Liberális pártocskák: ki fogja össze a szabad madarakat?

„A hatalomváltás egyik kulcsa, hogy a bizonytalan liberális szavazók otthont találjanak maguknak. Kulcskérdés, hogy lesz-e életképes és hiteles liberális erő, amely képes megszólítani és képviselni őket” – mondta lapunknak Szabadai Viktor, a szebb időket is látott SZDSZ jelenlegi ügyvezető elnöke. Kérdésünkre hozzátette, hogy a szabad demokraták még „tetszhalott” állapotukban is több taggal bírnak, mint a parlamentben politizáló LMP; jelenleg is 900 és 1000 közötti az SZDSZ regisztrált tagsága.

A párt 2010 után anyagilag és szervezetileg is megroggyant, csak a tagdíjak és néhány magánszemély adománya tartja el a formációt, amelynek megvan még ugyan az ingatlanvagyona, de a korábban felvett bankhitel miatt ez inkább bénítja a társaságot. Szabadai szerint az SZDSZ láthatóan nem tud újra vonzóvá válni „a karaktergyilkosság máig tartó hatása miatt”, ezért is örülnek a liberális oldalon nemrég tapasztalható kezdeményező mozgásnak.

„Hibának tartom, hogy mindenféle maroknyi tagsággal bíró szervezet belekapaszkodik az Együtt 2014-be vagy más ellenzéki tárgyalásokba, hiszen ott nem saját jogon vannak jelen, inkább csak díszek. A liberális oldalnak előbb magával kell tisztába kerülnie, meg kell erősödnie, hogy ne csak a megtűrt rokon szerepét játszhassa el a kerekasztalok szélén, és ne csak gomb legyen az együttműködés kabátján. Remélhetőleg lesz annyi bölcsesség és belátás a szereplőkben, hogy kiforrhat egy olyan liberális erő, amely egy irányba mutat” – tette hozzá Szabadai Viktor.

Egy új, a liberális szavazókat és akár erőket összefogni képes ernyőszervezet leginkább az a friss párt lehet majd, amelyet Fodor Gábor volt oktatási, később környezetvédelmi miniszter, az SZDSZ egykori elnöke kíván elindítani a következő hónapokban. Fodor a Népszabadság megkeresésére azt mondta: a kormányváltás elengedhetetlen, ehhez azonban meg kell mozdítani az érdemi képviselet nélkül maradt liberális tömegeket is. „Voltak erre való próbálkozások, párt- és egyesületkezdemények, de egyik sem volt kellően potens. A baloldalon láthatóan nagy a tülekedés, de egyetlen érdemi erő sincsen, amely a liberális értékeket kompromisszum nélkül képviselné. Ezért kell egy liberális párt. Türelmesen vártam, de nem csinálta meg senki. Ezért vállalom fel én. A magyar liberalizmusra akarok építeni Deák Ferenctől és Kossuth Lajostól Bibó Istvánon át Göncz Árpádig vagy épp Tölgyessyig. Az SZDSZ értékeire is alapozni fogunk, azzal együtt, hogy tudomásul vesszük: a párt történetének végére pont került. Új fejezetet kell nyitnunk” – fogalmazott Fodor Gábor.

A politikus szerint az új párt megalakulását hamarosan bejelentik, az előkészületeket már megkezdték. Az új tömörülés „frontvonalában” elsősorban a politikában eddig nem exponált arcokat szeretnének látni, de készek a „régiekkel” is együttműködni. „Aki akar, velem tart. Minden liberálissal kész vagyok a közös munkára” – közölte Fodor Gábor. A politikus szándéka azonban lehet, hogy egyelőre kevés lesz; a politikai térben mozgó többi liberális szervezet ugyanis némileg eltérően gondolkodik a kérdésről.

„Liberális ernyőszervezetet az SZDSZ jelenlegi és volt vezetőivel, prominenseivel mi biztosan nem kívánunk létrehozni” – ezt Ungár Klára, az ellenzéki kerekasztal-tárgyalásokon is jelen lévő SZEMA elnöke mondta a Népszabadság megkeresésére. A 2010 elején bejegyzésre került Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt (SZEMA) elnevezésű párt vezetője szerint Kuncze Gábornak, Fodor Gábornak és Kóka Jánosnak „elvitathatatlan érdemei” vannak abban, hogy az SZDSZ-t „kivezették a politikai palettáról”. Ungár Klára szerint ezért azokkal, akik miatt a liberális szavazók otthon nélkül maradtak, nincs értelme formálisan is összefogni.

