Fűtsünk be nekik!

A művelődési ház kifizetteti a meleget a szalagavató bált tartó diákokkal Várpalotán. Most aztán kapnak meleget!

Flashmobot hirdettek csütörtök estére a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjai és szüleik a helyi Jó Szerencsét Művelődési Központ elé, ahol a terveik szerint jó nagy tüzet fognak rakni. A „Fűtsünk be nekik!” elnevezésű akcióval az ellen kívánnak tiltakozni, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő, a várpalotai kulturális intézményeket működtető Szindbád Nonprofit Kft. csak azzal a feltétellel adta ki az iskola számára a február 16-i szalagavató bálra a színháztermet, ha kifizetik a kétórás fűtési költséget, azaz 100 ezer forintot.

Mivel erre korábban még nem volt példa, a magániskolát megdöbbentette a váratlan pluszrezsi. Deák Istvánné iskolaigazgató szerint a Szindbád Kft. azzal indokolta a lépést, hogy ezen a télen csak temperáló fűtésre futja a költségvetésükből, ezért bármilyen rendezvényről van is szó, arra külön fel kell fűteniük a színháztermet – amit a bérbevevővel kell kifizettetniük.

A városban sokan politikai okokat sejtenek a háttérben. Deák Istvánné nemcsak iskolaigazgató, hanem politikus is: korábban az MSZP országgyűlési képviselője volt, jelenleg a DK tagjaként önkormányzati képviselő a fideszes irányítású várpalotai képviselőtestületben.

Ráadásul Deák Istvánnénak évekkel ezelőtt már volt egy komoly afférja az akkori szintén fideszes városvezetéssel: a magániskolája sikeresen pályázott a helyi Béke étterem bérleti jogára, ám Németh Árpád polgármester nem volt hajlandó aláírni a szerződést az igazgatónővel, inkább utólag érvénytelenítette a pályázatot. Az ügyből per lett, amit az önkormányzat nyert meg: a bíróság szerint a polgármester jogosan annullálta a pályázatot, mivel a kiírás szabálytalan volt, hiányzott belőle számos kötelező elem. A jobboldali városvezetés másodjára aztán már nem írt ki pályázatot, inkább elállt a bérbeadástól.

Deák Istvánné megkeresésünkre azt mondta: meggyőződése, hogy az éttermi eset politikai támadás volt ellene, ezúttal úgy érzi, nincs ilyenről szó. Azaz a tervezett szalagavatóra tényleg külön fel kell fűteni a színháztermet, amelynek költsége valóban úgy 100 ezer forint körül mozoghat.

– Azért döbbentek meg a diákok és a szülők, mert eddig ilyenre nem volt példa, pedig évek óta a művelődési központban tartjuk a szalagavatót – mondta Deák Istvánné. – Mivel a városban nincs más olyan helyszín, amely alkalmas lenne a 80 végzősünk és a vendégeik fogadására, így kénytelenek voltunk belemenni a százezer forintos fűtésszámla kifizetésébe.

Az összeget részben a diákok által meghívott rokonoktól-barátoktól szedik be belépőjegy formájában, másfelől a Várpalotablog.hu helyi internetes portál kezdeményezésére gyűjtés is indult. A meghirdetett flashmob szervezői elsősorban arra akarják felhívni a figyelmet: súlyos válságban vannak a város kulturális intézményei, ha arra kényszerülnek, hogy a vendégeikkel fizettessék ki a fűtésszámlát.

– Az esetnek annyi politikai vonatkozása mindenképpen van, hogy a jobboldali városvezetés felelőtlen gazdálkodása hozta kényszerhelyzetbe a várpalotai kulturális intézményeket – közölte Deák Istvánné.

Talabér Márta, a település 2010 óta hivatalban lévő fideszes polgármestere csak abban ért egyet az ellenzéki politikussal, hogy az önkormányzatnak kevés a kultúrára fordítható pénze. Bár az idei költségvetést a képviselő-testület még nem fogadta el, a tervek szerint a nyolc intézményt (köztük a művelődési házat, a könyvtárat, az ifjúsági házat és a Thury-várat is) működtető Szindbád Kft. önkormányzati támogatása várhatóan a felére – 97 millió forintról 47 millió forintra – csökken.

– Szembe kell néznünk azzal, hogy a város nem képes fenntartani egy ekkora méretű kulturális intézményrendszert – közölte a polgármester. – A nemrég felújított Thury-vár 2013 végére önfenntartóvá válhat, ám több más intézményt előbb-utóbb egy helyre kell költöztetnünk. Ez lehet egy vadonatúj kulturális centrum, de akár a Jó Szerencsét Művelődési Központ is, amennyiben át lehet alakítani egy ilyen komplex feladat ellátására.

Talabér Márta szerint szerencsésebb lett volna, ha a művelődési központ ezen a télen egyáltalán nem adta volna ki a színháztermet, mivel valóban a fűtési költségeken lehet a legtöbbet spórolni. „Fölösleges politikai ügyet kreálni a magániskola esetéből, hiszen bárki bérli is ki a helyiséget, mindenképpen hozzá kell járulnia a fűtésszámlához” – tette hozzá.

Jó szerencsét!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.