Újra utcán a hallgatók

„Lejárt a diákok ultimátuma, ezért hétfőn utcára megyünk! Add tovább!” Ez olvasható a Hallgatói Hálózat (HaHa) Facebook-profilján, és a poszt a megosztásokon keresztül hihetetlen gyorsasággal terjed a világhálón. Péntek délben járt le ugyanis az ultimátum, amit a hallgatók január elején adtak a kormánynak.

A decemberi demonstrációk idején a diákok hatpontos követelést fogalmaztak meg. Ezt a HaHán kívül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Rektori Konferencia, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, vagyis a tiltakozások idején megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is támogatott. A hat pontban egyebek mellett a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a 2011-es keretszámok visszaállítását, a forráskivonás leállítását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia megőrzését követelték.

A HaHa szerint ezek a pontok nem teljesültek, miközben az idén felvételizők és az egyetemek helyzete még mindig kilátástalan. A HÖOK egyelőre nem csatlakozik a hétfőtől kezdődő tiltakozáshullámhoz. Kiss Dávid elnökségi tag lapunknak elmondta, a követeléseket változatlanul fenntartják, de még bíznak abban, hogy tárgyalás útján is sikerül azokat a kormánnyal elfogadtatni.

Januárban Balog Zoltán oktatásért is felelős miniszternek sikerült egy részmegállapodást aláíratnia a HÖOK-kal. A tárcavezető utóbb felállított egy Felsőoktatási Kerekasztal elnevezésű fórumot, amely körül egyelőre csak a kormány által preferált szervezetek (illetve azok, amelyeket nem tud a kabinet megkerülni) ülnek. Így a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Európai Üzleti Tanács.

Hogy mennyire veszi komolyan az egyeztetést a kormány, arra jó példa az egyetemi autonómia kérdése. Miközben a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői munkacsoportokba rendeződve próbálnak javaslatokat kidolgozni a kancelláriarendszerrel kapcsolatban, a Fidesz-frakció az egyeztetésre fittyet hányva már meg is szavazta a kormánypárt javaslatát. Kérdéses tehát, mennyire hallgatja meg a kabinet a felsőoktatásban érintett szervezetek javaslatait akár a finanszírozással vagy a keretszámokkal, akár az ágazat strukturális átalakításával kapcsolatban.

Kiss Dávidtól megtudtuk: a HÖOK csak akkor csatlakozik a HaHa által szervezett megmozdulásokhoz, ha „a fejlemények azt megkövetelik”. A követelésekről: a hat pont egyike, vagyis az, hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott hely, illetve a keretszámok ne legyenek kisebbek a 2011-esnél, csak részben teljesült. A HÖOK-kal kötött megállapodásban a kormány azt vállalta, hogy az „üldözött” szakokon, vagyis a legnépszerűbb képzési területeken is biztosít államilag finanszírozott helyeket.

A hallgatói tiltakozások nyomására a kabinet zavaros kommunikációba kezdett a keretszámok eltörléséről, a ponthatárok meghúzásának feladatát pedig a miniszterhez delegálta, aki a hallgatókkal aláírt megállapodás után élt is e jogával: az egekbe repítette a ponthatárokat, ami a HaHánál kiverte a biztosítékot. Ami a finanszírozást illeti: az egyetemek a drasztikus forráskivonás következményeit nyögik, s emiatt az oktatás minősége került veszélybe. A kormány semmilyen információt nem közöl arról, hány hallgatót finanszíroz a következő tanévtől.

Belengette ugyanakkor, hogy bizonyos esetekben rendezi az egyetemek adósságállományát – már ahol van ilyen –, illetve kiváltja a PPP-beruházásokat. Arra is van ígéret, hogy az állam átvállalja az EU-s projektek önrészét is bizonyos intézményeknél – nyilván azoknál, amelyek nem húzzák ki a gyufát. Ugyanakkor a kormánypárt a Magyar Nemzeten keresztül próbálja a közvéleményt a diákok, a rektorok ellen hangolni, és Orbán Viktor miniszterelnök oktatáspolitikája mellé állítani. Amikor a brutális forráskivonás és az államilag finanszírozott helyek megvágása miatt a becsapott diákok, hallgatók, oktatók és szakszervezetek egységbe rendeződtek, először a HÖOK-nak ment neki a lap.

A decemberi diáktüntetések idején közzétettek egy listát arról, hogy egyes HÖOK-vezetők 7-8 éve egyetemisták. Aztán a Hallgatói Hálózat (HaHa) következett: a lap akkor a szervezetet Bajnai Gordon volt miniszterelnök holdudvarának tagjaként írta le, és Soros György üzletember nevének leírásával sejtették, kik és honnan irányítják a diáktüntetéseket. Tegnap pedig az egyetemi vezetők következtek: az újság a rektorok milliós fizetéseit vette górcső alá.

A HaHa továbbra is a röghöz kötés eltörlését és a keretszámok módosítását követeli
A HaHa továbbra is a röghöz kötés eltörlését és a keretszámok módosítását követeli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.