Limbózással és temetéssel tiltakoztak a diákok

Birtokba vették Budapest belvárosát péntek délután és kora este az oktatási rendszer átalakítása ellen küzdő diákok. A már utcai flashmobokkal is tiltakozó egyetemfoglaló hallgatók mellé felsorakoztak a középiskolások is.

Több tiltakozó akciót közösen tartottak az egyetemek autonómiájának és költségvetésének megnyirbálása, a hallgatói szerződés, a „keretszámok”, valamint az iskolák elhibázott államosítása ellen tiltakozva.

– Egy könnyű kis felsőoktatási limbóval kezdünk – adott gyorsjelentést a tüntetések menetrendjéről Nádas Dávid egyetemista a Kálvin téren péntek délután. Néhány perc múltán valóban limbózni kezdtek a tüntetők: a diákok megpróbáltak átjutni egy léc alatt, amire azt írták: „Keretszámok? Azok nincsenek.”

A lécet azonban mindenki leverte, mivel azt két, Orbán Viktor-maszkot viselő diák állandóan rángatta. Mindeközben a szpíkerré előlépett Nádas Dávid úgy kommentálta az eleve kudarcra ítélt próbálkozásokat: „Aki leveri a lécet, kimarad a felsőoktatásból! Csak tudnánk, ugye, hol is az a léc! Ebben az országban bizony elkél a hajlékony gerinc!”

– Az szerettük volna jelezni, hogy bűvészkedhet a kormány, beszélhet keretszámról, ponthatárról, a lényeg nem változik. Csökkenteni akarják azok számát, akik tandíj nélkül tanulhatnak. Sokakat kizárnának az egyetemekről – magyarázta a pár perces, a járókelőket alaposan meghökkentő villámtüntetés után Nádas Dávid.  – Ráadásul naponta változik az elképzelésük, így lassan már senki nem tudja követni azt, hogy éppen milyen, úgynevezett reformban gondolkodnak.

A felsőoktatási limbó után szusszanni sem volt ideje a tucatnyi tüntetőnek: gyorsan beköszöntek az ELTE közeli épületében maradt egyetemfoglalóknak, s már loholtak is a Deák térre, ahová a középiskolások hirdettek tüntetést.

„A Hoffmann–Balog-rendszer összeomlott. Vegyünk tőle méltó búcsút február 15-én!” – így invitálta a közoktatás tegnap esti temetésére a Középiskolai Hálózat azokat, akik nem fogadják el az Orbán-kormány reformjait. Nem sokkal öt óra után néhány száz diák várta a jelet, hogy egy jelképes koporsóval elindulhasson tiltakozómenetük a Parlament elé. Startjel helyett azonban egy furcsa üzenetet kaptak:

– Nincs valakinél egy tápkábel? – kérdezte a tömeget hangosbeszélőn az egyik rendező, mire jókora derültség támadt. Kiderült: a menetet vezető öreg, karambolos Suzukiban nem tudtak életet lehelni a nagy hangszóróba a hiányzó kábel miatt, hangosítás nélkül pedig nem akarták indítani a menetet. „Mi van, a Soros nem adott elég pénzt?” – ezzel utalt gúnyosan az egyik egyetemista arra, hogy a jobboldali sajtó és a kormány szerint Soros György pénzeli a kormány oktatáspolitikája ellen napok óta tiltakozókat.

Ha a tervezetthez képest késve is, de végül elindult a „gyászmenet”, amelyben becsléseink szerint 200-300-an vehettek részt. Az elöl haladók nagy, „Mert a középiskolások sem hallgatnak” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mögöttük pedig társaik vállukon vitték a közoktatás jelképes koporsóját. A környéken jókora torlódást okozó, jól szervezett, békés demonstráció rendjét az sem bontotta meg, hogy az Alkotmány utca közelében ellentüntetők várták a diákokat.

„Nektek rög – nekünk a hazánk” – tartotta magasba transzparensét a magát nemzeti lokálpatriótának valló ellendemonstrálók egyike. Elszaszer Tibor azt mondta: nem értenek egyet azzal, hogy a diákok a hallgatói szerződés ellen tiltakoznak, mert aki „ingyen tanul, az dolgozzon is itthon”.

– Ha lenne hol, akkor eszünkbe sem jutna elmenni innen! – vetette ellen erre egy tüntető diák. A menet az oktatási államtitkárságot érintve jutott el az Alkotmány utca Parlament felőli végére, ahol diákok és tanárok mondtak rövid beszédeket. A felszólalók kivétel nélkül élesen bírálták a kormány „ötletelését”, a „fiatalokat bizonytalanságban tartó” intézkedéseit, amelyek szerint „véglegesen szétzilálják az oktatást”. Egyikük úgy fogalmazott: bár csak jelképesen temetnek, tényleg „gyászos a helyzet”.

Tamás Ferenc pedagógus az iskolák állami átvétele kapcsán arról is szólt, hogy szerinte az iskolarendszer ma már kizárólag azért működik, mert az intézmények munkatársai erejükön felül teljesítenek. A tanár beszédében megemlítette: már csaknem ötezren, köztük teljes tantestületek, szülői munkaközösségek írták alá azt az internetes petíciót, amelyben „az iskolák visszaállamosításának következtében kialakult helyzet” ellen tiltakoznak.

A demonstráció atrocitások nélkül ért véget, a tüntető középiskolások jó része csatlakozott este az ELTE egyetemfoglalóihoz, akik azt tervezték, továbbra is az intézményben éjszakáznak. Addig maradnak, amíg kell.

A Deák téren
A Deák téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.