„Még engem is kritizálnak a mai napig, amiért szakpolitikusa/politikusa voltam az egykori SZDSZ-nek, holott a vezetőségnek csak 2003–2005 között voltam a tagja. Érzem a volt liberális szavazókon, hogy emiatt olykor a SZEMA-hoz is másképpen viszonyulnak, annak ellenére, hogy ebben a pártban alig vannak egykori szabad demokraták. Ezért mondom azt, hogy mi nem is fogjuk az SZDSZ egykori vezetőit visszaemelni a politikai színpadra, és nem fogjuk legitimálni őket azzal, hogy szoros szövetséget kötünk velük” – mondta Ungár Klára. Hozzáfűzte, hogy a SZEMA a liberalizmus becsületének visszaadását és a liberális szavazók megszólítását tűzte ki célul.

A politikusnő szerint utóbbiból a legtöbb a magukat bizonytalan szavazónak vallók között található, a SZEMA-t egyelőre egyik közvélemény-kutató sem mérte, így a szervezet saját támogatottságáról nem tudni. Ungár szerint a liberális szavazók 2010-ben jelentős részben az LMP mögé álltak be, azóta inkább a bizonytalanokat erősítik, vagy az MSZP, és még inkább az Együtt 2014-ben látják elveik képviseletét. A SZEMA arra készül, hogy egy nagy ellenzéki választási szövetség részeként közreműködik az Orbán-kormány leváltásában, ehhez reményeik szerint tíz-tizenöt (a Nők Lázadása egyesülettel közös, minimum felerészben nők és több roma) egyéni képviselőjelölttel kívánnának hozzájárulni, de az ellenzéki tömb figyelmébe ajánlják kidolgozott szakpolitikai programjaikat is, amelyek elsősorban a romaintegrációt és az oktatási rendszert érintik; az egészségügyi programjukat pedig már a Szolidaritással is megismertették, és a két szervezet programja várhatóan összeegyeztethető lesz. Ungár Klára szerint az ellenzéki választási összefogást végül két tömb megállapodása fogja létrehozni: az MSZP vezette baloldali tömb (DK, MSZDP, SZEM), illetve a liberálisokat is magához vonzani képes Bajnai-féle Együtt 2014; ez utóbbiba sorolja be magát az Ungár Klára vezette liberális párt is.

Hasonlóképp gondolkodik Kuncze Gábor volt belügyminiszter és egykori SZDSZ-elnök is, mondván, a kormányváltáshoz szükséges ellenzéki összefogást az MSZP és az E14 vezette tömbök végső összeborulása hozhatja meg. A jelenleg Magyar Bálintot is a sorai között tudó Szabadelvű Polgári Egyesületet (SZPE) vezető Kuncze a Népszabadság megkeresésére leszögezte, nem akarnak párttá alakulni, de az idővel párttá váló Együtt 2014-gyel már szívesen szorosabbra fűzik a viszonyt. „Csókoltatom őket!” – üzente Kuncze azoknak, akik szerint az SZPE valójában egy súlytalan szervezet, amelynek hitelességét gyengíti, hogy egy régi SZDSZ-es arc vezeti. Az ex-belügyminiszter hozzátette: több száz tagja van az egyesületnek, az egyesületi hálózat révén pedig több mint ezer emberrel tartják a kapcsolatot. A politikus hangsúlyozta, hogy az SZPE részt vesz a szocialisták kezdeményezte közjogi egyeztetésen, de – az Együtt 2014-hez hasonlóan – más szakpolitikai tanácskozásokon már nem. Kuncze arra a kérdésünkre, hogy az egyesület kíván-e saját jelölteket is állítani majd 2014-ben, azt válaszolta: a szervezet képes arra, hogy bizonyos körzetekben saját képviselőt indítson, de ez majd a későbbi ellenzéki szövetségtől is függ. 

Szétszóródtak – liberálisok a parlamentben, 2009-ben
Szétszóródtak – liberálisok a parlamentben, 2009-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.