Mentességet kérnek a nyugdíjszabályok alól

Több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől kért mentességet a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól. Ezenkívül azt kérik, hogy a nyugdíj mellett tovább foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak az elmaradó nyugdíj helyett biztosítsák az azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke hozta nyilvánosságra a kormányfőnek írt nyílt levelüket. Ebben kiemelték: a rendelkezés következtében csak az idén a kormányzati adatok szerint 6481 „képzett és nagy tapasztalattal rendelkező” munkavállalót veszíthet az ágazat. Mind a munkavállalókban, mind az egészségügyi intézményekben bizonytalanságot kelt, hogy a továbbfoglalkoztatási kérelmet kellően részletes tájékoztatás hiányában kell aláírniuk a dolgozóknak, „úgy, hogy nincs jogszabályi garancia arra, hogy megkapják-e azt a kompenzációt, ami pótolja nyugdíjuk elvesztését”.

Az egészségügyi szervezetek Orbán Viktornak címzett levelét Rácz Jenő mellett aláírta többek között Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, valamint Sinkó Eszter, a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészség gazdaságtan Tagozatának elnöke.

Orbán Viktor még december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük.

A Magyar Orvosi Kamara azt javasolja a kötelező nyugdíjazással érintett orvosoknak, hogy csak kiegészítő záradékkal írják alá a közalkalmazottként történő továbbfoglalkoztatásuk engedélyezésére szóló kérelmüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.