Ami a télnél is ridegebb

„Innen már csak egy ugrás a Parlament”, utalt a Hatvant szombaton elérő éhségmenet egyik résztvevője arra: hétfőn Budapesten, az Astoriánál fonódnak egybe a déli, a keleti és a nyugati országrészekből indult menetek, hogy aztán – reményeik szerint „több ezer” szimpatizánssal kiegészülve – öt órától a tavaszi ülésszak első napján az Országháznál követeljék kéréseik teljesítését.

Tizenegy megye tizenkét településéről összesen több mint kétszázan indultak útnak gyalog a fővárosba január végén, február elején azért, hogy éhségmeneteikkel munkát, tisztességes bért, emberhez méltó megélhetést követeljenek. A MSZP támogatásával menetelők – bő kétszáz kilométert, mintegy kétszázhatvanezer lépést megtéve – a hét végén Budapest közelébe értek. Noha hóval, faggyal, szélviharral küzdve tették meg az utat, a lapunk által megkérdezettek kivétel nélkül úgy vélték: könnyebb ennyit gyalogolni, mint ezt a kormányt jobb belátásra bírni. Virányi András szombaton Hatvanban úgy fogalmazott: „Már nemcsak Orbánnak akarunk üzenni, hanem a következő kormánynak is. Meg akarjuk mutatni nekik, hogy a kormányzati szólamokkal ellentétben sok ezren nem azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, hanem azért, mert egyszerűen nincs mit”.

Ugyanezt másként fogalmazta meg vasárnap Bogdán Sándor, aki a Baranya megyei Sellyéről indult menet tagjaként ért Érdre: „Öt szakmám van, kőműves, szakács, gépkezelő, biztonsági őr és parkgondozó vagyok, mégis csak közmunkásként tudtam elhelyezkedni. Az év végén azonban felfüggesztették a programot, így most csak segélyt kapok. Feleségem otthon neveli nyolc hónapos kisfiunkat. Egy hónapban összesen 60 ezer forintból próbálunk megélni, de nemigen megy. Ezért szeretném vendégül hívni otthonunkba a miniszterelnök urat, szeretném, ha velünk élne egy darabig, hogy aztán tanácsot adjon: hogyan lehet ennyi pénzből megélni?”

A megkérdezett tüntetők megemlítették: komoly fizikai megterhelést jelentett az egy-másfél hetes gyaloglás, ám ennél is jobban megviselték őket a provokációk. Mezőkövesden az idén is cinikus fogadtatásban volt részük: egyebek mellett „MSZP = Cirkusz, Fidesz = Munka” feliratú molinóval várták őket. Volt, ahol szalonnával, borral fogadták a menetelőket, mondván, egyenek, ha éhesek – a tüntetők ezt azzal utasították vissza: ez nem éhező-, hanem éhségmenet. A Jobbik azt kifogásolta, hogy „luxuskörülmények” között pihenték ki a menetelést Nyakó István szocialista képviselő vezetésével Gyöngyösön, merthogy szaunáztak.

A Hír TV riportot közölt arról, hogy többen vélhetőleg csak azért menetelnek, mert a közmunkaprogramban magasabb bérrel, kevesebb munkával járó brigádvezetői posztot ígértek nekik. Gyöngyösön szombaton egy autóból zsemlékkel teli zacskót vágtak a tüntetőkhöz. Nyakó István mindezek kapcsán úgy fogalmazott: világosan látszik, hogy először a szocialista pártot támadták, majd a tüntetők kerültek a célkeresztbe. A konkrét vádak kapcsán azt mondta: a menetbe mindenki önként jelentkezett. Gyöngyösön pedig – tette hozzá – az MSZP irodájában nincs zuhanyzó, ezért a helyi uszodába váltottak jegyet, a belépőben pedig benne volt a szauna használata is.

Az egyik „luxuskörülmények” között tisztálkodó menetelő, a borsodi Felsődobszáról gyalogló Horváth Béla azt mondta: „Most voltam életemben először szaunában, pedig már hatvan is elmúltam...” Nem kevésbé felháborodottan utasították vissza a menetelők azt a vádat, ami szerint bármiféle ellenszolgáltatásért vettek volna részt a menetben. Hranek Ferenc, a nógrádi menet vezetője viszont fordított egyet a kérdésen, s úgy reagált a vádakra: „Van abban igazság, hogy a munka ígérete miatt megyünk Pestre. Orbán Viktor munkát ígért, nem is egyet, rögtön egymilliót, de eddig semmit sem kaptunk!”

Gödöllő és Aszód között
Gödöllő és Aszód között FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.