hozzájuk. Először Bertalan nővérét kereste, de aztán a férfitől is segítséget kért. Az asszony láthatóan nagyon ideges volt, azt mondta, Szabolcs kizárta őt a lakásból, és bezárkózott a két fiúval. A férj az összes nyílászárót bezárta, leengedte a redőnyöket, és nem volt hajlandó beengedni a feleségét. Edit előbb dörömbölt az ajtón, majd azért rohant át a szomszédokhoz, mert füstszagot érzett szivárogni a házból.

– Kérdeztük Editet, hogy mi történt, de annyira ideges volt, hogy szinte nem is tudott megszólalni. Csak annyit mondott: két héttel ezelőtt összevesztek a férjével, de utána elsimultak a dolgok. De azt, hogy min vesztek össze, nem mondta. Egyre csak azt hajtogatta, hogy a Szabolcs bekattant. Nem tudtuk, hogy mekkora a baj. Edit egy fejszét kért tőlünk. Adtunk neki. Visszarohant a házhoz, és a baltával betörte az udvari ablakot. Csakhogy annyira magasan volt a párkány, hogy nem tudott bemászni. Visszajött, kért egy létrát. Átvittem, azon keresztül bemászott a házba. Az ablakon keresztül dőlt ki a füst. Olyan szaga volt, mintha valami műanyag égett volna odabenn. Ott álltunk kint a nővéremmel, és vártunk. Közben hívtuk a rendőrséget, a mentőket meg a tűzoltókat. Aztán egyszer csak kimászott az Edit az ablakon. Sokkos állapotban volt, alig lehetett ráismerni. Csak annyit tudott kinyögni, hogy az egyik fiú meghalt, el van vágva a nyaka. Odaértek a mentők, benyugtatózták Editet. Beültették a mentőkocsiba, szerencsére nem látta, ahogy később kihozták a halottakat a házból – emlékszik vissza a történtekre a szomszéd.

Lőrinczy Bertalan megpróbált segíteni a helyszínre először kiérkező rendőröknek: egymást váltva egy ötkilós kalapáccsal próbálták betörni a bejárati ajtót. Ám hiába sikerült szétszedniük a nyílászárót, nem tudtak bemenni a sűrűn gomolygó füsttől. Végül csak a tűzoltók tudtak bejutni, akik eloltották a konyha-étkező-nappali környékén égő tüzet. Ők találták meg és hozták ki a házból a holttesteket. A szemtanúk szerint mindkét óvodás gyermeknek el volt vágva a nyaka, csakúgy, mint az édesapjuknak, aki minden bizonnyal önkezével vetett véget az életének a kettős gyilkosság után.

Az általunk megkérdezett helyiek mind ismerték a B. családot, s elképzelni sem tudják, mi állhat a tragédia hátterében. A találgatások között leggyakrabban a férj féltékenysége, illetve a család esetleges anyagi gondjai szerepelnek – ám biztosat senki sem tud. A rendőrség szűkszavúan nyilatkozott az ügyről. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által kiadott közleményben az szerepel: a helyszíni szemle és az ezzel párhuzamosan bevezetett rendőri intézkedések adatai szerint a hat- és a hároméves kisfiú bűncselekmény áldozata lett, elkövetésével a harminchat éves apa – aki később felgyújtotta az ingatlant, és saját magával is végzett – megalapozottan gyanúsítható.

A rendőrség több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. Király Árpád, Csepreg polgármestere döbbenten áll a történtek előtt. Kérdésünkre elmondta, egy közmegbecsülésnek örvendő, jól szituált családban következett be a tragédia. A város felbolydult, mindenki keresi a racionális magyarázatot, a lehetséges okokat – de nem lelik. A városvezető korábban a helyi iskola tanára volt, mint mondta, egykor a B. házaspár mindkét tagját tanította, ezért személyesen is megrázta a példátlan eset. Hozzátette, ha kell az önkormányzat anyagi támogatást nyújt a családnak, bár szerinte most elsősorban orvosi-pszichológusi segítségre van szükség, hogy az édesanya képes legyen feldolgozni a valójában feldolgozhatatlan traumát.

A feleséget jelenleg is a szombathelyi Markusovszky kórház pszichiátriai osztályán ápolják. Nagy Lajos, az intézmény vezérigazgató-főorvosa a távirati irodával azt közölte, hogy az asszonyt füstmérgezés gyanújával vitték kórházba, de jelenleg inkább sokkos állapota miatt szorul kezelésre. „A beteg nincs abban az állapotban, hogy a sajtó kérdéseire válaszoljon, a kórház pedig a beteg érdekeit szem előtt tartva elzárkózik attól, hogy bővebb információt adjon” – tette hozzá.

-
FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.