Terméketlen beszélgetés

Először fogadta el a Hallgatói Hálózat (HaHa) meghívását kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hahások hónapok óta sikertelenül próbáltak tárgyalni a kormányzattal, a közelmúltban alakult felsőoktatási kerekasztalhoz sem engedték őket, ez adta a jelentőségét annak, hogy legalább középvezetői szinten, egy kötetlen beszélgetés erejéig szóba álltak a mozgalom tagjaival.

Halász János helyettes államtitkár és Doncsev András sajtófőnök a Haha keddi, a Sirály presszóban tartott szabadegyetemén vendégeskedett, ahol hallgatók, oktatók bombázták őket a felsőoktatási reform legfájóbb pontjai (forráskivonás, tandíj, keretszámok) miatt. A szabadegyetem moderátora ugyan utóbb terméketlennek nevezte a beszélgetést, a kétórás találkozó mégis szolgált néhány tanulságos epizóddal. Ahhoz képest, hogy Halásznak és Doncsevnek „idegenben” kellett játszania, aránylag jól tűrték a helyenként személyeskedő, ingerült beszólásokat – a kinevetésüket már kevésbé –, viszont úgy tűnt, nem nagyon mondhattak mást a kormány eddig is hangoztatott érveinél: nem csökkentik, hanem növelik a felsőoktatásra fordított forrásokat, nem kevesebben, hanem többen tanulhatnak tovább, nem pazarolnak, hanem növelik a hatékonyságot, tandíj nincs, a hallgatók hangját meghallották, sőt teljesítették is követeléseik többségét. Amúgy pedig a hallgatók is megosztottak, úgyhogy döntsék el, mit is akarnak, ők a maguk részéről nyitottak a párbeszédre.

Halász János rögtön az elején tisztázta, hányadán állnak a hallgatókkal, kit fogadnak el legitim képviselőjükként. A tárgyalások hivatalos terepének a múlt héten indult felsőoktatási kerekasztalt mondta, ahol a diákság (mármint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) és az oktatók (Rektori Konferencia) is képviseltetik magukat. Az egyeztetésnek, illetve a HÖOK-kal kötött részmegállapodásnak köszönhetően a diákok követeléseinek többsége már teljesült, illetve folyamatban van a teljesülésük az államtitkár szerint. Halász úgy vélte, a hallgatóknak egymás között van vitájuk arról, hogy ki vesz részt a kerekasztalon, a HÖOK és a Rektori Konferencia a maguk területén „egyeztethetnek, akivel gondolják”.

Miután a beszélgetés közben többen közbeszóltak, bekiabáltak, illetve többször kinevették a kormány képviselőit (például amikor azt ecsetelték, hogy meghallották a diákok hangját), Doncsev egy idő után megelégelte a dolgot, mondván, nem azért jöttek el, hogy vizsgáztassák őket, hanem hogy konzultáljanak, meghallgassák a hallgatókat. „Önök között nem működik a párbeszéd!”

A kormányzat képviselői, Doncsev András és Halász János
A kormányzat képviselői, Doncsev András és Halász János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.