A rezsin kívül minden más drágul

Népszerű, de egyben hasznos intézkedés is a rezsicsökkentés? Megérzik-e a Magyarországon élők a kormány konfliktusokkal is járó erőfeszítéseit?

Mivel a legtöbben a napokban kapják kézhez azokat a számláikat, melyeknek már a csökkentett áram- és gázdíjakat kell tartalmazniuk, s mindeközben a további rezsicsökkentésektől hangos a média, számolgatni kezdtünk, hogy egy átlagos, négyfős magyar családnál milyen a szaldója a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek.

Rögtönzött, nem reprezentatív, a szerkesztőség családos tagjai körében végzett felmérésünkben arra kerestük a választ, hogy a különböző különadók, a megugró infláció és az adóváltozások miatt bekövetkező árváltozások és a rezsicsökkentés következtében vékonyabb vagy vastagabb lesz-e a pénztárca? Eddig csak a gáz, az áram és a távhő díjáról született konkrét döntés. Még a tavasz folyamán 10 százalékkal mérséklődhet a víz- és csatornaszolgáltatás, valamint a szemétszállítás díja, sőt, a tervek szerint további vágások jöhetnek a gáz és a villamos energia árában is.

Kevesen vannak tisztában azzal, mennyivel fizetnek kevesebbet az áramért és a gázért, mert sokan most kapják kézhez az éves elszámoló számláikat. Szerintük ha a vízdíjak mérséklése megvalósul, akkor ezért havi 500–1000 forint közötti összeggel kell kevesebbet fizetniük, beleszámítva a csatornadíjat is – igaz, a kormányzati nyilatkozatok szerint nem egyértelmű, hogy ez utóbbira vonatkozik-e a rezsicsökkentés. Többen arról számoltak be, hogy az utóbbi két hónapban mintegy néhány száz forinttal többet fizettek a vízért. Ha a statisztikai adatokat vesszük alapul, akkor havi 1500 forinttal lenne kevesebb a víz- és csatornadíja egy átlagos városi családnak.

A szemétszállításról a megkérdezettek lényegében nem tudtak mit mondani, ez a rezsielem olyan kis mértékű, hogy a legtöbben csak tippeltek, amikor rákérdeztünk, jelenleg mennyit fizetnek. A statisztikai adatok szerint pár száz forint spórolható éves szinten.

Új áramszámlával a megkérdezettek még nem találkoztak, de a tízszázalékos csökkentés nyomán 800-1000 forinttal kisebb havi számlákra számítanak. Ha valóban további 20 százalékkal mérséklődnek a díjak jövőre, akkor elérheti a 2-3000 forintot is. Ha ugyanez a gáz esetében is megtörténik, akkor 2014-ben már 15 ezer forinttal is kevesebb lehet egy család rezsije. Idén azonban egyelőre havi 4-5 ezer forintról beszélhetünk.

Ezt ellensúlyozza, hogy a banki költségek idéntől mintegy ezer forinttal emelkedtek, s ennyivel legalább többet fizetnek ki a tévé- és a telefonszámlákra is. A beszámolók szerint a heti bevásárlás legalább háromezer forinttal kerül többe, ami havi szinten 12 ezer forint. 

Tízezreket spórolunk a csökkentéssel

Az átlagos éves lakossági gázszámla 1200 köbméteres fogyasztással számolva tavaly 175-180 ezer forintot tett ki. A 10 százalékos ármérsékléssel az átlagcsalád évi 18 ezer, havi 1500 forintot spórol. Távhő esetén az átlagos fogyasztás 200 ezer forint volt, így a megtakarítás kicsivel nagyobb. Tavaly az átlagos lakossági áramszámla 2250 kilowattórás fogyasztással számolva százezer forintra rúgott. Itt tízszázalékos mérséklés tízezer forintot jelent. Ez áram-gáz együttes használatakor évi 28 ezer, áram és távhő esetén pedig körülbelül 30 ezer forintos éves kiadáscsökkenést jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.