Európai akció magyarországi aláírásokkal a magzat védelméért

Polgári kezdeményezés indult az EU-ban, a magzatvédők aláírást gyűjtenek az embriók elpusztítása ellen. Nem abortuszvita, de ahhoz hasonlóak a dilemmák.

Néhány hete már online is gyűjtik az aláírásokat, februárban pedig Magyarországon is elindul a „fogantatással induló emberi élet elismeréséről” szóló, úgynevezett európai polgári kezdeményezés kampánya, melynek célja, hogy a tagállamok uniós forrásból ne finanszírozhassanak olyan tevékenységeket, melyek „embriók feltételezhető elpusztításával járnak”.

A polgári kezdeményezés új jogintézmény, tavaly április óta működik. Lehetővé teszi, hogy legalább egymillió uniós polgár aláírásával közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő különböző jogszabályjavaslatokat.

– Az Egy közülünk nevet viselő európai polgári kezdeményezést 21 tagállam 31 állampolgára indította útjára 2012. április 1-jén, az első napon, amikor a közvetlen demokrácia ezen új eszközével élni lehetett – tájékoztatott Frivaldszky Edit, az aláírásgyűjtés egyik elindítója, a magyar Együtt az Életért Közhasznú Egyesület vezetője. Hozzáteszi: kezdeményezésüket az Európai Bizottság május 11-én regisztrálta, hivatalosan ettől az időponttól gyűjthettek aláírásokat, igaz, hogy sokáig csak papíron, nem online.

A magzatvédő kezdeményezés többek között Carlo Casini olasz EP-képviselő, az olasz Mozgalom az Életért elnökének nevéhez fűződik, aki tavaly ősszel járt Magyarországon, hogy az aláírásgyűjtést népszerűsítse. Akkor elmondta, hogy legalább hét különböző tagállamból származó egymillió aláírásra van szükségük a sikerhez. Arról is beszélt, hogy gyakran kellett megvédenie a magyar alaptörvényt az Európai Parlamentben, mert szerepel benne a magzati élet védelme. Casinit vendégül látták a szegedi püspöki palotában is, ahol kifejtette, hogy az unió hatásköre elsősorban gazdasági, finanszírozási kérdésekre terjed ki, jelenleg nem lehet elérni, hogy a magyar alaptörvényhez hasonlóan mindenhol jogszabályban rögzítsék, hogy a magzati életet a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. Arra viszont van mód, hogy a közösség ne támogathassa anyagilag az embriók elpusztítását. Soltész Miklós szociális államtitkár ugyanitt kijelentette, hogy a kezdeményezés egybecseng a magyar kormány törekvéseivel. (A Fidesz ugyanakkor Casini látogatása után közleményben jelentette ki, hogy nem lesz abortuszszigorítás Magyarországon.)

– Az emberi élet kezdete nem vallás- vagy pártfüggő. A kezdeményezést bárki támogathatja, reményeink szerint minden politikai pártban lesznek támogatóink. Erre látunk is esélyt, miután mind az öt párt aláírt a közelmúltban egy nyilatkozatot a kívánt gyermekekért – magyarázza Frivaldszky Edit. Hangsúlyozza: a kezdeményezés célja az emberi élet fogantatástól kezdődő elismerése, és ennek következményeként az embriók elpusztításával járó kísérletek és tevékenységek finanszírozásának beszüntetése. Kiemelte, hogy az EU nem illetékes a tagállamok abortuszszabályozásának megváltoztatásában, azaz nem szólhat bele, hogy melyik ország hogyan szabályozza a kérdést. A kezdeményezés eredményeként azonban az Európai Bizottság a parlament napirendjére tűzi a kérdést, amelyen keresztül az unió pénzügyi szabályozására hathatnak. Vagyis elérhetik, hogy uniós forrásból ne finanszírozzanak feltételezhetően embriók elpusztításával járó tevékenységeket. – Az embriók elpusztítása nélkül is elérhetők ugyanazok az orvosi eredmények köldökzsinórvérből vagy felnőtt sejtekből nyert őssejtekkel – fűzi hozzá Frivaldszky Edit.

– Ez egy világnézetileg erősen terhelt kérdés – mondja Szebik Imre bioetikus. Hozzáteszi: az Egyesült Államokban hatalmas viták zajlottak az embrionális kutatásokról, Németországban pedig semmilyen embriót nem lehet kutatási céllal előállítani, és a mesterséges megtermékenyítésre előállított embriókat sem szabad megsemmisíteni. A bioetikus szerint ez a kérdés – bár nem szabad összetéveszteni az abortuszvitával – mégis ugyanazokat a dilemmákat veti fel, mikortól kezdődik az emberi élet, mikortól ember a magzat. Ami az ilyen típusú kutatások hasznát illeti, Szebik a tudományos kutatók egy részéhez hasonlóan bizonytalan. – Hajlamos vagyok azt hinni, hogy mivel eddig nem volt jelentős, áttörő gyógyító eredménye az embrionális őssejt kutatásnak, nem biztos, hogy akkora lesz a társadalmi haszna, mint amekkora konfliktusokat generál. De ez csak gyanú, nem biztos, hogy igazam van – teszi hozzá.

Legyen elérhető az abortusztabletta!

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Patent Egyesület, hogy Magyarországon is elérhető legyen az abortusztabletta. A jogvédők célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak egy maroknyi kisebbség szeretné, hogy a bizonyos esetekben a műtéti abortusz alternatívájaként használható eljárást itthon is alkalmazzák. Az összegyűjtött aláírásokat éppen ezért az egészségügyi államtitkárságon nyújtják majd be. Tavaly májusig a gyógyszerhatósági regisztráció hiányzott ahhoz, hogy bevezethessék. A regisztráció uniós kötelezettség volt, így megtörtént. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azonban közölte, hogy a tabletta használatával kapcsolatban komoly szakmai vita van, ezért úgy döntöttek, hogy beszerzésére, forgalmazására, OEP-támogatására nem kerül sor. A tablettát leghangosabban KDNP-s politikusok utasították el, többen felszólaltak ez ügyben a parlamentben, s radikális magzatvédők is tüntettek az engedélyezés ellen.

Korábban egy magánklinika úgynevezett egyedi importengedéllyel alkalmazta, de már ott sem elérhető. A tabletta alkalmazását egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatja, tucatnyi európai országban használják.

Az embriók megsemmisítése ugyanazt a dilemmát veti fel, mint az abortuszvita: mikortól kezdődik az élet?
Az embriók megsemmisítése ugyanazt a dilemmát veti fel, mint az abortuszvita: mikortól kezdődik az élet?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.