Szemétblöff Mohácson

Háborognak a mohácsi tömblakásokban élők a hulladékszállítási díj emelése miatt: annak mértéke az ő számításaik szerint eléri a 137 százalékot. Így eddig egy háztartás nagyjából havi ezer forintot fizetett, mostantól – várhatóan – 2400-at. Ráadásul a városháza arról tájékoztatta a mohácsiakat, hogy az emelkedés mértéke mindössze 4,2 százalék.

Az eltérés abból ered, hogy a helyi képviselő-testület valóban csak 4,2 százalékkal emelte a tarifát, ám a városatyák arról is döntöttek, hogy az idén egy lakásra nem a korábbi 30, hanem70 liter szemét elszállításának árát számlázzák ki, hetente kétszer. A mohácsi családi házak esetében már eddig is 70 liternyi hulladék után számolták a szemétdíjat, mostantól a társasházak lakóinak is ugyanaz lesz a soruk. Dorogi Zoltán, a Mohács Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke megérti, ha a városvezetés nem akar igazságtalanul különbséget tenni a családi porták és a tömbházak lakói között. Ennek ellenére érthetetlennek tartja a brutális áremelést.

– Miért sulykolja a városvezetés, hogy infláció alatti az áremelés? – kérdezi Dorogi Zoltán. – Miért butítják az embereket? Beszéljenek őszintén, és jelentsék ki, hogy a Mohácsi Városgazdálkodási Kft. nem tudja ennyire olcsón elvinni a szemetet. De ne akarjanak minket arról meggyőzni arról, ami nem igaz!

Amúgy a Dorogi Zoltán irányította szövetkezet tíz tömbház 351 lakásának kezelője, és az elnök állítja, hogy a 30 literes penzum szinte mindig elég a tömbházaknak. Talán ha évente kétszer-háromszor nem „férnek bele” a kukákba. Olyankor a városgazdálkodási kft.-től kapott zsákokba teszik a többletet, és pluszdíjat fizetnek. Azzal a városvezetés és a kft. irányítói is tisztában vannak, hogy elég a 30 liter egy lakásra, hisz a házakat nem késztetik nagyobb vagy újabb gyűjtőedények vásárlására.

Szerettük volna megtudni a város fideszes vezetőitől, mi az oka az áremelésnek, ám a hivatalból senki sem kívánt nyilatkozni, ezt inkább a városgazdálkodási kft. ügyvezetőjére, Schaffer Róbertre bízták. A cégvezető titkárságán előbb üzenetet hagytunk, hiába. Majd mobilján hívtuk, el is értük, de ő elzárkózott a választól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.