Elkenték, szétkenték, megkenték

A rendőrségi korrupciós ügy tavaly májusi kirobbanásakor sokan azt feltételezték, hogy a Hajógyári-szigeten és a belvárosban lévő szórakozóhelyein elképesztő méreteket öltő drogkereskedelem miatt tartotta fontosnak Vizoviczki László távol tartani a rendőrséget és más hatóságokat az érdekeltségeitől. Vizoviczki azonban tagadja, hogy a tudtával drogokat árusítottak volna az érdekeltségébe tartozó közel negyven szórakozóhely bármelyikén is.

Eddig az ügyészség sem gyanúsította meg kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménnyel. A jelek szerint egy másik oka bizonyosan volt annak, hogy a szórakozóhely-birodalom tulajdonosa távol akarta tartani magától és érdekeltségeitől a hatóságokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden hat személyt vett őrizetbe „folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás” gyanújával. Négyen Vizoviczki (az ügyészség által egyelőre meg nem nevezett) tizenhat szórakozóhelyének ügyvezetői, ketten pedig a cégek feketekönyvelését végző könyvelők.

Az ügyészség gyanúja szerint Vizoviczki az általa létrehozott és irányított bűnszervezet érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek valós bevételeinek eltitkolása érdekében összehangoltan működő céghálózatot hozott létre. Kötelezően betartandó utasításokat adott a cégvezetők részére arra, hogy a pénztárgépekbe naponta csak mekkora bevételt vihetnek be. (Így persze érthető, hogy miért volt képes egy ügyvezető akár négy üzletet is elirányítani.)

Vizoviczki bűnszervezete gondoskodott arról, hogy a szórakozóhelyek bevétele és az azokat üzemeltető társaságok könyvelése elkülönüljön egymástól. Utasították az ügyvezetőket, hogy a valós bevételeiket titkolják el, kenjék el, és a könyvelésbe mindig csak a szervezet által meghatározott összegeket vezessék be. Ez a gyakorlatban úgy zajlott, hogy zárás után az összes „üzlet” bevételét összegezték, a pénz egy részét Vizoviczki és/vagy megbízottai elvitték, a maradékot a feketekönyvelést végzők „szétkenték” az üzletek között. Később az így kozmetikázott bevételi adatokat és a hozzájuk rendelt költségszámlákat adták át a tényleges könyvelést végzőknek.

Az eddigi vizsgálatok alapján a bűnszervezet tagjai a különböző könyvelési trükkökkel az ügyészség szerint 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben csak áfából 825,2 millió forinttal rövidítették meg a költségvetést. Feltehetőleg az elcsalt forgalmi adóból volt pénze a szervezetnek a rendőrök (és esetleg más hatósági személyek) megkenésére. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre azt mondta: a vizsgálat folytatódik, és kiterjed az elévülési időn belül minden adónemre, így a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrány összege a későbbiekben még nőhet.

A gyanúsítottak egyike sem ismerte be bűnösségét, mindannyian panasszal éltek az eljárás ellen. Valamennyiüket őrizetbe vették, de arról, hogy közülük kiknek az esetében indítványozzák az előzetes letartóztatást, csak később dönt az ügyészség.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat kétéves titkos nyomozása után az ügyészség tavaly májusban indított eljárást, bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával. Az ügynek – a kedden őrizetbe vettekkel együtt – eddig összesen 18 gyanúsítottja van. Nyolcan vannak közülük előzetes letartóztatásban, hat őrizetben, további négy gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet.

A fő gyanúsítás szerint Vizoviczki rendőröket, köztük vezető beosztású, fontos tisztségeket betöltő parancsnokokat vesztegetett meg éveken keresztül, hogy az érdekeltségeibe tartozó szórakozóhelyeken ne legyenek razziák. Érdekes módon más hatóságok sem nagyon tartottak nála ellenőrzéseket, az ügy azonban eddig más hatóságok érintettségét nem tárta fel. Vizoviczki állítólag azt is kérte, hogy a konkurensei működését rendszeresen visszatérő, agresszív ellenőrzésekkel lehetetlenítsék el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.